Gadgets

Een weekend in hogere sferen met de Parrot Bebop drone

Op ons blog kom je genoeg posts tegen over drones. Of het nu gaat om de hardware zelf, of de diverse prachtige beelden die ermee zijn opgenomen, we zijn gewoon fan van deze vliegende gadgets.  Ik vind het dan ook extra gaaf om nu ook de eerste drone-review te kunnen posten. Ons slachtoffer? De Parrot Bebop Drone!

Parrot_Bebop_drone_tech365nl_010

Er zullen veel mensen zijn die eigenlijk helemaal niet weten dat Parrot ook drones maakt. De laatste jaren is het merk druk bezig met andere takken van sport naast hetgeen waar ze oorspronkelijk groot mee geworden zijn, de Bluetooth carkit. Met een enorme terugloop in de verkoop van carkits, is Parrot zich bezig gaan houden met het ontwikkelen en produceren van Drones. Geen verkeerde keuze, lijkt me zo.

Inmiddels zijn er een aantal verschillende drones in het assortiment van Parrot. Je hebt de miniDrones, zoals de Jumping Sumo en de Spider drone, en de grotere AR Drone en Bebop drone. De miniDrones zijn vooral grappig voor in huis en hebben veel van dezelfde mogelijkheden als de grotere varianten, echter wel met meer beperkingen in techniek. Daarnaast is er nog een aparte groep drones onder de naam senseFly. Deze modellen zijn vooral bestemd voor zakelijk gebruik en kunnen ingezet worden voor het vergaren van informatie voor 3D modellen en metingen vanuit de lucht.

Parrot_Bebop_drone_tech365nl_001

Ok, de Bebop drone. Dit is de laatste nieuwe drone die Parrot heeft uitgebracht voor consumenten en weegt slechts 400 gram. Het geheel staat uit een combinatie van ABS versterkt met glasvezel en voor binnen zelfs speciale “bumpers” van PPE (soort piepschuim). Voor het vliegen wordt er gebruik gemaakt van vier propellermotoren die het zelfs mogelijk maken de drone te laten flippen om zijn as. Om het geheel in balans te houden en te zorgen voor stabiliteit bij het vliegen en filmen is de Bebop uitgerust met een Parrot P7 dual-core processor en een grafische quad-core processor. Door zijn lage gewicht heb je dit ook echt wel nodig met een stevige wind.

In de neus van de Bebop is een 14-megapixel camera ingebouwd die het mogelijk maakt om 1080p (30fps) video-opnamen te maken en hoogresolutie foto’s (4096×3072 pixels) te nemen. Door de fisheye-lens heb je een beeldhoek van 180 graden en hiermee ontsnapt niets aan het oog van je Bebop. De video-opnamen die de drone maakt worden opgeslagen in mp4-formaat en de foto’s in JPG of DNG. Ook heb je tijdens het vliegen een livefeed van wat de drone ziet op je tablet of smartphone. Zo zie je direct wat je filmt en wat er op het pad van je drone ligt.

Parrot_Bebop_drone_tech365nl_005

Het besturen van vliegende stukje techniek doe je met behulp van de FreeFlight 3 app. De Bebop drone zend een draadloos netwerk uit (zowel op 2,4GHz als 5 GHz) waarmee je eenvoudig verbinding maakt, via een smartphone of tablet. Wanneer de verbinding tot stand gekomen is hoef je alleen maar de FreeFlight app te starten om aan de slag te gaan. Je kunt uit een aantal verschillende modi kiezen voor het besturen van de drone en de camera. Zo kun je met de virtuele joystick de drone laten stijgen of dalen en om zijn as laten draaien. Met de andere virtuele joystick stuur je de drone naar voren, achteren en links of rechts. Je kunt de Bedop zelf laten opstijgen en landen met een simpele druk op de knop.

Wat zit er in de doos?

  • Parrot Bebop drone.
  • Oplader met US- / JP- / UK- / EU- / ANZ-adapter.
  • 2 x Accu, LiPo 1200 mAh.
  • micro-USB-kabel.
  • Indoor propellerbescherming set.
  • Extra propellers (4x).
  • Montagesleutel voor propellers.
  • Snelstartgids.

Wat vinden we van de Parrot Bebop drone?

Op de eerste plaats natuurlijk super gaaf. Het is een drone en drones zijn gaaf. Toch heeft de Bebop een aantal voor- en nadelen, dus we kunnen het hier nog niet bij laten. Tijden om de boel uit te pakken en een open stukje natuur op te zoeken. Liefst met zo min mogelijk bomen en obstakels de eerste keer 😉

Uitpakken en vliegklaar maken

Als je de Bebop uit de doos haalt, dan wijst het zich eigenlijk vanzelf. Je hebt de drone, twee accu’s en twee “bumper” voor indoor vliegen. Allereerst ga je natuurlijk de accu’s opladen en alvast de FreeFlight 3 app installeren op je smartphone of tablet. De app is eenvoudig en duidelijk opgezet, dit is zeker wel een pluspunt. Ook het instellen van de diverse limieten, zoals de maximale verticale snelheid, hellingshoek en hoogte, is eenvoudig en wijst zich echt vanzelf. Overigens is dit voor de eerste meters als drone-piloot erg handig, want door het geheel wat tammer af te stellen is de kans op brokken een heel stuk kleiner. Accu’s vol? Dan is het tijd om te gaan.

Parrot_Bebop_drone_tech365nl_008

Mijn eerste “take off” met de Bebop was in huis. Het dring brandde in de doos en moest gewoon even opstijgen. Ik kan er niets aan doen, dit zit er bij mij gewoon hard-coded in. Het was geen goed idee, want al snel merkte ik dat een huiskamer toch wat krap is. Dan maar even wachten op beter weer en hop, naar buiten.

De eerste meters

Het vliegen met de Bebop is eenvoudig en na een poosje kun je al lekker door het luchtruim zoemen. Inderdaad, zoemer! Het ding klinkt namelijk als een opgevoerde bromvlieg. Al snel kunnen de limieten was losser en gaan we hoger, sneller en op de acrobatische toer. De drone weegt slechts 400 gram en houd zich prima in balans en doet geen rare dingen. Hij is stabiel, reageert snel en vangt ook flink windstoten goed op. Dit laatste moet hij overigens wel flink voor aan de bak en dit merk je ook in de accuduur.

Daar hebben we een puntje, de accuduur. Persoonlijk vindt ik het een veel te slappe accu voor de Bebop, een 1200 mAh cel. In net 10 minuten vliegen is de accu dan ook leeg en moet je overstappen op de tweede accu. Als je net als ik een stukje gaat vliegen met flinke wind, dan loopt de accuduur nog sneller terug. Erg jammer!

Parrot_Bebop_drone_tech365nl_009

De camera in de Bebop zorgt voor goede en bruikbare beelden. De kwaliteit is in orde en ook op wat paarse randen na (heb je snel met een fisheye-lens) is het gewoon in orde. Tijdens het vliegen kun je ook de camera nog “draaien” door heel simpel over het scherm te swipen. Ondanks dat je zelf geen geheugenkaart kunt plaatsen, heb je ruim voldoende aan de 8GB opslagruimte. Wel miste ik al snel een goede live-feed en dit maakt het vliegen op afstand wel erg lastig. Je kunt namelijk niet altijd goed zien of de drone in tegengestelde richting zweeft en wat nu links of rechts is. Best lastig in de buut van een boom kan ik je vertellen!

Neem een skycontroller!

Je krijgt hem er standaard niet bij, maar ik kan het van harte aanraden. Doe jezelf een lol en neem de skycontroller er bij. Ik vond het een groot gemis dat je niets voelt bij het vliegen en soms wrijf je maar wat over je scherm en gebeurd er niet altijd wat. Dit heb je niet met een joystick. Ook is het bereik dan groter (2km) en zit je niet al snel met een stotterende of bevroren live-feed van de camera.

Parrot-Skycontroller_Blue_Tablet

Ook heeft de skycontroller een zonnekap voor je tablet, echt een must. Ik moet toegeven, hij kost flink wat extra, maar daar krijg je geen spijt van. O en wacht, neem nog wat extra accu’s gelijk mee, een stuk of 5.

Wel of niet doen?

Het antwoord op de vraag hangt helemaal af van je doel. Voor lekker relaxed wat rond te vliegen een filmpje te maken en zo hier en daar een foto is hij prima geschikt. Je bent voor een relatief klein bedrag voorzien van drone met uitgebreide mogelijkheden. Wil je echter wat meer bezig zijn met het foto en video aspect van het vliegen met een drone, dan zou ik toch voor een combinatie met de skycontroller gaan, of liever nog voor een drone met een veel langere accuduur. Maar goed, dit is natuurlijk persoonlijk en of de Bebop voor jou geschikt is, blijft een kwestie van afwegen. Ik heb er in ieder geval erg veel plezier van gehad in de paar keer dat ik ermee gevlogen heb. Maar wees voorzichtig, het is verslavend! En we weten allemaal wat er gebeurd met verslavende hobby’s 😉

Prijs en beschikbaarheid

De Parrot Bebop drone kun je al in de winkels krijgen en kost los €499 . Er is ook een combinatie mogelijk met de skycontroller voor €899. Je kunt de Parrot Bebop drone verkrijgen in een gele, rode of blauwe uitvoering.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button