Racen tegen een auto zonder bestuurder. De strijd aangaan met kunstmatige intelligentie als entertainment voor coureur en publiek. Is dit de toekomst van de autosport? En onderschatten we het potentieel van het digitale brein?
Kunstmatige intelligentie is op dit moment echt een hot topic. Maar laat ik starten door het lekker af te korten naar AI. Van mega krachtige computers tot de foto app van je smartphone, tegenwoordig heeft alles wel een stempel ‘AI’ te pakken. Of je er echt iets aan hebt of van merkt is vaak een tweede. Ook al is AI bezig met een enorme ontwikkeling voelt het een beetje zoals een aantal jaar terug toen iedereen iets moest gaan doen met “de cloud”. Nog steeds zijn er vandaag de dag mensen die dat roepen, maar geen idee hebben wat het nu eigenlijk is. Hetzelfde gebeurd met AI. Maar als ik het heb over een autoracen in de vorm van mens versus machine dan heb je er denk ik wel een heel duidelijk beeld bij. Inderdaad, een keiharde strijd tussen het menselijk brein en een kunstmatige variant.
Roborace kwam een aantal jaar geleden al voorbij in het nieuws. Met de ontwikkeling van de Robocar, een AI gestuurde racewagen, wilde het als extra spektakel naast de Formule E plaatsnemen. Het idee was tof, maar wie zit er nu eigenlijk te wachten op racende Robocars? Als team kon je de beschikking krijgen over een identieke Robocar zoals bij het team naast je, maar kreeg je wel de mogelijkheid te sleutelen aan de AI van je virtuele bestuurder. Nee, wij mensen koppelen nog steeds grotendeels het element “mens” aan sport en dit ging hem simpelweg niet worden.
Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en heeft het Roborace concept niet stil gestaan. Er is wel een andere strategie gekozen voor de races. Een die we kennen uit films, boeken en misschien wel onze grootste angst voor de toekomst: Mens versus Machines. Je neemt een legio identieke Robocars en plaatst in enkele een menselijke coureur. In de andere wagens ligt de besturing in handen van AI. Nu wordt het al een stuk leuker. Voor nu is het nog niet zover, maar vinden de eerder wedstrijden tussen mens en machine wel plaats. Zowel de racewagen met coureur als de Robocar krijgen beide de kans de snelste ronde neer te zetten om te kunnen winnen. Het voordeel van het AI team is dat zij razendsnel nieuwe informatie kunnen opnemen om de virtuele rijder verder te ontwikkelen. En hier ligt natuurlijk de kracht en essentie van AI.
Na de ePrix in Berlijn barstte de strijd los. Een coureur van een van de teams reed een tijd van 91,52 seconden op de baan. De AI-rijder was een aantal seconden langzamer. Na analyse van de data bleek dat de mens later remde dan de AI-rijder. Door middel van deze leerinformatie paste de AI-rijder zijn rijstijl aan en finishte een tiende van een seconden onder de tijd van de menselijke coureur. Hierna is het slechts een kwestie van tijd voordat de AI-rijder sneller is.
Waar het in essentie natuurlijk om gaat is de mogelijkheden en vooral kracht van AI laten zien. Misschien denk je dan aan de film iRobot met Will Smith, maar hoever zijn we hier eigenlijk echt vandaan? Nee, als je het mij vraagt hebben we pas het topje van de ijsberg gezien op het gebied van AI en ligt het grootste gedeelte nog onzichtbaar onder water. Dit een ontwikkeling die de overhand zal nemen de aankomende jaren. Dus voor je het weet vertelt jouw broodrooster je straks dat hij extra opslagruimte voor je laptop heeft besteld, omdat hij ziet dat je hier vaak behoefte aan hebt. Best tof toch?
Hieronder een video van Nicki Shields die het opneemt tegen de DevBot om je een idee te geven.