tech365
Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 100

Review: D-Link Wi-Fi Smart Plug en Smart Power Strip

De mogelijkheden om je huis te automatiseren zijn de laatste jaren sterk uitgebreid. Niet alleen op technisch vlak is er veel meer mogelijk, ook is het beter betaalbaar geworden. En een stuk eenvoudiger. Je hoeft geen verstand te hebben van elektronica, de soldeerbout kan in de kast blijven liggen en kennis van programmeertalen is niet noodzakelijk. Kortom, vandaag de dag kan iedereen zo’n beetje aan de domotica. 

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 002

D-Link stuurde mij een tweetal zogenaamde Wi-Fi smart plugs. Eigenlijk een slimme smart plug en een slim stekkerblok. De D-Link DSP-W115 is een enkele slimme stekker die bijvoorbeeld voor een lamp kunt gebruiken. De DSP-W245 is een slim stekkerblok met 4 poorten voor het aansluiten van, jawel, een viertal apparaten. Het handige aan beide producten is dat je ze via een app kunt bedienen. Ze maken namelijk gebruik van je Wi-Fi verbinding in huis. Wanneer je dat ene lampje achterin de kamer wilt aanzetten, maar eigenlijk te lui bent om van de bank te komen, kun je dit gewoon vanaf je smartphone doen.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 009

Het gebruik van Wi-Fi voor dergelijke apparaten zie je niet zo heel vaak. Neem bijvoorbeeld de OSRAM Smart+ smart plug. Je kunt hem op afstand aanzetten of uitschakelen, maar het is wel noodzakelijk dat je ergens een soort bridge hebt die dit voor je doet. Hij maakt namelijk gebruik van het Zigbee-protocol. In mijn geval gaat dit via mijn Philips Hue Bridge. Dit is bij D-Link smart plugs niet het geval. Het enige dat je nodig hebt is een stopcontact, Wi-Fi en de speciale mydlink app.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 003

Om het een beetje interessant te maken moeten beide slimme apparaten toch wel iets meer kunnen dan alleen maar in- of uitschakelen. Gelukkig doen ze dat ook. Vanuit de mydlink app bestuur je alle facetten van de slimme producten uit de collectie. Naast deze smart plugs kun je er bijvoorbeeld ook je D-Link camera in koppelen. De app kun je zien als het commandocentrum van je slimme apparaten.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 011

Stel bijvoorbeeld een uitgebreid schema in wanneer je wilt dat er iets aan of uit gaat. Misschien je tuinverlichting iedere dag om 20:00 en de volgende ochtend weer om 08:00 uit. Maar ook schema’s die enkel op de dinsdagen of in het weekend moeten worden toegepast.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 010

Een interessante toevoeging van D-Link aan het hele schema-gebeuren is het feit dat je ook acties kunt uitvoeren op basis van verbruik. Stel je voor dat je dermate veel vermogen gebruikt dat je wilt dat een apparaat automatisch wordt uitgeschakeld, dan kan dat dus ook. Stel je tv, homecinema set, een lamp en elektrische kachel zitten op een D-Link Smart Power Strip. Als ze allemaal tegelijk aan zouden staan dan zit je misschien wel boven je limiet aan maximaal vermogen op een groep. Je kunt de app dan zo instellen, dan wanneer je te veel vermogen gebruikt op die groep, bijvoorbeeld omdat alles tegelijk aan gaat, de elektrische kachel automatisch wordt uitgeschakeld.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 012

Er zijn eigenlijk genoeg scenario’s te bedenken om dit handig toe te passen. Schema’s kun je ook op basis van variabele gebruiken zoals: zonsopgang en zonsondergang, of thuis of buitenshuis.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 013

Om een actie uit te voeren bij een bepaald verbruik moet je stekkerdoos natuurlijk wel in staat zijn om te weten wat iedere poort gebruikt. De Power Strip kan op alle poorten los het verbruik meten en over de tijd laten zien. Zo kun je ook handig meten of een apparaat toch stroom verbruikt als hij uitgeschakeld is, of je ECO-programma van je wasmachine ook echt wel zuiniger werkt, of wat je eigenlijk aan stroom verbruikt voor bepaalde apparaten per maand. Dit is een optie die ik zelf erg handig vond in de Power Strip en direct al miste in de Smart Plug. Die heeft die mogelijkheid namelijk niet.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 004

Het bedienen van de apparaten is nog steeds mogelijk zonder de tussenkomst van de mydlink app. Iedere poort op de Power Strip is eenvoudig onafhankelijk van elkaar met een druk op de knop te bedienen en de Smart Plug heeft die mogelijkheid uiteraard ook. In tegenstelling tot de Power Strip zit de knop bij de Smart Plug aan de zijkant. Maar er is nog een extra manier om je apparaten te bedienen. Beide modellen bieden ondersteuning voor virtuele assistent Alexa van Amazon, Google Assistant en de populaire app IFTTT (If This Then That). En dan mis ik er toch een in het rijtje. Waar is Siri via Apple HomeKit?

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 008

De koppeling met IFTTT is trouwens wel erg tof om te gebruiken, want hiermee heb je ineens veel meer scenario’s waarop je de slimme producten van D-Link kunt bedienen. Ik geef je een voorbeeld van wat ik probeerde. Wanneer er iemand voorbij mijn Ring deurbel loopt, en de Motion Sensor triggered, dan wil ik dat de lamp in de gang aangaat, alsof er iemand naar de deur loopt. Dit kan dus eenvoudig door IFTTT toegang te geven tot de Ring deurbel en de mydlink app. Get my point?

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 006

Je kunt de slimme apparaten op verschillende manieren aansluiten op je Wi-Fi netwerk. Vanuit de app kun je hem handmatig verbinden met je draadloze netwerk op basis van WEP of WPA2, of via het welbekende WPS-knopje waarmee je hem linkt aan je router. De ondersteuning is dus redelijk breed, maar je moet wel minimaal een draadloze router hebben die de 802.11n/g standaard ondersteunt. Als je dit vandaag de dag nog niet hebt, dan wordt het wel tijd voor een upgrade.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 005

Smart in de praktijk?

Met al deze informatie in het achterhoofd is natuurlijk de grote hamvraag: werkt dat nou een beetje goed? Laten we eerlijk zijn, in de wereld van de domotica is het soms nog wel even een verassing hoe goed iets in de praktijk werkt. Of het stabiel is, de ontvangst goed is en wat de ontwikkelaars verstaan onder een “goede app”. Een voorbeeld van hoe iets op het eerste gezicht er goed uitziet, maar vervolgens helemaal ruk blijkt te werken, is de MioSmart. Zag er goed uit, uitgebreide mogelijkheden, alleen zo onstabiel als het maar zijn kan. Mocht je de review van de MioSmart niet gelezen hebben moet je dat zeker even doen. Gelukkig hebben ze bij deze producten van D-Link wel een goede eindcontrole voordat ze verkrijgbaar zijn voor de consument.

Installatie van de DSP-W115 en DSP-W245 in mydlink

Het begint altijd bij het uitpakken van de goodies. Beide producten komen in een solide verpakking, zonder al te veel poespas. Er wordt bij de smart plugs een kleine flyer meegeleverd met hierop een QR-code. Gooi die vooral niet weg, want je kun hem handig inzetten bij het installeren van de producten. Eenmaal alles uitgepakt en klaargelegd zijn ze gereed voor gebruik. Maar, ik wil natuurlijk als eerste weten hoe de installatie via de speciale mydlink app werkt. Het eerste waar ik tegenaan liep is de grote hoeveel apps die het merk al in de Apple AppStore heeft staan. Let goed op dat je de juiste neemt, anders zit je een tijdje te klooien zonder resultaat. Na het installeren is de app klaar om je aangeschafte D-Link producten toe te voegen.

Wanneer je kies voor het toevoegen van een nieuw apparaat dan ga ik natuurlijk niet handmatig zoeken naar jouw product. Ik ben lui en maak gebruik van de eerder genoemde QR-code uit de flyer. Zoals je in de onderstaande screenshot kunt zien hoef je die alleen maar even te scannen en de app weet wat voor slim product je wilt toevoegen. In mijn geval de DSP-W245 Wi-Fi Smart Powerstrip. De volgende stap is het koppelen van het apparaat aan mijn Wi-Fi netwerk. Ik kies ervoor dit handmatig te doen want ik heb geen WPS-functie op mijn Access Point. Had ik die wel, dan stond hij uit. Want hoe moeilijk is het om een 4-cijferige code te kraken, precies: niet!

MyDlink installatie W245-01

Omdat ik de Power Strip handmatig ga verbinden met mijn draadloze netwerk moet ik eerst vanaf mijn smartphone het draadloze netwerk van de Power Strip kiezen om rechtstreek een Ad-hoc verbinding te maken. Eenmaal verbonden ga ik terug naar de app en kies het draadloze netwerk in huis. Als voorbeeld heb ik voor “tech365.nl” gekozen, creatief he?

MyDlink installatie W245-02

Wi-Fi connectie in orde? Dan kleur de led aan de zijkant groen (bij de Smart Plug is het een ring rond de stekker) en krijg je een rare Nederlandse zin die zegt dat je dan op de knop moet drukken. Wanneer is jouw led voor het laatst niet wenden geweest? Anyway, je snapt de bedoeling natuurlijk wel en de laatste stap van de installatie is het kiezen van een logische locatie voor het stekkerblok.

MyDlink installatie W245-03

Hetzelfde proces herhaal ik voor de Smart Plug en staat alles op “slim” om op afstand te worden bestuurd. Nu is het alleen nog zaak om er ook echt iets van apparaten in te prikken. Ik ben blij dat D-Link heeft gekozen voor het toevoegen van schema’s en regels in de app. Dit maakt het mogelijk om het geheel veel breder in te zetten.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 014

Kijk, de enkele Smart Plug is prima voor het aanzetten van een lamp of je tuinverlichting. De Power Strip daarentegen is toch van een ander kaliber. Die leg je niet zo snel in een hoekje om je staande vloerlamp te bedienen of je tv, maar krijgt eerder een plek onder een bureau, in een kast of ergens achter. Hier zie ik eerder apparaten op aangesloten worden zoals een printer, monitor en een ventilator in je kantoor aan huis. Het gebruik van schema’s komt een dergelijke power strip echt ten goede. Dus op dit vlak denk D-Link goed met je mee.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 007

Vanuit het basisscherm van de app heb je direct toegang tot al je slimme apparaten. In de afbeelding hieronder zie je aan de linkerkant hoe je als gebruiker toegang krijgt tot de apparaten. Door simpelweg op een apparaat te drukken schakelt hij in of uit. De DSP-W245 heeft een viertal poorten en wordt weergegeven als vier losse apparaten. Onderin zie je ook direct wat het huidige verbruik is van het apparaat op de poort en het verbruik over de gehele maand. In mijn geval zie je dat de mechanische ventilatie op dat moment 9,8W gebruikte. De One-Tap knoppen (midden) zijn bedoeld om snel een voorgeprogrammeerde actie uit te voeren. Bijvoorbeeld “Weg” zorgt ervoor dat bepaalde apparaten worden uitgeschakeld.

MyDlink app

Het instellen van de verschillende mogelijkheden voor automatisering zijn voldoende uitgebreid. Zo kun je per poort bepalen wat het maximale vermogen is dat wordt gebruikt, maar ook over het totaal. Wordt de limiet overschreven dan kun je bijvoorbeeld de poort automatisch laten uitschakelen en je een pushbericht laten sturen. Zelf verwacht ik niet dat dit iets is dat ik vaak zou gebruiken in het dagelijks leven, maar de functie werkt in ieder geval goed. Het schema daarentegen weer wel. Terugkomende op het kantoor aan huis kun je bijvoorbeeld om 18:00 automatisch de beeldschermen en printers uitschakelen van iedereen die het vergeten is te doen. Of je thuisverlichting in fases aanzetten gedurende de avond.

MyDlink app 03

Het meest geïnteresseerd was ik in de stabiliteit en bereikbaarheid over Wi-Fi en over de mogelijkheid om het verbruik per poort te kunnen zien. Puntje 1 was helemaal prima. Overal in huis was ik in staat om de apparaten te bedienen zonder dat je echt een vertraging merkte. Natuurlijk is die er altijd, maar de reactie van het apparaat was binnen een seconden. Het klinkt misschien logisch dat het zo moet gaan, maar de ervaring leert dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Bij deze slimme apparaten van D-Link zit dat dus wel goed.

Het verbruik meten is iets dat niet veel merken aanbieden. Helaas stopt D-Link deze techniek niet in de kleine Smart Plug en is het voor nu enkel voorbehouden aan de Power Strip. Best jammer eigenlijk. Op onderstaande afbeelding is in het midden het verbruik van mijn mechanische ventilatie van de douche weergegeven. Je ziet precies wat de motor verbruikt op de laagste, midden en hoge stand. Viel mij honderd procent mee, maar dankzij de D-Link Smart Power Strip weet ik het nu eigenlijk pas echt. De rechterkant is de wasmachine in normale en ECO-stand. Handig, of niet soms?

MyDlink app 02

Kun je beide producten aanbevelen? Kort door de bocht: ja! De producten werken goed en stabiel en ook het installeren via de app is een fluitje van een cent. Gelukkig geen vage problemen, of slecht programmeerwerk waardoor je uren zit te tobben. Qua prijs had de Power Strip van mij iets lager mogen zijn. Al is het ook weer niet zo dat hij dermate duur is dat je er een jaar voor moet sparen. Tenminste, dat hoop ik niet voor je.

Dlink Wi-Fi Smart Power strip tech365nl 001

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt beide slimme producten van D-Link per direct verkrijgen. De DSP-W115 smart plug kost op dit moment €29,90 en voor de grotere DSP-W245 Wi-Fi Power strip betaal je €117.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen