Snijden van stickers uit vinyl, tekenen door middel van verwisselbare pennen en vouwranden maken voor creatieve projecten met knutselkarton. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden die de Cricut Explore 3 biedt. Ja, dit wordt een review met een creatief tintje. Dit mooie stuk tech hebben wij de afgelopen weken uitgebreid getest en nemen jullie mee in wat je met de Cricut Explore 3 snijplotter allemaal kan doen. Naast een review van de machine komen er ook nog losse blogs over de verschillende materialen en technieken die je kan gebruiken met de Cricut Explore 3 snijplotter.
Een snijplotter, hoe kom je daar nou bij?
Hoe kom je er nu bij om met een snijplotter aan de slag te gaan? Nou, los van dat ik het heerlijk vind om allerlei verschillende producten te proberen was ik vooral nieuwsgierig naar een machine met veel mogelijkheden. Enerzijds om zelf te ontdekken wat je hier allemaal mee kan, maar anderzijds omdat ik veel in mijn omgeving hoorde over snijplotters. Ze zijn namelijk hot and happening. In samenwerking met Cricut kreeg ik de beschikking over de Explore 3 om zelf te ervaren hoe het apparaat werkt, of het echt zo eenvoudig is als ze zeggen en ook een collectie materialen om zelf aan een test te onderwerpen. Dus niet alleen de machine, maar ook de accessoires en materialen. Een compleet pakket, net zoals een starter zou aanschaffen.
De term snijplotter doet de Cricut Explore 3 tekort
Een “snijplotter” wordt de Cricut machine ook wel genoemd. Ik vind het een lastige term. Dit impliceert namelijk dat het doel van de machine is om dingen uit te snijden. Goed, dit is wel de meest gebruikte functie van het apparaat, maar hij kan veel meer dan dat. De Explore 3 is geschikt om verschillende materialen te snijden, vouwlijnen te maken in materiaal, te schrijven en tekenen, te perforeren en zelfs folie in karton drukken. Kortom, je kan er bijna alles mee. Maar hoe krijgt die machine dat dan voor elkaar? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: verwisselbare accessoires.
De Cricut Explore 3 is gericht op mensen die hun creatieve fantasieën werkelijkheid willen maken. Leuke seizoensgebonden projecten, bijzondere kaarten voor speciale gelegenheden of misschien wel een gepersonaliseerde sticker voor op de slaapkamer van zoon of dochter. Maar als je niet bijzonder creatief bent en gewoon handige functionele dingen wilt maken, dan is de Cricut Explore 3 ook handig. Je kan “creatief” dus invullen met hetgeen dat voor jou belangrijk is.
Wisselbare accessoires voor snijden, tekenen en meer
Goed, een veelzijdige machine dus. Maar hoe gaat dat in zijn werk? De Explore is voorzien van twee houders voor accessoires. Standaard is hij voorzien van een verwisselbaar snijmes. Hiermee snijd je in vinyl, karton, papier of andere materialen. Maar er is ook een tweede lege houder aanwezig waar je andere accessoires in kunt plaatsen. Het voordeel hiervan is dat de machine na snijacties, zelfstandig kan overschakelen naar een ander accessoire zoals een pen om te schrijven. In totaal zijn er 6 verschillende accessoires verkrijgbaar waaronder dus twee messen, een stylus voor het maken van vouwlijnen, pennen en een speciaal gereedschap voor folie.
Verschillende materialen om mee te werken
Verwisselbare accessoires is handig, maar er moet natuurlijk wel iets te snijden of bewerken zijn. Hier biedt Cricut meer dan 100 eigen materialen. Er wordt onderscheid gemaakt in zogenaamde “Smart Materials” en alle andere materialen. Het verschil zit hem in het feit dat de slimme materialen zonder de speciale snijmatten gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld het Smart Cardstock is karton dat direct ingevoerd kan worden om te snijden. Heb je normaal karton, bijvoorbeeld van een generiek merk, dan plaats je het materiaal op de meegeleverde snijkant en voert het op deze manier in de machine. Wel of niet smart maar dus voor het bewerken niet uit, maar wel voor het materiaal. Zit er dan nog ergens een verschil tussen beide? Jazeker, de materialen die op een snijmat geplaatst moeten worden zitten vast aan maximale afmetingen. Namelijk die van de snijmat.
Meterslang design is ook mogelijk met de juiste hulpstukken
Het materiaal dat je gaat snijden in de Cricut, laten we als voorbeeld het Smart Removable Vinyl nemen, kan klein en compact zijn. Een label voor op een voorraadbus, of een leuke sticker voor de kids. Maar het is ook mogelijk om hem bijvoorbeeld wat meer zakelijk te gebruiken en grote stickers van maximaal 3,6 meter te maken. Hier zit wat mij betreft de echte kracht van de machine, hij kan zo goed als alles. In het geval van dit soort lange projecten is er een speciaal hulpstuk te koppelen aan de snijplotter waardoor je een rol met vinyl kan gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om een lang project uit een rol met vinyl te snijden. Met het ingebouwde mesje snijd je eenvoudig jouw project af als het klaar is.
Ik had het net al even kort over de snijmat voor het invoeren van materiaal. Hier heeft Cricut er verschillende van. Het zijn snijmatten met een soort plakkende laag. Dit heeft als voordeel dat je materiaal dus niet zomaar weg begint te glijden of dat je zelf met plakband de hoekjes vast moet zetten. Er is een Light Grip, StandardGrip en StrongGrip. Afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt kies je de juiste mat voor je project. Dun papier moet je niet op een StrongGrip mat doen, maar sommige stugge materialen hebben dit wel nodig. Het voordeel is dat iedere mat voorzien is van een eigen kleur, hierdoor kan je ze makkelijk uit elkaar houden en de juiste kiezen voor jouw project. Kortom, voor ieder materiaal wel een bijpassende mat.
Draadloos, of gewoon met een kabeltje
De machine is voorzien van verschillende technologie om eenvoudig te kunnen communiceren met jouw computer, laptop, tablet of smartphone. Voor draadloze communicatie kan hij worden verbonden via Bluetooth en is het mogelijk om draadloos jouw project naar de Explore 3 te sturen. Dit is handig voor mensen die gebruikmaken van bijvoorbeeld een tablet, of een apparaat dat verder weg staat van de Explore 3. Je kan hem ook gewoon aansluiten op de traditionele manier, via een USB-kabel. De computer herkend de machine zelf en je hoeft er geen speciale stuurprogramma’s voor te installeren. Andere mogelijkheden om te verbinden heeft hij niet, maar met deze twee mogelijkheden kan je eigenlijk alle kanten op.
Alles draait om Cricut Design Space
Oké, we hebben dus de Explore 3 klaarstaan, een stapel verschillende materialen om te snijden, vouwen of tekenen. En nu? Cricut heeft een speciale app gemaakt waarmee het mogelijk is om jouw project naar de Explore te sturen, maar ook volledig te ontwerpen. Onder de naam Cricut Design Space biedt Cricut een virtueel canvas waarop je zelf aan de slag kan met het maken en bewerken van tekst, afbeeldingen, eenvoudig formaten en verhoudingen kan aanpassen en bepaald wat voor soort acties de machine gaat uitvoeren. Wil je een snijlijn, of een vouwlijn? Moet het worden verwijderd of juist geschreven? Naast de mogelijkheid om zelf los te gaan met je creatieve ideeën biedt het ook een platform voor allerlei projecten en door de community aangeboden ontwerpen.
De kant en klare ontwerpen variëren van eenvoudig tekst tot volledige designs met verschillende acties, materialen en effecten. Het mooie aan deze projecten is dat je ze identiek kan namaken en in veel gevallen ook nog verder kan aanpassen naar eigen wens. Bij de projecten zie je niet alleen wat de machine gaat doen, maar ook voorbeelden van het eindresultaat. Leden van de Cricut Community plaatsen soms ook foto’s van het eindresultaat waarmee je voorbeelden ziet van hoe het er in het echt uit kan komen te zien. Dit is een leuke toevoeging en stimuleert ook om de ervaring met elkaar te delen. Een gedeelte van de content zoals projecten, lettertypen, afbeeldingen en vormen is gratis. Wil je toegang tot alle additionele content dan is het noodzakelijk om een onderdeel aan te schaffen voor een klein bedrag, maar kan je ook kiezen om een abonnement op Cricut Access te nemen. Hiermee heb je toegang tot alle content die er beschikbaar is voor net geen tientje in de maand.
Losse machine, of direct een starterspakket
Als je een Cricut Explore 3 aan wil schaffen dan heb je de keuze uit een aantal uitvoeringen. In alle uitvoeringen is de machine identiek en zit het verschil in de optionele accessoires die je erbij krijgt. De basisuitvoering van de machine bevat naast de essentiële onderdelen zoals een adapter, stroomkabel en het standaard mes eigenlijk niets. Dit is de uitvoering die je kiest als je zelf al materialen hebt om mee te werken. Er is echter ook een versie met de Essentials Materials Bundle en een Everything Materials Bundle. Dit zijn voor starters de opties waar je uit wil kiezen, aangezien je hier wat verschillende materialen bij krijgt, maar ook een aantal handige accessoires voor het loshalen of aanbrengen van folie, het snijden en knippen en het loshalen van materialen op de snijmatten.
De rolhouder voor vinyl is geen onderdeel van de sets, maar kan als los accessoires worden aangeschaft. Voor nieuwe klanten is er ook een gratis proefperiode van Cricut Access voor 30 dagen. Hiermee heb naast je machine en materialen ook toegang tot alle content van Cricut.
Wat zit er in de doos?
Het set dat Cricut heeft toegestuurd is een samengesteld set. Om te voorkomen dat je een verkeerd beeld bij de inhoud krijgt staan hieronder enkel de onderdelen van de standaard Cricut Explore 3.
- Cricut Explore 3 machine.
- Premium Fine-Point Blade met houder.
- Welkom kaart.
- USB-kabel (USB-A voor aansluiten met computer).
- Stroomadapter.
- Stroomkabel.
- 30 dagen toegang tot Cricut Access voor nieuwe klanten.
- Materiaal voor kalibratie en test.
Cricut Explore 3 in de praktijk
Hoe een dergelijke machine in de praktijk bevalt is best een uitgebreid traject om te ontdekken. Anderzijds is het ook weer doodeenvoudig. Als je kijkt naar gebruikersgemak, functionaliteit, stabiliteit en de uiteindelijke kwaliteit dan is kan je hier al snel een oordeel over vellen. Ik heb ervoor gekozen om samen met mijn vrouw een aantal verschillende projecten te proberen, verschillende materialen te gebruiken en uitgebreid te experimenten met verschillende toepassingen.
Inmiddels zijn er al meters vinyl gesneden, stapels karton gevouwen en ga zo maar door. De totale ervaring met de machine en de Cricut Design Space ga ik je straks vertellen. De komende periode schrijf ik nog extra blogs rondom de verschillende mogelijkheden en het resultaat om nog meer inzicht te geven in de verdere ervaring. Leuk toch?
Eerst een workshop? Of toch al stiekem beginnen?
Cricut organiseerde voor ons een workshop met Vera van atlj.V. De bedoeling was dat Vera ons de ins en outs van de machine zou vertellen zodat we gewapend met goede basiskennis aan de slag konden. Regelmatige bezoekers van tech365 weten dat een verpakking en product hier niet lang dicht kan blijven en dat het koud aan de slag gaan met een product mijn gewenste methode is om te ontdekken of iets intuïtief is of onnodig complex. De workshop van Vera is echt een aanrader als je zelf aan de slag wil met een Cricut machine. Aangezien wij inmiddels goede kennis en ervaring hadden opgebouwd met de machine en de software kon Vera ons meenemen in de handige weetjes, de complexere projecten en haar ervaring delen die zij in de jaren heeft opgebouwd. Superleuk en nog steeds leerzaam. Dus als je de review leest Vera, dankjewel voor je enthousiasme en de handige tips & tricks!
Uitpakken en aansluiten van de Cricut Explore 3
Het uitpakken van de machine is een eitje. Cricut heeft hem goed voor je verpakt, dus je bent er wel even zoet mee. Het aansluiten van de machine is even makkelijk. Adapter aansluiten, stekker erin en op “aan” drukken. Ook het standaard mesje is al aanwezig en hoef je zelf niets voor te doen. De eerste geluiden komen uit de machine en hij staat klaar om te verbinden. Op dit moment is het handig om de Cricut Design Space app te installeren. In mijn geval is dit een kwestie van downloaden en installeren op mijn computer. De software is gratis te vinden op de website van Cricut en werkt met Windows 8 en hoger. Ja, ook met Windows 11 werkt hij prima.
Tijdens het installeren word je ook gevraagd een Cricut account aan te maken. Door middel van dit account kan je Cricut Access aanschaffen, maar het zorgt ook voor toegang tot opslag in Cricut Design Space. Afbeeldingen die je upload, of projecten die je bewaard, worden online opgeslagen zodat je vanaf ieder apparaat toegang hebt tot jouw creatieve content.
Cricut Design Space app
Als je de Cricut Design Space app opent dan heb je de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een project of verschillende soorten content. Eenmaal gevonden wat je zoekt voeg je eenvoudig het geheel toe aan jouw canvas. Dit is de naam die Cricut geeft aan het virtuele werkblad waar je alle ontwerpen plaatst.
Alles wat je op het canvas plaatst kan op verschillende manieren worden verwerkt. In de software kan je eenvoudig aangeven of iets wordt getekend, gesneden of een vouw moet worden. Ook bepaal je zelf de grootte en de verhouding. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met het maximale formaat van de Smart Materials, of het materiaal dat je op de snijmat plaatst. De software houdt hier overigens rekening mee en vertelt je vanzelf of je wilde ideeën ook mogelijk zijn. Daarover straks mee.
Tijdens het ontwerpen kan je ook werken met verschillende lagen. Bijvoorbeeld als je gebruik gaat maken van verschillende kleuren materiaal dat uiteindelijk op elkaar terecht komt, maar ook om lagen aan elkaar te “lassen” of juist uit te drukken. Dit geef je echt legio mogelijkheden om het design precies zo te krijgen zoals jij dat wilt. Denk maar aan iets simpels als het uitsnijden van een rondje uit een object om een touwtje doorheen te doen. Of juist het omgekeerde, een oogje ergens aan te maken.
Design klaar, tijd om het te maken
Als je project helemaal gereed is, kies je “Maak het” in de software om het design te gaan maken. Op dat moment wordt je design geanalyseerd en zo optimaal mogelijk ingedeeld. De software houdt rekening met het verbruik van het materiaal en probeert zo min mogelijk te verspillen. Daarnaast kan het zijn dat je verschillende soorten handelingen nodig hebt, zoals snijden en vouwlijnen maken, waardoor eerst het een en dan het ander wordt uitgevoerd. Als laatste kan je ook verschillende materialen of kleuren hebben gebruikt die ieder op haar beurt moeten worden ingevoerd.
Dit alles klinkt misschien als veel werk, maar de Cricut Design Studio loodst je eenvoudig door het gehele proces. Dat wil zeggen dat als jij iets moet doen, de software je precies vertelt wanneer je dit moet en wat je moet doen. Kind kan de was doen.
Starten met het Cricut Smart Vinyl
De eerste keren heb ik vooral wat vinylontwerpen gemaakt en gesneden op zowel losse stukken Smart Vinyl en via een rol. Het voordeel aan de rol is dat je wat grotere designs kan maken. In alle gevallen heb ik gebruik gemaakt van de standaard instellingen en kwam alles er precies zo uit als verwacht. Na het design gesneden en opgeruimd te hebben met de pijlhaak (voor het verwijderen van overtollig vinyl) is het belangrijk om de speciale transfer folie aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat het design met alle elementen op haar plaatst blijven en je het ontwerp als geheel kan aanbrengen.
Voor het overdragen van het design op de folie is er een speciaal accessoire wat helpt bij het wrijven, dit is de schraper. Hierna haal je het geheel er voorzichtig af en positioneert het design op de uiteindelijke bestemming. Nu is het een kwestie van goed uitlijnen en aandrukken en vervolgens weer met de schraper het geheel strak op zijn plaats wrijven. Nu hoef je alleen nog maar de transfer folie te verwijderen en klaar ben je. Gooi de folie overigens niet weg, die is nog zeker een keer extra te gebruiken. Handig toch?
Conclusie: Is de Cricut Explore 3 de alleskunner die je wilt hebben?
Ik was echt benieuwd naar de Cricut Explore 3. Dat hij goed zou kunnen snijden had ik wel verwacht. Het merk is immers al jaren bezig met het verbeteren van haar machines. Maar waar ik vooral erg nieuwsgierig naar was, is de eenvoud in gebruik, de wisselbare accessoires en de kwaliteit van de software. Inmiddels hebben wij al flink wat uren aan het geheel besteed en nog steeds zijn wij onder de indruk van dit handige apparaat.
Inmiddels heeft mijn vrouw wel een rem gezet op het stickeren van het huis. Het is zo leuk en verslavend, dat je al snel op het niveau komt dat het stickeren van de stickers in je opkomt. Dat is toch wel het moment dat je klaar bent met overal stickers op te plakken en je opzoek moet gaan naar een nieuw project. Maar met hetzelfde gemak maakte ik ook een leuk design met de naam van onze dochter voor op haar bidon die ze gebruikt met Crossfit training. En al snel valt het mensen op dat je een leuke eigengemaakt design op je bidon hebt. Grote kans dat je echter de rest van de week nog meer bidons aan het maken bent. Vervelend? Nou, niet echt hoor.
Ook de wat grotere projecten zijn eenvoudig te realiseren. Het kost soms echt wel wat tijd voordat je alles klaar hebt, bijvoorbeeld door verschillende materialen of complexe designs, maar dat is juist het leuke. Het werken met de Explore 3 heeft iets rustgevends. Een soort anti stress therapie. Maar belangrijker nog, het is haalbaar en bruikbaar voor iedereen. De proef op de som zijn voor mij mijn dochter en vrouw. Als zij er beide ook mee overweg kunnen, dan is het echt voor iedereen geschikt. Want mijn dochter is pas 8 en mijn vrouw niet zo handig met alles wat technisch is. Dus ja, prima doelgroep voor de test. Tijdens de workshop die wij hadden met Vera kwam leeftijd ter sprake en ze vertelde dat zij zelfs een klant heeft van 91 jaar die ook een Cricut machine gebruikt. Jong en oud, geen probleem.
Eenieder die opzoek is naar een dergelijke machine die eenvoudig in gebruik is, kan ik van harte de machine aanbevelen. Wij zijn inmiddels fan van de Cricut Explore 3 en dat heeft ook interesse gewekt in de andere producten die Cricut maakt. Want je kan bijvoorbeeld ook hitte overdraagbare folie snijden met de Explore 3 en vervolgens met een Cricut EasyPress hittepers je eigen T-shirts maken. Je kan dus wel raden welk product wij hierna willen testen van Cricut. Het smaakt naar meer!
Prijs en beschikbaarheid
De Cricut Explore 3 is per direct verkrijgbaar in het mintgroen voor een basisprijs van €299. Er zijn verschillende extra accessoires los verkrijgbaar, evenals materialen zoals de Smart Vinyl, Smart Cardstock, folies en nog veel meer.
Zeker geen last van het niet meer plakken van de snijmat
Na een tijd gebruiken heb ik de mat vervangen. Ongeveer een jaar gebruik van gemaakt.