tech365
Logo dropbox

Dropbox doet niet aan actief scannen van je bestanden

Het is een bekend fenomeen, dat wanneer je bestanden upload of download die onderhevig zijn aan de Digital Millenium Copyright Act (DMCA) je de pech kunt hebben dat ze offline gehaald worden. Dit gebeurd regelmatig op nieuwsgroepen en bittorrent sites. Bij het gebruik van diensten als Dropbox wordt hier minder rekening mee gehouden, maar ook daar worden langzaam de touwtjes aangetrokken.

Er was veel ophef over de DMCA controles bij Dropbox. Het leek er namelijk even op dat Dropbox actief de bestanden van gebruikers aan het scannen was. Toch blijkt dit anders in elkaar te zitten dan dat er in de ophef wordt aangegeven.

Wanneer je een bestand upload naar Dropbox, gebeuren er twee dingen mee: er wordt een hash gegenereerd en het bestand wordt versleutelt. Dropbox zorgt voor het beheer van de encryptiesleutels. Hiermee heeft de dienst altijd toegang tot de bestanden voor het geval hier door de overheid om wordt gevraagd. Er zijn verschillende controles ingebouwd om te zorgen dat medewerkers niet zomaar door de bestanden van haar gebruikers kunnen rondneuzen.

Als er een DMCA klacht is ontvangen, wordt dit verzoek gecontroleerd door de medewerkers van het juridische team van Dropbox. De hash voor het bestand in overtreding wordt toegevoegd aan een grote zwarte lijst met bestanden die wettelijk niet gedeeld mogen worden. Wanneer je een link naar een dergelijk bestand deelt, dan wordt de hash van dit bestand geverifieerd tegen de zware lijst.

Volgens de publieke informatie die Dropbox beschikbaar stelt, wordt er dus niet actief gescand op dit soort bestanden. Door de checks in te bouwen in het delen en benaderen van de bestanden is dit eigenlijk ook niet nodig. Het verspreiden van materiaal op de zware lijst is hierdoor niet meer mogelijk.

Wanneer je bestanden deelt die net iets anders zijn dan het oorspronkelijk materiaal, dan zal de hash-controle hier geen alarmbellen voor laten rinkelen. Er wordt immers gekeken naar een exacte match tussen de hash van het bestand dat je deelt en de hash op de zwarte lijst.

Het lijkt allemaal dus wel mee te vallen met de ophef. Kijken we naar verschillende andere methodes voor het delen van bestanden, dan kom je veelal soortgelijke controles tegen.

Logo dropbox

Bron: Arstechnica.com

 

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen