Beeld en geluid

Edifier R1800BT: Flinke speakers voor je pc voorzien van Bluetooth

Vaak als je een monitor voor je pc koopt dan zitten er speakers ingebouwd. Men belooft we dikke wattages en volle bass, maar in de praktijk luister je naar een speaker in een koektrommel. Ik geef dan ook de voorkeur aan een setje externe speakers voor het luisteren naar muziek of het monteren van een film. Edifier is een merk dat ik nog niet kende, maar ze waren zo tof om een set R1800BT speakers af te sturen zodat ik eens zelf kon ondervinden wat het merk te bieden heeft.

Speakers, zeer persoonlijk en bijna onmogelijk om uit te leggen hoe je ze echt ervaart. Ja je kunt aan de slag met meetapparaatuur en door middel van een grafiek laten zien hoe ze het doen. Maar in de praktijk wil dat absoluut niet zeggen dat ik het een prettig geluid vind. Na jaren met vrienden de ene naar de andere discotheek bezocht te hebben is mijn gehoor vast niet hetzelfde als dat van jou. Maar goed, het blijft voor mij fijn om een set uit te proberen en vertel je graag wat ik ervan vind.

Edifier R1800BT tech365nl_101

Een “nieuw” merk audioproducten

Het merk Edifier was mij nog niet bekend. Even een snelle google-actie leert ons dat het merk is opgericht te Bejing in China. Het is zeker geen merk van de laatste paar jaar want het bestaat al sinds 1996. Volgens eigen zeggen hebben ze inmiddels 3000 medewerkers en produceren ze 8 miljoen producten per jaar. Dat is niet mis. Voor mij levert het merk vooral een soort speaker dat ik graag bij mijn computer zie, namelijk de wat grotere boekenplankspeakers.

Edifier R1800BT tech365nl_108

Anyway, het gaat hier natuurlijk om de Edifier R1800BT. Dit set is geen compacte speaker in een kunststof huisje. Het is een flink behuizing en aan het gewicht merk je al dat er echt aandacht besteed wordt aan de kwaliteit en klank. Er wordt gebruik gemaakt van een MDF-behuizing en dit draagt bij aan het verminderen van vervorming en de akoestische resonantie. Dit laatste wordt in de volksmond gewoon “rammelen” genoemd. Mega irritant als speakers dit doen dus fijn dat er gekozen is voor een flink solide behuizing. Het zet is volledig zwart en aan de voorkant voorzien van speakerroosters. Je hoeft deze rooster er overigens niet voor te laten zitten. Ga je voor de echte bad ass look dan kun je ze er gewoon afhalen. Ik vind het persoonlijk schitterend om speakers te zien hoe ze zijn en wat mij betreft hoeven ze niet verstopt te zitten.

Edifier R1800BT tech365nl_106

2-weg met ingebouwde versterker

De kwaliteit van het geluid zit hem natuurlijk niet alleen maar in de keuze voor het materiaal van de behuizing. Ja, het heeft er veel invloed op maar ook de keuze voor de hoeveelheid speakers maakt uit. In dit setje heeft Edifier een 2-weg setup gekozen. Je hebt een 19mm zijden dome tweater aan de bovenkant en een 116mm subwoofer aan de onderkant. Voor beide speakers is er een poort gemaakt in de behuizing. Om de speakers aan de gang te krijgen is er een ingebouwde versterker aanwezig welke een piekvermogen van 2 x 19W kan leveren en 2 x 16W RMS (continuvermogen).

Edifier R1800BT tech365nl_100

De letters ‘BT” in de naam van het speakerset verklappen al dat hij voorzien is van Bluetooth. Dit had ik in eerste instantie niet echt als noodzakelijk bestempeld maar toen het set op mijn werkplek stond begon ik er toch al snel aan te wennen. Even een muziekje opzetten zonder dat de computer aan hoeft te staan heeft toch zo zijn voordelen. Naast Bluetooth heb je natuurlijk ook een aux-aansluiting en RCA-ingangen. De aux-aansluiting is prima geschikt om je computer aan te sluiten op het set. Door middel van de meegeleverde afstandsbediening schakel je vervolgens eenvoudig tussen Bluetooth of een van de ingangen.

Edifier R1800BT tech365nl_105

Fijn om zelf nog aan de knoppen te kunnen draaien

Wat ik erg prettig vind aan dit set is de mogelijkheid om de balans van het geluid te kunnen stellen. Aan de achterzijde bevinden zich een drietal draaiknoppen voor het volume, bass en hoge tonen. Je kunt de klank dus nog een beetje afstellen zoals je het zelf graag hebt. Dit mis ik vooral bij mij huidige computerspeakers. Vooral de bass is handig om te kunnen regelen. Naast de draaiknoppen en de verschillende ingangen is er ook een speciale connector voor de tweede speaker. Hiermee sluit je de passieve speaker (degene zonder versterker) aan op de actieve en is het set volledig.

Edifier R1800BT tech365nl_104

Hoe zit het nu eigenlijk met de geluidskwaliteit? Goede vraag. Vanaf het eerste moment dat ik het set aangesloten had en wat muziek afspeelde was ik direct gecharmeerd van de geluidskwaliteit. Eerst even een beetje aan de regelaars draaien en het geheel was als snel helemaal naar wens. De hoge en lage tonen kun je prima balanceren en afstemmen op wat je geluidsbron is. Er is genoeg laag in het geluid en het begint niet bij het minste geringste te rammelen. Dit verwacht je eigenlijk ook niet als je de speakers uit de doos haalt. Ze zijn behoorlijk zwaar namelijk. De geluidskwaliteit is dus prima in orde en ze doen goed dienst als monitor speakers. Binnenkort wil ik mij eigen speakers gaan vervangen en de R1800BT is zeker een mogelijk opvolger.

Edifier R1800BT tech365nl_103

Prijs en beschikbaarheid

Wat kost dat dan, zo’n setje? Nou, dat valt eigenlijk nog best mee. Voor €169 heb je al een setje in je bezit en wie een beetje thuis is in speakersets weet dat dit niet eens zoveel geld is. Het set is onder andere verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button