Wonen en werken

Domotica: van smartphone naar smarthome

Bijna iedereen geniet tegenwoordig van de voordelen van een smartphone. Waarom dit dan niet uitbreiden naar een smarthome? Beter nog, wat als u uw home volledig zou kunnen controleren met uw phone? Dat kan: met domotica.

Tweede generatie 

Sinds het einde van de vorige eeuw worden meer en meer privéwoningen omgevormd tot smarthomes door alle betrokken apparaten aan te sluiten op het ethernet. Dit is de zogenoemde tweede generatie domotica. Door deze extra aansluiting zijn toestellen van op afstand te bedienen, niet enkel binnenshuis via een centraal scherm maar ook vanaf kantoor of op vakantie via pc of smartphone. Andere domotica functies kunnen dan weer geprogrammeerd worden zodat ze automatisch worden uitgevoerd. U hoeft zelf niet meer te denken aan het uitschakelen van uw verwarming en lichten bij uw vertrek, dat doet de domotica in uw smart home immers voor u! 

Domotica: een upgrade van uw woning

Door het automatiseren van acties in en rond uw woning zorgen domotica systemen voor een heuse upgrade. De meest bekende zijn het instellen van een thermostaat met het oog op een aangename temperatuur bij thuiskomst zonder de hele dag te moeten verwarmen. Ook het laten aanspringen van licht om inbrekers af te schrikken wanneer u nog niet thuis bent, is u wellicht bekend. Deze voorbeelden geven meteen weer waar domotica voor staat: comfortabel en veilig leven met een minimum aan energieverbruik. Wie is daar nu niét voor te vinden? Die inbrekers van daarnet buiten beschouwing gelaten natuurlijk … 

Ingewikkeld of net eenvoudig? 

Hoewel domotica ingewikkeld klinkt, zeker wanneer termen als home automation, dubbele bekabeling, programmeren, energiemanagement en aanwezigheidssimulatie vallen, gaat het er eigenlijk net om dat het leven u eenvoudiger wordt gemaakt. Niet voor niets kent domotica zijn oorsprong in het automatiseren van werkomgevingen, en in het aanpassen van woningen voor personen met een functiebeperking. Zowel de secretaresse die als eerste arriveert en niet meer in het donker haar weg moet vinden naar haar kantoor, als de blinde wiens fornuis na een tijdje automatisch uitschakelt als hij het bij gebrek aan visuele check vergeet, zullen kunnen getuigen dat hun domotica systeem hen het leven vergemakkelijkt. 

Een ochtend in een smarthome 

Hoe werkt domotica in de praktijk? Stel het u even voor. Omstreeks half zeven wordt u wakker met de geur van verse koffie. U stapt het bed uit, waarbij u een sensor activeert die zorgt voor een zacht licht in de gang, zodat u zonder problemen de weg naar de badkamer vindt. Daar is het wat warmer dan in de slaapkamer, zodat u comfortabel een douche kunt nemen. Vanuit de douche bedient u via een waterdicht paneel een luidspreker die uw favoriete muziek in de badkamer doet weerklinken. Inmiddels opent domotica alvast de rolluiken op de kamer van de kinderen, zodat zij rustig wakker worden. Zoals elke nacht sliepen ze als roosjes, wetende dat ze beschermd werden door sensoren die zowel inbraak, gaslekken als rook detecteren. 

Domotica in het huishouden

Wanneer iedereen aan tafel zit, is het genieten van vers brood dat twee uur geleden nog aan het rijzen was in uw keuken. Zoals steeds is er ook voldoende beleg. De inventaris van de koelkast en voorraadkelder houdt immers een oogje in het zeil en heeft zondag nog online een nieuwe pot choco besteld, oef! Terwijl de kinderen zich klaarmaken voor vertrek naar school, steekt u hun vuile kleren nog snel in de wasmachine. Ze zullen net gewassen zijn wanneer u vanavond weer thuiskomt. 
De jongste moet natuurlijk nog snel naar het toilet voor ze op de fiets springt, en zoals steeds vergeet ze het licht uit te doen. Dat maakt echter niet uit, want met 1 druk op de knop, schakelt u bij uw vertrek alle lichten uit, en zet u meteen ook de verwarming een paar graden lager. Wanneer u de deur sluit, springen bewegingssensoren aan en worden ook de ramen automatisch afgesloten. U vertrekt met een gerust hart naar uw werk, wetende dat u op elk tijdstip de camera’s in en rond het huis kunt raadplegen, en ook de postbode te woord kunt staan via het videoscherm aan de voordeur. Ochtendstress? U herinnert het zich nog vaag, uit uw pre domotica leven. 

Domotica kopen of niet? 

Of domotica kopen ook echt aan u besteed is, hangt van twee zaken af. Eerst en vooral is het van belang om te weten in welke mate u uw huis precies wilt automatiseren. Indien het u vooral te doen is om het automatisch dimmen van de lichten in de woonkamer en het sluiten van rolluiken met een afstandsbediening, komt u al ver met een goed doordachte elektrische installatie in plaats van een domotica systeem met alle toeters en bellen. Ook zijn veel huishoudapparaten tegenwoordig voorzien van programma’s waarmee u kunt instellen wanneer ze mogen opstarten wanneer u van huis bent. Indien u echt alle technische aspecten van uw huis wilt kunnen besturen, tegelijk en vanaf (grote) afstand, dan is het nuttig om een kopen van een domotica systeem te overwegen. Hou hierbij in tweede instantie wel rekening met de kostprijs. De installatieprijs zal iets hoger zijn dan een gewone elektrische installatie, door extra bekabeling bijvoorbeeld.

Deze advertorial is geschreven door Allekabels.nl

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button