tech365
Albelli header foto

Een foto op canvas aan je muur? Gewoon lekker zelf doen!

Sinds ik overgestapt ben naar een digitale camera staan bijna al mijn foto’s opgeslagen in mijn netwerk, of in de cloud. Soms laat ik ze wel eens zien op mijn iPhone of iPad, maar eigenlijk veel te weinig. Nu we verhuist zijn is het inrichten en decoreren weer begonnen en kwamen we op het idee om een vakantiefoto af te laten drukken op canvas. Enkele dagen later krijg ik een e-mail van Albelli, of ik haar afdrukservice voor canvas wil testen. Hoe zeggen ze dat ook alweer: één en één is een foto op canvas?

Voordat je het canvasdoek aan je muur hebt hangen moet je een aantal stappen doorlopen. Want ondanks dat het bestellen ervan een koud kunstje is, moet je wel even goed opletten op de foto die je uitkiest. Dus naast dat ik je iets vertel over het bestellen en het resultaat (niet geheel onbelangrijk), zoom ik ook even in op de selectie van de foto.

Let op de kwaliteit van je foto

Hoe goed een afdrukservice ook mag zijn, het eindresultaat valt en staat met wat jij aanlevert. Dit zorgt ervoor dat je goed moet kijken of de foto die jij wilt gebruiken wel zo geschikt is. Ik heb gekozen voor een foto die ik gemaakt heb op vakantie in New York. Ja, die kun je ook goedkoop bij de gemiddelde Scandinavische meubelboulevard kopen, maar dat is niet wat ik wilde. Het moest een eigen foto zijn, iets van ons. Dus, even bladeren in het archief en een mooi foto gevonden. De foto bleek aangepast te zijn voor gebruik op het web, hierdoor was de resolutie lager en was de kwaliteit een klein stukje omlaag gebracht om het bestand kleiner te maken. Dit soort foto’s moet je dus vooral niet willen gebruiken. Hoewel dit wel een beetje afhangt van het formaat canvas.

Voor een grote lege muur kun je prima een groot doek bestellen. Mijn keuze viel op een 70 x 100 cm variant, die in portret oriëntatie moest komen te hangen. Het is van belang dat je foto dus de juiste resolutie heeft (aantal pixels in de lengte en breedte) en het aantal pixels per inch (DPI) voldoende is. Je kunt je voorstellen dat als je een afbeelding gaat vergroten, de afstand tussen de pixels groter wordt en het eindresultaat uiteindelijk minder scherp. Bij grote prints wordt het dus al snel lastig als je foto uit een smartphone komt, maar dit is erg afhankelijk van de kwaliteit van je toestel.

Kort door de bocht, pak dus liever een foto van origineel formaat en verlaag het aantal DPI niet. Gelukkig heeft de software van Albelli een controle ingebouwd die aangeeft of je foto van voldoende kwaliteit is. Hierover straks meer. Een tweede punt waar je goed op moet letten, is dat je oppast met het automatisch laten verbeteren van je foto door de software die je gebruikt. Sommige programma’s hebben nog wel eens de neiging om het beeld gratis en voor niets voor je te optimaliseren. In de praktijk kan dit er echter wel voor zorgen dat het eindresultaat minder goed uit de vers komt. Ga je de foto nog nabewerken? Sla hem dan op in het originele formaat, en verlaag het aantal DPI niet. Foto’s in JPG-formaat worden bij voorkeur opgeslagen voor het web en daar is het aantal DPI bijvoorbeeld vaak 72.

Het bestellen van je foto op canvas

Genoeg over resolutie en DPI, tijd om echt aan de slag te gaan. Als eerste ga je naar de website van Albelli en kies je voor Wanddecoratie -> Foto op Canvas. Vervolgens kies je de gewenste oriëntatie en het formaat. Ik heb gekozen voor “Staand”  met een afmeting van 70 x 100 cm.

Albelli Foto op Canvas 01

Na het starten van je project wordt de Albelli ontwerpsoftware gestart. Door op Foto;s Uploaden klikken kun je bladeren naar jouw foto die je op canvas wilt afdrukken. Tijd om mijn foto van New York te zoeken die wij tijdens een citytrip vanaf het Empire State building hebben gemaakt.

Albelli Foto op Canvas 02

Bij het nabewerken van mijn foto heb ik er zelf voor gezorgd dat hij al omgezet was in zwart-wit. Je kunt nog een beetje in- of uitzoomen zodat je de perfecte compositie kunt kiezen voor je canvas. Indien nodig kun je hem ook nog draaien of spiegelen.

Albelli Foto op Canvas 03

Mocht je zelf niet zo handig zijn met het omzetten van je foto in zwart-wit dan kun je dit ook vanuit de software van Albelli doen. Er zijn een aantal filters beschikbaar waaronder: zwart-wit en sepia. Altijd leuk om een beetje te spelen met je foto.

Albelli Foto op Canvas 04

Naast een filter kun je ook een aangepaste achtergrond kiezen, of een leuke collage maken van meerdere foto’s. Kies het aantal en bepaal welke layout het beste bij je idee past en voeg extra foto’s toe.

Albelli Foto op Canvas 05

Is hij naar je zin? Door even een voorbeeld te vragen in de software kun je alvast een beetje een idee krijgen hoe het eindresultaat er straks uit komt te zien. Ziet er goed uit toch?

Albelli Foto op Canvas 06

De laatste stap van het proces is natuurlijk het daadwerkelijke bestellen. Maar voordat je foto echt richting de printer gaat checked Albelli nog even of je fotokeuze verstandig is. Niet qua inhoud natuurljk, maar puur op basis van kwaliteit. Is dit niet het geval, dan krijg je een melding in beeld. Of je vanaf dat punt verdergaat, of toch nog even zoekt naar een andere foto ligt helemaal aan jezelf.

Albelli Foto op Canvas 07

Nu is het alleen nog zaak om je persoonlijke gegevens in te vullen, te betalen en dan te wachten op het resultaat. Hoewel, je mag ook nog kiezen of je een houten lijst om je doek heen wilt. Ik heb hier niet voor gekozen om te voorkomen dat de kleur misschien afwijkt van de andere lijsten die er komen te hangen. Maar mocht er een lijst bij willen dan kun je hem direct mee bestellen.

Albelli Foto op Canvas 08

Bestelling gedaan, rekening betaald en nu is het wachten….

Het eindresultaat

Hoewel ik op voorhand al wist dat mijn foto van hoge kwaliteit was, wist ik niet of het ook daadwerkelijk tot zijn recht zou komen. Natuurlijk ga je er vanuit dat Albelli haar werk netjes doet, maar dat weet je pas zeker als je het eindresultaat in handen hebt. En wat een resultaat is het geworden. Simpelweg, WAUW!

Albelli Foto op Canvas resultaat 003

Het canvasdoek kwam keurig verpakt in een soort grote kartonnen enveloppe. Ondanks dat de pakketbezorger hier verre van netjes mee omgegaan is, was het product zelf onbeschadigd en dus goed verpakt. De manier waarop er met pakketten omgegaan wordt is bizar bij PostNL, maar dat staat hier verder los van. Gelukkig zorgt Albelli dus voor een goede bescherming van je doek. Eenmaal uitgepakt kreeg ik een prachtig zwart-wit canvasdoek te zien met de foto die ik gekozen had.

Het eerste dat mij opviel was de scherpte van de afgedrukte foto. Om je een beeld te geven heb ik twee close-ups gemaakt van het doek aan de muur. De foto’s zijn niet aangepast qua scherpe en contrast, dus what you see is what you get.

Albelli Foto op Canvas resultaat 002

Zoals je kunt zien is zelfs de foto van dichtbij erg goed qua scherpte en contrast. Een geweldig resultaat dat ervoor zorgt dat er weer een extra stukje “ons”  in het huis hangt. Albelli maakt het erg makkelijk voor je om het snel en eenvoudig te kunnen bestellen.

Albelli Foto op Canvas resultaat 001

 

Deze review is in samenwerking met Albelli geschreven. 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Inschrijven  
Abonneren op

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen