Dossier Synology #1: Virtual Machine Manager Snapshot Replication – Deel 2

In deel 1 van de blogpost over Virtual Machine Manager Snapshot Replication heb ik vooral verteld over het prepareren van een cluster en de bijbehorende configuratie. Dit is echter nog niet het einde want nu is het tijd om daadwerkelijk het beschermingsplan in te richten, virtuele machines over te schakelen naar een snapshot en vanuit een snapshot te herstellen.

Kom je via Google of een direct link direct op deze pagina? Dan is het goed om even een stapje terug te doen en het eerste deel te lezen. Ben je al bekend met het opzetten van een cluster en wil je verder met het inrichten van het beschermingsplan, dan zit je hier goed.

Dossier Synology #1: Virtual Mahcine Manager Snapshot Replication Deel 1.

Aanmaken van een beschermingsplan

Zoals de titel al verklapt wil ik dat er een snapshot gemaakt wordt van de virtuele machine en deze vervolgens laten repliceren naar de tweede host in het cluster. Ik kies dus voor de optie: Lokale snapshot met extra replicatie. Hierna wordt er een controle uitgevoerd welke hosts er geschikt zijn en zie ik keurig beide hosts. Ik kies een van de testservers als machine om te gaan beschermen door middel van dit plan.

In het vorige deel koos ik een planningsbeleid en een bewaarbeleid. De reden dat ik die eerst configureer is het feit dat je die tijdens het aanmaken van het beschermingsplan moet koppelen. Voor het voorbeeld kies ik het planningsbeleid Dagelijks en het bewaarbeleid 1-week RPO. De volgende stap is het selecteren van het replicatiedoel en dat kan logischerwijs alleen maar de tweede hosts zijn in dit cluster.

In de volgende stap geeft de taak een inschatting hoe groot de initiele snapshot replica gaat worden en hoe lang het ongeveer duurt om hem op de tweede host te krijgen. In mijn geval zit beide apparaten bij elkaar op een 1 Gigabit verbinding (max 125 MB/s) en gaat dit ongeveer een minuut of 6 duren. Prima, van mij mag hij direct synchroniseren. Ik kies er voor om het transport van de replica versleuteld te doen en hiervan plannermeldingen te ontvangen. Voordat het beveiligingsplan wordt aangemaakt krijg je eerst nog een samenvatting voor de zekerheid.

Het plan is aangemaakt en ik koos voor direct synchroniseren tijdens de wizard. Op het beveiligingsscherm zie ik nu mijn beschermingsplan verschijnen met de melding Synchronisatie vereist. Dit is begrijpelijk want er is nog geen volledige replica beschikbaar na het aanmaken. Onderin het scherm zie je dat hier keurig mee begonnen is en de synchronisatie op 15% is. Even afwachten dus.

Als de synchronisatie klaar is dan kun je in het overzicht zien dat alles keurig groen is. Mocht de snapshot replicatie niet aanwezig zijn, achterlopen of volledig onbeschikbaar zijn dan krijg je hier direct een melding van en veranderd de kleur in oranje.

Het beschermingsplan is nu ingericht en voert zijn taak uit op basis van het gekozen planningsbeleid (dagelijks uitvoeren) en de gekozen bewaarbeleidsplanning (1-week RPO). Samengevat wil dit zeggen dat de oorspronkelijk virtuele machine actief is op Host 1, hier een snapshot maakt en deze keurig repliceert naar Host 2.

Handmatig overschakelen naar de replica

Er staat op deze manier een cold stand-by te wachten voor het geval die nodig is. Dit proces is handmatig te beïnvloeden daar gaan we nu mee aan de slag. Een reden kan zijn dat er iets met Host 1 niet lekker is en je hier onderhoud op wilt uitvoeren. In dit geval is het mogelijk om handmatig een overschakeling te doen naar de replica op Host 2. Bij het overschakelen blijft het beschermingsplan actief, echter wisselen de bron en het doel van plaat.

Selecteer in het Beveiliging scherm de gewenste virtuele machine en kies voor Overschakelen.

Voordat het proces start krijg je nog een pop-up ter bevestiging van je actie en om duidelijk aan te geven dat straks de bron en het doel zullen wisselen.

Na het initiëren van de overschakeling zie je de replicatiestatus veranderen naar Overschakelen (wordt uitgevoerd). Op dit moment wordt er een laatste snapshot gemaakt van de virtuele machine en wordt deze gerepliceerd. Als is afgerond is dan wordt de replica de bron, en de oude bron de nieuwe replica.

Nu de overschakeling is afgerond is het beveiligingsplan weer actief.

Directe failover naar de replica

Waar het omschakelen zorgt voor een behoud van het beschermingsplan is een failover iets rigoureuzer. Bij een failover wordt er vanuit gegaan dat de bron niet meer juist werkt, of misschien wel volledig onbruikbaar is geworden. Het proces activeert een door jou gekozen snapshot van de replica en maakt dit snapshot de nieuwe bron. Na deze actie wordt de er geen nieuwe replica aangemaakt en wordt de oude bron verwijdert.

Om na een failover weer een juist werkend beschermingsplan te hebben moet je handmatig het plan weer activeren voor de machine.

Kies in het Beveiliging scherm voor de gewenste virtuele machine en vervolgens Failover.

In de pop-up die verschijnt wordt nog extra benadrukt dat er geen actief beveiligingsplan meer is na afronding van de failover. Kies hier het gewenste snapshot dat je wilt gebruiken als nieuwe bron.

De virtuele machine is nu teruggezet naar het gekozen moment via de snapshot. In het Beveiliging scherm is de virtuele machine zichtbaar, maar met de melding dat herbescherming vereist is.

Tussentijdse handmatige snapshot met replica

Mocht je om wat voor reden dan ook een snapshot van een virtuele machine willen maken, bijvoorbeeld voordat je software gaat updaten, dan kun je natuurlijk een handmatige snapshot maken. In een beschermingsplan is het ook mogelijk om deze handmatige snapshot ook te repliceren. Mocht je dan je wijziging ongedaan willen maken dan kan dat niet alleen op de bron, maar ook op de replica.

Selecteer de gewenste virtuele machine in het Beveiliging scherm en kies voor Een snapshot maken.

Geef de snapshot een naam, of vergrendel hem desgewenst. Zorg dat je de tweede optie selecteert als je wilt dat de snapshot ook gerepliceerd wordt.

Thats’s it, je snapsnhot is gemaakt en voor de veiligheid ook gerepliceerd.

Herstellen van een virtual machine vanuit snapshot

Stel je hebt een wijziging gemaakt in je virtuele machine en die is keurig gerepliceerd naar je tweede host. Nu kom je er achter dat er een fout zit in de machine en je hij onbruikbaar is geworden. Je hebt een replica maar die is net zo onbruikbaar dan je bron machine omdat de wijziging ook daar in zit. Wat nu?

Het is mogelijk om handmatig een virtuele machine te herstellen op basis van een gemaakt snapshot. Er worden meerdere versies bijgehouden (afhankelijk van je bewaardbeleid) en hier kun je in zo’n situatie gebruik van maken. Ik laat je zien hoe je een snapshot kunt herstellen van je virtuele machine voor het geval dat je bron en replica onbruikbaar zijn.

Kies vanuit het Beveiliging scherm voor Snapshot-lijst voor de virtuele machine die je wilt herstellen.

Selecteer het moment waarnaar je terug wilt gaan door de bijbehorende snapshot te kiezen in de lijst. Kies vervolgens voor Actie.

Ik wil de virtuele machine terugzetten als nieuwe bron tijdens het herstellen. Kies hiervoor de optie In-place terugzetten. Twijfel je of het de juiste is? Dan kun je er ook voor kiezen om hem eerst als nieuwe virtuele machine aan te laten maken via Build as new virtual machine.

Nog even dubbelchecken of alles klopt en desgewenst nog een laatste snapshot maken voordat hij overschreven wordt.

In het Logboek scherm kun je controleren of alles uitgevoerd is en het herstellen afgerond is.

Als de herstelactie is afgerond dan kun je de betreffende virtuele machine weer opstarten en gebruiken. Let er wel op dat je in dit geval opnieuw je beschermingsplan moet activeren om te zorgen dat er ook weer snapshot replica’s gemaakt worden.

Meer mogelijkheden voor andere situaties

Door het slim inzetten van het beschermingsplan kun je jouw virtuele machines extra beschermen. Ik heb een aantal voorbeelden gegeven hoe je dit kunt doen maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Afhankelijk van de gewenste situatie kun je jouw beschermingsplan hierop afstemmen en zorgen dat het precies doet wat je wilt. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze voorbeelden stel ze dan gerust onder deze post!

Mobiele versie afsluiten