tech365
Dossier Smarthome deel 2

Dossier Smart Home : Waar moet je op letten? (#2)

Als je voor het eerst komt kijken in de wereld van domotica en smarthome producten dan kan het nog weleens overweldigend zijn. Wat ga ik kiezen als merk? En wat als ik later iets extra’s wil toevoegen? En hoe zit het met al die verschillende platformen? Dit soort vragen krijg ik regelmatig en daarom leek het mij een goed idee om de tweede post van deze dossier reeks te wijden aan de verschillende platformen en waar ze van elkaar verschillen.

Compatibiliteit is erg belangrijk

Het huis slimmer maken, maar hoe? Als je in verschillende webshops gaat kijken naar slimme producten dan is de keus enorm. Sommige merken blijf je terug zien komen, andere lijken ineens als paddenstoelen uit de grond te schieten. En dan kun je ook nog van alles goedkoop bij onze Chinese vrienden van AliExpress bestellen. Maar waar moet je eigenlijk op letten? Een van de belangrijkste punten is compatibiliteit.

smarthome

Verwacht je dingen in je huis slim te gaan maken dan is het raadzaam om te kijken welk platform een merk of product gebruikt en of dit aansluit bij jouw mogelijke toekomstplannen. Laten we als voorbeeld Philips Hue nemen, die ken je vast wel van de slimme LED-lampen. Philips maakt voor haar Hue-producten gebruik van het ZigBee protocol. Wil je op een later moment een schakelaar toevoegen voor het slim maken van je oude lamp dan is het wel belangrijk dat deze ook ZigBee gebruikt. Zo kun je in de toekomst doorbouwen op je bestaande platform en werkt het ook vanuit dezelfde Philips Hue app.

Verschillende protocollen met eigen mogelijkheden

Koop je een willekeurig product om je huis slim te maken dan kan dit product werken op basis van: ZigBee, Z-Wave, 433/868 MHz, Wi-Fi, of Bluetooth. En dan heb ik het niet eens over iets simpels als infrarood. Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is dat je producten kiest die gebruikmaken van hetzelfde protocol als je het handig wilt kunnen aansturen. Er zit een wezenlijk verschil in al deze protocollen en dit is ook de reden dat er zoveel zijn. Om je een beetje op weg te helpen doorloop ik enkele van de hierboven genoemde, tevens meest gebruikte, protocollen.

ZigBee

ZigBee is een open standaard welke ontwikkeld is voor het doorsturen van informatie uit sensoren en het aansturen van apparaten. De communicatie met een ZigBee apparaat of sensor is bi-directioneel. Dit wil zeggen dat wanneer je het commando “ga aan” stuurt naar een apparaat, het apparaat kan antwoorden met “gelukt” of “mislukt”. Zo weet de slimme app op je smartphone of de actie daadwerkelijk is uitgevoerd en wat het resultaat hiervan was.

Philips Hue Zigbee Starterset

Het feit dat dit protocol een open standaard heeft kan dus zorgen voor verschillen in wat een ontwikkelaar toevoegt op de basis van ZigBee. Hierdoor heb je kans op kleine compatibiliteit uitdagingen, maar in de praktijk gaat dit over het algemeen erg goed. De open standaard wordt beheerd door de ZigBee Alliance, een groep bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van monitoring en control producten. ZigBee werkt op drie frequenties en een daarvan is de 2.4GHz die ook gebruikt wordt voor Wi-Fi. Een groot voordeel bij ZigBee is dat de apparaten gezamenlijk een Mesh-netwerk kunnen maken. Is de afstand van een lamp op je zolder te groot voor je ZigBee controller in de meterkast? Door simpelweg een (of meerdere) ZigBee apparaten op de route toe te voegen wordt het netwerk automatisch verlengd. Dit netwerk is trouwens wel beveiligd op basis van AES-128 encryptie.

Z-Wave

Z-Wave lijkt in essentie op ZigBee, maar er zit wel een heel groot verschil in de manier waarop de standaard wordt beheerd. De Z-Wave Alliance is hier verantwoordelijk voor en in tegenstelling tot ZigBee heeft Z-Wave een gesloten standaard. De Z-Wace Alliance bepaald de regels voor het gebruik van het protocol en certificeert producten van leveranciers. Voldoet een product niet aan de standaard? Tja, dan heb je als producent simpelweg pech. Het is inmiddels de grootste speler in smart home land, maar Z-Wave apparaten zijn over het algemeen wel iets duurder. Dit komt omdat een ZigBee chip simpelweg goedkoper is dan een Z-Wave chip.

Fibaro Z-Wave stekker

Een ander verschil ten opzichte van ZigBee is de frequentie die Z-Wave gebruikt. In Europa gebruikt Z-Wave de 868MHz band en in de Verenigde Staten en Azië de 900MHz band. Hiermee heb je geen last van Wi-Fi verbindingen die kunnen storen op de communicatie. Iets waar ZigBee wel iets gevoeliger voor is door het gebruik van de 2,4 GHz band. De Z-Wave frequenties zijn erg goed te gebruiken in huis en hebben vrij weinig last van muren en plafonds. Het bereik van Z-Wave is over het algemeen zeer goed. Mocht je net iets te kort komen voor de dekking dan kun je, net als bij ZigBee, een extra apparaat toevoegen op de route en een mesh-netwerk creëren.

Z-Wave ken je mogelijk al door de toepassing van merken als: Fibaro, Danfoss en Neo Coolcam.

Klik aan Klik uit (KAKU)

Ken je die schakelaar voor in het stopcontact met een afstandsbediening? Je ziet ze regelmatig bij de bouwmarkt of in het schap bij de Action. Kijk je naar de prijs dan zien ze er aantrekkelijk uit. Dit soort producten zijn meestal gebaseerd op het Klik Aan Klik Uit protocol.

Door de jaren heen is KAKU steeds bekende geworden. Net als bij ZigBee en Z-Wave zijn er ook basisstations verkrijgbaar (controllers) waarmee je meerdere apparaten kunt aansturen via een app of afstandsbediening. In de collectie van KAKU vind je de welbekende schakelaars voor in het stopcontact, alarmsystemen, deurcontacten, lampen en zelfs deurbellen. Zoals ik net al schreef is dit zo’n beetje het goedkoopste smart home platform dat er is en voor een paar tientjes kun je al aan de slag. Het enige dat je nodig hebt is één zender en één ontvanger.

HomeWizard_starterset

Waarom zou je dan veel geld uitgeven aan ZigBee of Z-Wave? Nou, er kleven ook wat nadelen aan KAKU. Zo is de communicatie tussen zender en ontvanger maar één richting op. Klik jij op “aan”, dan krijg je geen status terug van het apparaat. Apps en software kunnen geen controle uitvoeren om te zien of je gewenste actie ook gelukt is. Zo ook met de status van een batterij, iets wat ZigBee en Z-Wave wel kunnen. Als laatste nadeel kan KAKU geen mesh-netwerk maken en is dus afhankelijk van het directe bereik tussen zender en ontvanger.

Deel 3: Controllers en totaaloplossingen

Ik hoop dat je inmiddels een aardig beeld hebt gekregen van de protocollen die er zijn om je huis slim te maken. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen en het is ook persoonlijk waar jouw voorkeur ligt. In het volgende deel ga ik in op een aantal populaire controllers en totaaloplossingen. Want naast protocol-specifieke controllers kun je ook kiezen voor een totaaloplossing die alles ondersteund. Nog even geduld, deel 3 is onderweg!

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen