tech365
Dossier Security 5 Tips

Dossier Security: 5 handige tips om veiliger het internet te gebruiken (#4)

Met het vierde en laatste deel van deze serie geef ik je nog 5 handige tips om veiliger het internet te gebruiken. Het maakt niet uit of je dit op je laptop, computer, tablet of smartphone doet. Zelf je SmartTV mag meedoen.

Mocht je via Google bij deze blogpost terecht gekomen zijn dan geef ik je nog even wat achtergrondinformatie. In Dossier Security behandel ik een aantal onderwerpen die vandaag de dag hot and happening zijn. Naast een stuk informatie geef ik je ook handige tips en oplossing voor veelvoorkomende uitdagingen. Mocht je de voorgaande delen nog niet gelezen hebben dan moet je dat zeker doen. Het eerste deel ging in op de vraag waarom alleen een gebruikersnaam en wachtwoord niethttps://www.tech365.nl/dossier-security-waarom-alleen-een-wachtwoord-niet-meer-voldoende-is-1/ meer voldoende zijn om je te beschermen. Het tweede deel had als onderwerp: Veilig gebruikmaken van openbare Wi-Fi en deel drie was gericht op het achter slot en grendel bewaren van je wachtwoorden. Inmiddels ben ik dus aangekomen bij deel vier. Ditmaal een aantal tips die bijdragen aan het veilig gebruikmaken van het internet.

Tip 1: Zorg dat de software van je apparaten up to date is

De verschillende besturingssystemen die gebruikt worden voor je apparaten zijn gemaakt door mensen. Dit heeft als nadeel dat er ook weleens fouten worden gemaakt. Soms een slordigheid en soms een keuze die naar verloop van tijd niet verstandig blijkt te zijn. Software leveranciers bieden jou regelmatig een update aan van je apparaat. Microsoft heeft maandelijks updates voor Windows 10, Apple en Android krijgen af en toe een nieuwe versie en zelfs je SmartTV komt soms met de melding dat er een update is geïnstalleerd. Krijg je updates aangeboden op het apparaat waarmee je verbinding maakt met het internet? Zorg dan dat je ze tijdig installeert. De updates bevat vrij vaak namelijk oplossingen voor gevonden beveiligingslekken en fouten. Door het installeren van de updates en het bijhouden van je systeem wordt je niet onnodig blootgesteld aan kwetsbaarheden.

Tip 2: Denk goed na voordat je een link in een mailtje aanklikt.

Phishing is vandaag de dag de een van de makkelijkste manieren voor kwaadwillende om toegang te krijgen tot je computer, gijzelsoftware (onleesbaar versleutelen van je bestanden) te installeren of je bankgegevens te stelen. Maar hoe kun je nou weten of een link veilig is of niet? De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig. Wees wantrouwend. Huh? Ja, zo simpel is het.

Als ik een mailtje krijg met een link erin, dan controleer ik eerst of de link überhaupt naar een legitieme pagina zou gaan. Vaak zie je dit al aan de link zelf. Ben ik er niet 100% zeker van dan ga ik gewoon in mijn browser naar de website van het bedrijf of dienst en ga ik daar verder. Een mailtje van de bank dat je moet inloggen via een link? No way! Een bank stuurt dit soort verzoeken simpelweg niet, dus trap er niet in. Twijfel je toch? Doe het dan direct via de app van je bank in plaats van via het linkje in het mailtje. En dan de beste tip op dit vlak: heb je ook maar 0,1% twijfel? Niet doen!

Tip 3: Goede antivirus software verdient zichzelf terug

Misschien is dit wel the oldest trick in the book. Zorg voor een virusscanner op je Microsoft Windows of Apple MacOS computer. Het sprookje dat je trouwe Mac niet kwetsbaar is is achterhaalt en Windows wordt iedere maand voorzien van genoeg beveiligingsupdates. Door een goede virusscanner te gebruiken bescherm je jezelf tegen allerlei ongewenste downloads, scripts en macro’s in bestanden. Er zijn veel verschillende merken virusscanners en allemaal claimen zij de beste te zijn. Maar hoe kies je de oplossing die het beste is voor jou? De website van AV-TEST is een handige als het gaat om het selecteren van een goede antivirus software. Zij testen regelmatig alle oplossingen en vergelijken de resultaten. Voor thuisgebruik kun je hier de aanbevelingen vinden voor de beste antivirus software. Voor zakelijke toepassing kun ook een overzicht vinden.

Tip 4: Gratis software is niet altijd zo gratis als het lijkt

Soms zoek je een handig programmatje. Iets wat het liefst gratis beschikbaar is, want voor die paar keer dat je het gebruikt wil je er eigenlijk niet voor betalen. Zoeken op Google kan je veel links opleveren naar plekken waar je de software gratis kunt downloaden. Maar ben je er wel zeker van dat het je echt niets kost? En dan doel ik niet op het moeten betalen voor de software. Veel gratis software probeert tijdens de installatie allerlei rommel mee te installeren. Adware plugins bijvoorbeeld, maar tegenwoordig ook wel zogenaamde CryptoMiners. Dit is software die op de achtergrond gebruik maakt van jouw computer om cryptovaluta te genereren.

Download je ook weleens illegaal software via torrents of nieuwsgroepen? Let dan zeker goed op. Hier wordt ook veel gijzelsoftware verstopt in downloads. Denk je een gratis versie van een duur softwarepakket gescoord te hebben en eindig je met gijzelsoftware op je pc.

Tip 5: Zorg voor een goede back-up en een veilige plaats voor je data

Een goede back-up en een veilige plaatst om je kostbare gegevens te bewaren is geen preventiemiddel. Het zorgt er wel voor dat datgene dat voor jou belangrijk is niet verloren gaat. Stel je bewaart de babyfoto’s van je kindje op je laptop en wilt deze foto’s voor geen goud missen. Wat doe je dan als je toch slachtoffer wordt van gijzelsoftware, of malware die je bestanden vernietigd?

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede back-up. En dan natuurlijk wel een die niet op die desbetreffende laptop staat. Mocht je dan toch zover komen dan heb je in ieder geval alleen het ongemak er maar van. Dat is altijd beter dan het verlies van je bestanden. Een goede oplossing is een NAS te gebruiken met backupmogelijkheden voor je bestanden, of een goed beschermde cloudopslag. In Microsoft OneDrive zit bijvoorbeeld automatische versiebeheer waarbij je in geval van versleutelde bestanden gewoon een dag terug kunt gaan.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen