Beeld en geluid

Een upgrade voor je tv die je gewoon moet hebben, de Denon DHT-T110 soundbar

De laatste jaren is er een enorme ontwikkeling geweest rond de flatscreen tv. Of het nu gaat om 4K, supersnelle responstijden of om dunnere bezels, audio blijft altijd een ondergeschoven kindje. Want hoe mooi en scherp het beeld ook is, je mist op audio gebied toch wel vaak de ‘wow’ factor. Dit maakt de markt voor soundbars ook zo interessant. Je kent ze wel, die speakers voor onder de voet van je TV, of aan de zijkant of soms zelfs als losse unit aan de muur. Want daar waar onze mooie flatscreens vaak tekort komen, zorgt de soundbar voor dat extra stuk warmte en kracht in je woonkamer. 

Ik heb geen grote woonkamer, en mijn flatscreen tv staat dus niet ver van mij vandaan. Hoewel ik erg tevreden ben over de kwaliteit van het beeld, blijft het geluid een koude fletse boel. Of ik nu naar een goede actiefilm kijk, een sitcom of een leuk programma op Discovery Channel, ik blijf iets missen. Toen ik de kans kreeg om de Denon DHT-T110 te reviewen, was ik direct enthousiast. Zou dit de oplossing zijn voor de tekortkoming van mijn tv, en geeft een soundbar wel dat warme en volle geluid in je woonkamer?

denon_dhtt110_tech365_004

Denon heeft er bij dit model voor gekozen om het geheel in een behuizing te plaatsen die je eenvoudig onder je televisie kunt zetten. Geen smalle speaker die je aan de wand kunt hangen of ervoor kunt zetten, maar gewoon een solide geheel. Het voordeel van een dergelijke bezuinig is dat er veel meer ruimte is voor de componenten, maar ook voor het huisvesten van een tweetal baspoorten. Van deze beschikbare ruimte heeft Denon met plezier gebruik gemaakt en we vinden dan ook een tweetal tweeters, een tweetal midden/lage tonen woofer en een tweetal baspoorten terug.

denon_dhtt110_tech365_001

De behuizing is in staat om tv’s tot een gewicht van 27 kilogram te dragen en zal niet snel misstaan op je meubel. Het design is strak en eenvoudig en speakers zijn weggewerkt achter de frontplaat. Bovenop de unit zijn een aantal knoppen te vinden om het geheel te bedienen, maar dit kun je natuurlijk ook prima doen met de meegeleverde afstandsbediening. Overigens kun je er ook voor kiezen om de afstandsbediening van je tv te gebruiken voor de volumeregeling van de DHT-T110. Het apparaat beschikt namelijk over een leermodus die het mogelijk maakt om zichzelf het signaal voor harder en zachter te leren.

Naast het gebruik als geluidsbron voor je tv, kun je de DHT-T110 ook gebruiken als Bluetooth speaker in je woonkamer. Het apparaat biedt ondersteuning voor AptX en hiermee kun je vanaf mobiele apparaten moeiteloos muziek streamen naar de soundbar. Je bent qua functionaliteit dus niet alleen gebonden aan tv kijken.

denon_dhtt110_tech365_002

Het apparaat beschikt verder nog over een drietal luistermodi speciaal afgestemd voor de verschillende soorten audio. Denk hierbij aan een afstelling voor film, muziek of een dialoog. Ben je iemand die zich snel ergert aan verlichting tijdens het kijken van een spannende film, dan kun je de verlichting van de knoppen uitschakelen met de zogenaamde nachtmodus.

Het aansluiten van de DHT-T110 kan op een aantal verschillende manieren. De meest eenvoudige en beste methode is door middel van de optische kabel. Daarnaast kun je ook kiezen voor een coaxiale digitale aansluiting of de welbekende analoge methode, via een 3,5mm jackplug. De meeste tv’s hebben een optische aansluiting en het is hiermee slechts een kwestie van het kabeltje aan te sluiten en je bent er helemaal klaar voor. De kabels worden overigens allemaal meegeleverd, dus geen onnodig gedoe om de juiste kabel te vinden in de winkel.

denon_dhtt110_tech365_003

Wat zit er in de doos?

  • Denon DHT-T110 soundbar.
  • Optische kabel, coaxiale kabel en analoge kabel.
  • Afstandsbediening.
  • Voedingskabel.
  • Handleiding en installatie document.

Wat vinden we van de Denon DHT-T110?

Laten we voor het gemak maar beginnen bij de installatie van de DHT-T110. Dit is echt een gevalletje ‘kind kan de was doen’. Mijn tv is voorzien van een optische aansluiting en het was dan ook voldoende om het optische kabeltje aan te sluiten aan de tv en de DHT-T110. Vanaf dat moment ging de soundbar automatisch aan als ik mijn tv inschakelde. Geen ingewikkelde installatie en geen geklooi met instellingen.

Vanaf het eerste moment dat ik het geluid via de soundbar hoorde was ik eigenlijk al verkocht. Ten opzichte van het standaard geluid in mijn tv zorgt de DHT-T110 voor veel meer warmte in het geluid en is het geheel veel mooier in balans. Ook de hoeveelheid lage tonen is een wereld van verschil, omdat dit in de gemiddeld flatscreen er gewoon zo goed als niet is. Het maakt eigenlijk niet uit waar je naar kijkt, want de meerwaarde van de soundbar is er gewoon altijd. Bij een film of een muziekzender merk je het verschil het meeste.

Denon_DHT-T110_woonkamer

Het programmeren van je eigen afstandsbediening kan ik je zeker adviseren. Doe je dit niet, dan moet je constant het volume aanpassen met de eigen afstandsbediening van Denon en dat is minder handig dan een enkele afstandsbediening. Het programmeren van de afstandsbediening is niet ingewikkeld en binnen een paar minuten is alles eigenlijk wel klaar. Waar ik toch wel wat last van had is de respons van de Denon afstandsbediening. De soundbar stond bij mij op heuphoogte op een dressoir en het was constant een gevecht om te zorgen dat hij reageerde op de afstandsbediening. Het is infrarood, maar persoonlijk had ik liever een rf-versie gehad.

De vorm van de DHT-T110 is dik in orde, echter vond ik het bij mijn Samsung LED tv niet helemaal perfect passen. De reden hiervoor is de voet die Samsung heeft gemaakt voor dit model. Het is namelijk een kruisvoet met spijlen en deze steken net een stukje uit. Dit heb je minder snel met bijvoorbeeld een platte voet, want deze zijn vaak net wat smaller. Heb je een dus een Samsung tv dan moet je hier even rekening mee houden.

Samengevat kan ik alleen maar zeggen dat de Denon DHT-T110 echt een aanvulling is voor het tv kijken. Het geluid is vele malen meer levendig en het vult je woonkamer veel beter dan de ingebouwde speakers van je tv. Nu hij weer afgekoppeld is mis ik de warme klanken en lage tonen enorm. Denon heeft de DHT-T110 leuk geprijsd, want €299 is voor een soundbar van dit kaliber een scherpe prijs. Wat mij betreft een dikke aanrader!

Prijs en beschikbaarheid

De Denon DHT-T110 is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €299. Je kunt deze soundbar onder andere verkrijgen bij Soundbarshop (Coolblue).

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button