Enterprise

Dossier Synology #1: Virtual Machine Manager Snapshot Replication – Deel 1

De komst van Virtual Machine Manager (VMM) voor Synology NAS-apparaten was voor veel mensen een prettige verassing. Waar het in het begin enkel nog mogelijk was om een virtuele versie van DSM te gebruiken zorgde VMM ervoor dat ook volledige virtuele machines tot de mogelijkheden behoorde. Toch stopt het niet bij het enkel huisvesten van een paar virtuele machines. Wist je dat je jouw virtuele machines ook aanvullend kunt beschermen?

Ik noem het voor het gemak even “beschermen”. Meestal spreek je over hoog beschikbaar of redundantie, maar in DSM heet het een “beschermingsplan”. Dat maakt gelijk een hoop duidelijk toch? Er zijn verschillende mogelijkheden om een virtuele machine te beveiligen. In dit blog vertel ik je meer over de mogelijkheden van het Replicatieplan. Een methode voor het veiligstellen van de staat van je virtuele machine naar een tweede (of meerdere) cluster nodes. Jazeker, we gaan een cluster maken!

Een replicatieplan is gebaseerd op het maken van een snapshot en de replicatie hiervan naar een ander lid van het cluster. Zo is er een tweede kopie van de virtuele machine op een andere NAS. Die NAS kan er fysiek naast staan, zich in een andere ruimte bevinden in hetzelfde netwerken of misschien wel aan de andere kant van de wereld. In essentie maakt het niet uit. De primaire NAS voor de virtual machine maakt een snapshot, bevriest dus de huidige staat van de machine, repliceert de snapshot naar een andere node in het cluster en zet deze klaar voor gebruik. Mocht je om wat voor reden dan ook de machine op de andere node willen laten draaien, dan kun je eenvoudig overschakelen.

Synology VMM Snapshot replication overzicht

Er is een verschil binnen het beveiligingsplan tussen het overschakelen naar een virtuele machine en een failover. Het overschakelen zorgt ervoor dat de actieve host in het cluster veranderd, maar de virtuele machine ten alle tijden beschermd blijft. Wanneer de andere node het heeft overgenomen wordt het maken en repliceren van de snapshot hervat. De primaire node wordt dan secundair, en vice versa. Bij een failover gebeurd het overschakelen ook, echter neemt hier de secundaire node de taak over uit nood. Er wordt vervolgens geen snapshot replicatie meer toegepast en je zult hier zelf actie op moeten ondernemen. Het kunt het dus zo samenvatten dat het overschakelen een gecontroleerde actie is en de failover meer een incident.

Wanneer je zelf aan de slag wilt met virtuele machines kun je op een groot aantal Synology apparaten het package eenvoudig installeren. Hiervoor heb je geen licenties nodig. Voor het beveiligen van je virtuele machines komt er echter wel een licentie om de hoek kijken. Er zijn dus kosten verbonden aan het hebben van een beschermingsplan voor je virtuele machines.

Voorbereiden van de NAS

Voordat ik overga naar het configureren van het cluster pas ik eerst de netwerkconfiguratie van beide units aan. Ik kies ervoor om interface LAN 4 in te zetten voor het replicatieverkeer tussen beide. Dit is niet noodzakelijk dus je kan de stap ook overslaan. Hieronder kun je zien hoe mijn configuratie eruit ziet. LAN4 van beide units is aangesloten op mijn switch en bevinden zich in een apart VLAN, namelijk VLAN20.

Synology VMM Snapshot replication netwerk overzicht

Het configureren van je netwerkinterfaces is zeer eenvoudig. Je geeft de interface een IP-adres en configureert het VLAN. Hieronder zie je de interface van mijn tweede NAS als voorbeeld. De eerste NAS heeft 10.10.100.10, de tweede 10.10.100.11.

SynologyNetworkInterface_VMMreplication

Om een cluster te maken heb je dus minimaal twee Synology NAS-apparaten nodig die geschikt zijn voor VMM. Het eerste dat je doet is het VMM-package installeren op beide apparaten en controleren of alles succesvol gestart is. Installeer alvast een nieuwe virtual machine zodat je die straks kunt gebruiken voor het beveiligingsplan. Meer informatie over het configureren kun je vinden in mijn eerder blog over Synology Virtual Machine Manager.

Cluster uitbreiden met extra host

Met de komst van de tweede NAS is het nu mogelijk om een extra host toe te voegen aan het cluster. Hieronder kun je zien hoe de status van mijn VMM is. Er is 1 host aanwezig, 2 virtuele machines en 1 locatie voor opslag.

Synology VMM Snapshot replication Overview

Selecteer de optie Cluster in het menu en klik op de knopToevoegen. Er verschijnt nu een wizard die je door het proces begeleid om zo additionele NAS-apparaten toe te voegen aan het cluster.

Doorloop de stappen van de wizard en kies als netwerkinterface de LAN-poort die je specifiek voor het replicatieverkeer hebt geconfigureerd. In mijn geval is dit LAN 4.

Selecteer de Servers die je wilt toevoegen aan het cluster. Ik kies hier voor NAS-TECH-01 omdat ik de installatie uitvoer vanaf NAS-TECH-02. Hierbij kies ik de optie waarbij het IP-adres overeenkomt met dat van poort LAN 4. Om verbinding te maken tussen de beide units heb ik een account aangemaakt met dit specifieke doel. In de laatste stap krijg je een overzicht van de door jouw gemaakt configuratie. Is alles compleet? Dan wordt het cluster uitgebreid met de extra host.

Synology VMM Snapshot replication Cluster 07

Met de tweede host up and running kunnen we door met het inrichten van het beveiligingsplan. Op de achtergrond synchroniseert het cluster zijn informatie naar de nieuwe host.

Licentie (VMMPro) activeren

Ik noemde het net al even, de noodzaak voor een licentie. Als je het beschermingsplan wilt gebruiken dan moet je een zogenaamde 3-node of 7-node licentie hebben. De reden dat de licentie uit 3-nodes bestaat heeft te maken met de High Availabilty optie die een minimum van 3-nodes vereist.

Synology VMM Snapshot replication Licentie

Om de functies uit te proberen kun je een 30 dagen testlicentie activeren waarmee je een 7-node cluster kunt maken.

Planningsbeleid en bewaarbeleid instellen

Het planningsbeleid en bewaarbeleid bepalen op welke moment er snapshots gemaakt moeten worden, en hoe lang deze bewaard blijven. Bij het aanmaken van een beschermingsplan voor een VM koppel je beide om de taak aan te maken.

Er zijn standaard drie planningsbeleid instellen aanwezig, namelijk: Daily, Hourly en Weekly. Het is ook mogelijk om een eigen planningsbeleid samen te stellen.

Zoals je wellicht gewend bent uit back-up land kun je voor een set, of in dit geval een replica, aangeven hoe lang de data moet worden bewaard. Ook hier zijn een aantal opties standaard aanwezig: 1-day RPO, 1-hour RPO en 1-week RPO. Bij een 1-day RPO wordt je dagelijkse replica 7 dagen bewaard en houdt hij ook 4 week versies vast. Uiteraard heeft Synology ook hier de mogelijkheid opgenomen om een eigen bewaarbeleid te maken dat aansluit bij jouw wensen.

In deel 2: Aanmaken van een beveiligingsplan

In het tweede deel van deze blogpost laat ik je zien hoe je het beveiligingsplan zelf aanmaakt en verder configureert. Ook komt het overschakelen naar een replica en het herstellen ervan aan bod. Stay tuned

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button