Wonen en werken

Dossier Smart Home : Wat heb je aan een slim huis? (#1)

In de laatste jaren is er een enorme opkomst geweest op het vlak van smart home producten. Vroeger moest je kunnen programmeren en ervaring hebben met een soldeerbout om zelf je huis slimmer te maken. Nu is dit simpelweg niet meer nodig. De producten zijn direct te gebruiken uit de doos en vergen vaak alleen een app om ze te besturen. Ook zijn er steeds meer platformen gekomen die zorgen voor een centrale aansturing van al je producten. Maar kan je gewoon maar iets kopen en aan de gang gaan? En wat als je al enkele slimme producten hebt maar deze centraal wil gaan bedien?

In Dossier Smart Home vertel ik je in een aantal blogs meer over de mogelijkheden op het gebied van smart home producten. Waar moet je op letten, wat zijn de verschillende tussen producten en welke voor- en nadelen moet je in de gaten houden? Allemaal vragen die ik regelmatig krijg en in deze serie voor jullie zal beantwoorden.

Wat heeft een smart home voor voordelen voor jou?

Er zijn natuurlijk heel veel producten die je huis slimmer kunnen maken. Toch is niet alles even handig. Een smart home kan een aantal doelen hebben. Welk doel dit is verschilt per persoon. Sommige mensen zoeken een vorm van comfort, andere hechten meer waarde aan beveiliging, maar ook energiezuinigheid en bewustzijn is een doel. En ja, dan heb je ook nog een groep die dit het liefst allemaal combineert. Mocht ik mijzelf in een hokje moeten zetten, dan is het zeker het laatste.

Extra comfort in huis

Comfort is een breed begrip en is met het zicht op een smart home op allerlei verschilende manier in te vullen. De een vind het fijn dat wanneer hij of zij ’s avonds thuiskomt van werk de verwarming al op de gewenste temperatuur is. Of de verlichting automatisch aan gaat wanneer jij in de buurt van je huis komt. Maar net zo makkelijk ook een robotstofzuiger die er iedere middag voor zorgt dat de woonkamer even extra schoongemaakt wordt. Goed nieuws, dit kan allemaal prima. De producten zijn er, je hoeft er weinig technische kennis voor te hebben en het werkt over het algemeen allemaal met een app op je smartphone.

Slimme verwarming en verlichting

Ik pak even het stukje van de verwarming en verlichting eruit. Bij een smart home zou je gebruik maken van een slimme thermostaat. Dit kan er een zijn van Nest of tado bijvoorbeeld. De thermostaat is aangesloten op je draadloze netwerk en zo kun jij via de app op je smartphone communiceren met de apparaten. Een handige mogelijkheid hierbij is het gebruik van geo-fencing. Deze techniek is in staat om te zien wanneer je wel of niet thuis bent, op basis van je GPS-locatie. Ben je in huis dan zorgt de verwarming ervoor dat het lekker 20 graden is. Verlaat je het huis en ben je vergeten om de temperatuur op de thermostaat lager te zetten dan regelt jouw thermostaat dit zelf. Hij ziet immers dat jou locatie niet meer “thuis” is en schakelt langzaam de verwarming uit. Goed voor energierekening.

tado slimme thermostaat tech365nl 009

Andersom kan het natuurlijk ook. Je bent al weg van huis en keert terug. Als ik in de buurt van mijn woning kom op basis van mijn GPS-locatie dan ziet de smart home centrale dit. Op basis van een procedure die ik heb ingesteld schakelt hij op dat moment de verlichting in de woonkamer en keuken alvast aan. Ongeacht langs welke kant ik naar binnen kom is het altijd licht binnen. Slimme verlichting heb je onder andere van Philips Hue, Ikea Tradfri en LIFX.

LIFX WiFI LED lampen tech365nl 003

Slim huis, slimme beveiliging

Er zijn legio verschillende mogelijkheden om je huis te voorzien van slimme oplossingen die zorgen voor een betere beveiliging van je woning. Een aantal voorbeelden zijn: rookmelders, beveiligingscamera’s en alarmsystemen. “Zijn die niet al tientallen jaren te koop?”. Uiteraard, maar in een smart home horen natuurlijk de slimme varianten. Neem de rookmelder. Iedereen kent die rookmelders met een 9V-batterij die je in de supermarkt koopt, ophangt en na een paar maanden driftig opzoek gaat naar dat hinderlijke piepje ’s nachts. Dit blijkt dan de batterij te zijn. Maar wat heb je eraan als hij af gaat en jij niet in huis bent? Of hoe weet je zeker dat hij nog werkt?

Rookmelders die zichzelf testen, dat is slim

Een slimme rookmelder test zichzelf. Niet alleen of hij actief is, maar bij Nest testen ze bijvoorbeeld ook of de microfoon in staat is om de akoestische waarschuwingssignalen te horen. Dit alles vertelt de rookmelder jou vervolgens in de speciale app op je smartphone. Nu weet je zeker dat je rookmelder het ook doet, kun je het batterijniveau checken en krijg je ook buitenshuis een waarschuwing als er iets loos is.

Nest Protect Tech365

Camera’s die niet alleen zien, maar ook handelen

Houd je graag een extra oogje in het zicht? Door een slimme beveiligingscamera te nemen is het mogelijk om live via je smartphone of tablet de beelden te bekijken, notificaties te ontvangen en in sommige gevallen zelfs een sirene te activeren. Door middel van dit soort slimme mogelijkheden kun ineens veel meer met een eenvoudig uitziende camera. Maar hier stopt het natuurlijk niet en de mogelijkheden zijn eindeloos. Bewaar beveiligingsbeelden in de de cloud om op iedere moment iets te terug te kijken, of deel ze met de buren of Politie. Hetzelfde voor een slim alarm. Door de koppeling met je smartphone kun je hem op afstand in- en uitschakelen en wordt je direct op de hoogte gesteld als er zich iets voordoet. Handig!

Ring Spotlight Cam tech365nl 006

Inzicht in je energieverbruik en kosten

Iedere maand krijg je van je energiemaatschappij een factuur met daarop je verbruik van gas en stroom. Idem voor de hoeveelheid water die je verbruikt. Misschien is voor jou het doel van een slimme woning wel het besparen op je verbruik.

Besparen op verschillende manieren

Besparen kun je op twee verschillende manieren. De eerste manier is simpelweg het niet onnodig gebruiken van gast, water of licht. Logisch natuurlijk. De tweede manier is door het verkrijgen van meer inzicht in wat er nu daadwerkelijk welke hoeveelheid verbruikt. Inzicht geeft meer bewustzijn over je verbruik en zorgt er zo ook weer voor dat je meer gaat besparen.

Zet de rem op onnodige vebruikers

Besparen op je energieverbruik kan op heel veel verschillende manieren. Het een maakt grote sprongen in de besparen, het ander weer kleine. Toch is alles bij elkaar goed voor het milieu en voor je portemonnee. Ik geef je een paar voorbeelden hoe slimme producten kunnen zorgen voor besparing (even los van de eventuele investering). Ik heb mechanische afzuiging in mijn badkamer. Die is nodig als je staat te douchen, maar voor ongeveer 22 tot 23 uur van de dag niet. Toch draait dit systeem altijd. Het verbruik in de waakstand niet veel, maar toch eigenlijk onnodige stroom. Door hier een slimme schakelaar tussen te zetten kun je bijvoorbeeld de ventilatie buiten je douchetijden gewoon helemaal uitschakelen. Maar ook de eerder genoemde slimme thermostaat die uit gaat als je niet meer thuis bent is een goed voorbeeld waarmee je direct bespaart.

Fibaro schakelaar tech365nl

Inzicht in je verbruik helpt je besparen

Meer inzicht op je verbruik kan bijvoorbeeld met een kastje aan je slimme meter. Hierdoor zie je wat je per dag verbruik en kun je dit relateren aan wat je die dag deed. Wil je het iets specifieker dan zijn er ook stekkers van Fibaro die het verbruik meten door de stekker heen. Gebruik je deze slimme stekker dan kun je ze niet alleen automatisch laten in- of uitschakelen maar ook het verbruik zien. Dit kan je helpen om slimme keuzes te maken. Mijn oude tv verbruikte bijvoorbeeld 380w/uur (plasma). Hierna kocht ik een LED-tv en die had een verbruik van 70W/uur. Als je nagaat hoe veel uur een tv aan staat per jaar kun je een nieuwe soms relatief snel terugverdienen. Een systeem van Snappee bijvoorbeeld geeft je heel uitgebreid inzicht in je verbruik door middel van sensoren en een handige app op je smartphone.

Dossier smarthome

In de volgende blogs in deze serie meer over slimme apparaten voor je woning. Heb je een vraag of wil je over een specifiek onderwerp meer weten? Geef het dan aan in de reacties onder dit blog.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button