Apps en software

Dossier Synology #3: Hyper Backup naar Synology C2 Cloud

Al geruime tijd wilde ik aan de slag met Synology C2 Cloud voor back-up. De komende tijd komen er meer mogelijkheden rondom de Cloud dienst van Synology en ik krijg regelmatig de vraag of de oplossing handig in gebruik is. In dit blog vertel ik je alles over de dienst en hoe je hier zelf eenvoudig gebruik van kan maken.

Synology begon in 2017 met het vrijgeven van de beta versie van haar clouddienst C2. Het eerste doel van de dienst is het beschikbaar stellen van cloudopslag voor het maken van back-ups vanaf NAS-apparaten. Tijdens de laatste Synology events werd al snel duidelijk dat het merk nog veel meer plannen heeft voor de dienst, maar dit hangt nu vooral vast aan de aankomende release van DSM 7. In dit blog maak ik dan ook gebruik van Hyper Backup, het standaard beschikbare package van Synology voor het maken van een back-up.

De C2 cloud van Synology is wereldwijd beschikbaar. De opslag van je bestanden wordt bepaald op basis van je locatie en in mijn geval is het datacenter in Duitsland de beschikbare plek voor mijn back-ups. Je kunt uit een aantal verschillende abonnementen kiezen die gebaseerd zijn op de hoeveelheid opslagruimte die je kunt benutten. Op dit moment zijn er 4 verschillende abonnementen mogelijk, namelijk:

  • 100 GB opslagruimte voor dagelijkse back-ups.
  • 300 GB opslagruimte voor dagelijkse back-ups.
  • 1 TB opslagruimte voor dagelijkse back-ups.
  • 1 -99 TB opslagruimte voor back-ups per uur met aangepaste retentie en deduplicatie.

De verschillende typen zijn te groeperen in een Plan 1 (100GB/300GB/1TB) basis opslag en Plan 2 (1-99 TB). Plan 1 richt zich enkel op het beschikbaar stellen van een maximale hoeveelheid opslagruimte waar Plan 2 veel meer flexibiliteit biedt voor grootverbruikers.

De ondersteuning voor de C2 backup dienst is standaard aanwezig in Synology’s Hyper Backup. Dit maakt het erg makkelijk om de dienst in te zetten voor een back-up buiten de locatie waar je NAS staat. Dit is natuurlijk ook op te lossen met een tweede NAS maar niet iedereen heeft zoiets beschikbaar. Een gouden regel als het gaat om het maken en bewaren van back-ups is de 3-2-1-regel. Maak 3 kopieën van de belangrijkste data op 2 verschillende media en plaats er 1 op een andere locatie.

Installatie en configuratie Hyper Backup met Synology C2 Backup

Synology C2 Backup 001

Als eerste vereiste heb je het Hyper Backup package nodig. Je kunt dit package eenvoudig toevoegen vanuit het Package Center. Hyper Backup is een van de standaard back-upoplossingen in Synology DSM. Start het package als de installatie is afgerond.

Synology C2 Backup 002

Omdat de backupbestanden op de C2 Cloud moeten landen kies je als bestemming: Synology C2 cloudback-up.

Omdat ik nog geen geconfigureerde C2 back-up beschikbaar heb is het noodzakelijk om je Synology account te activeren voor deze dienst. Je kunt 30 dagen gratis gebruik maken van C2 Cloud om een gevoel te krijgen bij de dienst. Het is wel verplicht om je creditcard te koppelen. Na 30 dagen wordt er automatisch een betaling gedaan als je niet annuleert. DE opslag hangt vast aan je Synology account en hierdoor hoef je zelf niets in te stellen.

Synology C2 Backup 010

Nu de C2 Backup klaar is voor gebruik ga ik verder met de Hyper Backup wizard en geef mijn back-updoel een naam.

Synology C2 Backup 011

Selecteer de mappen en of bestanden die naar de C2 Backup moeten worden gekopieerd in deze taak.

Synology C2 Backup 012

Net als bij een normale back-uptaak is het ook mogelijk om applicatie data mee te nemen in de taak. In dit geval is dat niet nodig en laat ik de selectie leeg.

Synology C2 Backup 013

Er is genoeg aan te passen aan de back-upinstellingen van de taak. Omdat je gebruik maakt van je internetverbinding om de back-up te maken kun je gelukkig ook invloed uitoefenen op de bandbreedte die Hyper Backup mag gebruiken. Ik zet hem voor nu even op maximaal 10 MB/s. Ook de instelling Codering aan clientzijde inschakelen is erg prettig want hiermee kunnen we de bestanden eerste versleutelen voordat ze opgeslagen worden in de Cloud. Mocht de data in de C2 cloud ooit in verkeerde handen vallen dan is het zonder de encryptiesleutel geheel waardeloos.

Synology C2 Backup 014

De laatste stap is het daadwerkelijk starten van de back-up. Er wordt eerst een back-upset gemaakt welke vervolgens geupload wordt naar de Synology C2 cloud.

Bestanden herstellen uit C2 Cloud

Het maken van een back-up is één, maar het is ook handig als je de bestanden weer kunt herstellen. In eerdere blogs heb je al uitgebreid kunnen zien hoe je met Hyper Backup bestanden kunt terugzetten. Met de C2 Cloud kan het zelfs nog iets makkelijker. Omdat je bestanden opgeslagen staan in de cloud is er geen noodzaak om bestanden te herstellen vanaf je NAS. Handig als je onderweg toch ineens een bestand uit je back-up moet vissen.

Synology C2 Restore 001

Vanuit je browser ga je eenvoudig naar de website van Synology C2 backup en meld je jezelf aan met je Synology account. Op het dashboard zie je direct hoeveel je verbruikt hebt van de totale opslagruimte die bij je account hoort. Ik kies hier voor de back-up taak die hoort bij mijn Hyper Backup taak.

Synology C2 Restore 002

Tijdens het configureren van de back-up loos ik bewust voor het toepassen van encryptie. Dit resulteert in het feit dat voordat ik bij de data kan komen in de C2 Cloud dat ik de wachtwoordsleutel moet opgeven, of het bijbehorende PEM-bestand.

Synology C2 Restore 003

Na het ingeven van de encryptiesleutel is het mogelijk om door de bestanden heen te bladeren. In dit voorbeeld zoek ik het bestand info.txt op dat vanaf mijn lokale NAS naar de C2 Cloud is veiliggesteld. Onder het scherm kan ik bepalen welk moment in tijd ik wil gebruiken om zo bestanden van een eerder of later tijdstip terug te halen. Na het selecteren is kun je het bestand direct downloaden. Wil je er meerdere tegelijk doen dan moet je wel vanuit Hyper Backup aan de slag. Dit gaat nog niet met de webversie van C2 Cloud.

Snel en eenvoudig, met meer mogelijkheden op komst

De mogelijkheden zijn nog redelijk beperkt als het gaat om Synology’s C2 Cloud. Voor nu is het enkel een opslaglocatie voor je back-up. In de komende release van DSM 7 komt er echter meer functionaliteit beschikbaar in combinatie met de clouddienst. De release van deze versie verwacht ik in het eerste half jaar van 2020 maar dit is nog niet bevestigd door Synology.

In het volgende deel van Dossier Security is de beurt aan Presto File Server, een oplossing voor het delen van bestanden in een netwerk. Heb je de vorige delen gemist? Check dan onderstaande blogs zeker even:

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button