Onlangs schreef ik een review over de Cricut Explore 3 snijmachine, een apparaat waar ik echt onwijs veel plezier mee heb gehad. Binnen de Cricut collectie lanceerde het merk ook een nieuwe versie van haar EasyPress. Met de ervaring van de Explore 3 moest ook dit product eraan geloven en ging ik aan de slag met deze slimme hittepers. Say hi to the new Cricut EasyPress 3!
Opwarmen, drukken, klaar?
Een hittepers, dat klinkt van nature niet bepaald als een slim stukje technologie. Het wordt warm, je houdt het op het oppervlak en klaar is Kees. Ideaal voor het maken van je eigen T-shirt, tassen of presentjes. Maar hoe kan je als merk jezelf hierin onderscheiden met iets dat je “smart” noemt?
Focus op eenvoud en resultaat
Bij het eerste gebruik van de Explore 3 snijmachine ter merkte ik al snel dat Cricut enorme focus heeft op de gebruiksvriendelijkheid van haar producten en materialen. Het moet voor iedereen bruikbaar zijn. Van jong tot oud en van technisch tot niet technisch. Je merkt dit heel goed in bijvoorbeeld het instellen van de snijdruk voor je materialen. Je kiest simpelweg het Cricut materiaal dat je gebruikt en de machine weet vervolgens precies hoe het daarin moet snijden. Geen lastige instellingen en geen hobbels op de weg. Ditzelfde concept heeft Cricut ook toegepast op haar EasyPress 3.
Slimme Cricut Heat-app als digitale assistent
Wat maakt de EasyPress 3 dan smart? Cricut heeft het apparaat voorzien van Bluetooth integratie en biedt haar gebruikers een handig app. De Cricut Heat app. De app helpt je bij jouw producten en fungeert als een alles wetende assistent. Dit is echt het onderscheidende vermogen van het product. In lekkere cliché termen: het unique selling point. In dit blog vind ik het dan ook veel interessanter om je mee te nemen in de ervaring, dan de functionaliteit zelf. Maar laat ik even bij het begin beginnen, wat kan je nou met de EasyPress eigenlijk allemaal doen?
Voor ieder project passende materialen
De Cricut EasyPress maakt het mogelijk om jouw eigen designs te persen op bijvoorbeeld T-shirts, tassen, andere textiel, keramische onderzetters en ga zo maar door. Laat ik als voorbeeld een T-shirt nemen. Je maakt je eigen design in Cricut Design Space en kiest het gewenste materiaal dat je wilt gaan gebruiken. Dit kan “Iron-on” zijn, wat je als laag vastmaakt aan het T-shirt, of Infusible Ink wat echt de vezels van de stof kleurt. De keuze welke van de twee je gebruikt wordt vaak bepaald door het materiaal waarop je design moet komen. Je plaatst het materiaal in je Cricut snijmachine en eindigt met een mooi uitgesneden design. De volgende stap is het plaatsen van het design op het materiaal van jouw keuze. Vervolgens gebruik je de EasyPress 3 om met de juiste temperatuur het design over te zetten op het T-shirt en voilà…een gaaf eindproduct. Straks laat ik je stap voor stap zien hoe dit in de praktijk werkt.
Geen geklooi met instellingen
De Cricut Heat-app begeleidt je tijdens de cruciale stappen van je project. Je vertelt de app welk materiaal je gebruikt en waar je het op wilt hebben. De app weet hierdoor precies welke stappen je moet zetten en met welke parameters. Dit is het cruciale deel, want ieder materiaal vergt een specifieke temperatuur en tijdsduur voor het verwarmen. Doe je het te kort dan hecht het niet goed, doe je het te lang dat het materiaal kapotgaan. En dit is precies dat stukje gebruikersbeleving wat ik bedoelde. Ik wil helemaal niet bezig zijn met het zoeken naar temperaturen en verwarmingsduur, ik wil dat eindproduct dat ik in mijn hoofd heb. Dit is waar Cricut je mee helpt. De app stuurt namelijk de instellingen voor iedere fase naar de EasyPress 3 via Bluetooth. En dat is “smart”.
Dat een hittepers eigenlijk een dom apparaat is, want tja…het wordt warm en daarmee uit, is natuurlijk een beetje kort door de bocht. Het is nog steeds belangrijk dat er rekening gehouden wordt met een goed warmteoppervlak, stabiele temperaturen en de juist druk op het materiaal. Dus er zit echt wel meer in de EasyPress 3. Cricut heeft het design hetzelfde gelaten als de voorgaande modellen en dat is eigenlijk prima. Je hebt een goed leesbare display waarop je de temperatuur en tijdsduur ziet en tijdens het verwarmen telt hij ook af. Verder slechts een paar knoppen waardoor hij eenvoudig bruikbaar is. De beugel aan de bovenzijde is precies gemaakt om hem met twee handen te kunnen pakken en lichte druk te kunnen geven tijdens het persen.
Naast het warmte element krijg je er ook een mooie kunststof onderzetter bij. Het apparaat wordt namelijk met gemak 150 of 200 graden en die zet je niet even op je tafel neer. De onderzetter is net iets groter dan de EasyPress 3 zelf en hiermee is het eenvoudig om hem van je materiaal af te halen en direct warm op de onderzetter te plaatsen. De onderzetter is dan wel van kunststof maar enorm warmtebestendig. Het zorgt er ook voor dat de warmte verspreidt en niet alsnog naar het oppervlak, zoals je tafel, trekt.
Uitgebreid assortiment aan slimme materialen
De EasyPress 3 is dan wel verantwoordelijk voor het warme deel van het proces, maar de gebruikte materialen zijn minstens net zo belangrijk. Om het voorspelbaar te maken welke instellingen er gebruikt worden bij het verwarmen heeft Cricut een hele lijn aan “slimme” materialen op de markt gebracht. De materialen vind je terug in Cricut Design Space voor het snijden en in de Cricut Heat-app voor het persen. Ik schreef net al dat het materiaal dat je gebruikt bepaaldt hoe je jouw design kan overzetten. Zo is Iron-On geschikt voor zo’n beetje alles en ligt als een dunne laag op de ondergrond. Dit voel je dus op de stof geplakt liggen, ook al is het heel dun. Het andere materiaal is de eerdergenoemde Infusible Ink. Als dit warm wordt dan wordt het gasvormig en verkleurdt het de vezels van het materiaal. Dit voel je dan ook niet aan de stof en blijft nog langer mooi. Hiervoor moet de ondergrond wel van een hoog percentage polyester zijn.
Er is een grote hoeveelheid verschillende kleuren en designs verkrijgbaar, zowel in kleine vellen als grotere rollen van een paar meter. Voor een eenmalig project kan je dus efficiënter materialen aanschaffen, dan wanneer je juist een batch dezelfde wil hebben. Maar ook de materialen waarop je jouw design wil maken biedt Cricut aan. Het voordeel van deze materialen is dat je precies weet wat hierop bruikbaar is en via de Heat-app ook de perfecte temperatuur en timing hebt. De hele keten wordt hiermee slim en makkelijk.
Wat zit er in de doos?
- Cricut EasyPress 3
- Onderzetter voor EasyPress 3
- Cricut-logo van Iron-On voor eerste proefdruk
- Snel start gids.
Cricut EasyPress 3 in de praktijk
Theoretisch klinkt het allemaal ontzettend goed, maar dit is echt zo’n product dat je zelf met verschillende projecten moet ervaren. Om die reden heb ik vooraf ook niet opgezocht hoe alles werkte of gekeken naar voorbeelden van andere knutselaars. Als Cricut pretendeert dat het “Easy” en “Smart” is, dan moet het dus voor iedereen bruikbaar zijn, zo uit de doos. Voor het snijden van de materialen hebben wij (ja het is een heel gezinsproject geworden) gebruikgemaakt van de Cricut Explore 3 met het standaard fijne mesje. Cricut heeft ons voorzien van een aantal materialen uit de Infusible Ink collectie en zelf hebben wij ook wat verschillende Iron-on materialen gekozen. Voor de totale ervaring hebben wij ook nog wat materialen gebruikt die niet van Cricut zelf zijn om te zien of je hier ook echt verschil merkt.
Aangezien wij een dochter van 8 jaar hebben is het niet zo moeilijk om leuke projecten te verzinnen. Ze doet aan Crossfit waarvoor ze een aantal shirts wilde en de door Cricut toegestuurde ‘Tote bag’ werd dan ook direct geclaimd voor haar sportkleding. Verder hebben wij ook de keramische onderzetters getest om te zien hoe dit in zijn werk ging.
Cricut Heat-app, niet vereist maar wel handig
Het is niet vereist om de Cricut Heat-app te gebruiken, maar hier zit natuurlijk wel een enorm voordeel aan. De installatie en het gebruik van de app is zeer eenvoudig. Om je een idee te geven hoe de app werkt heb ik een aantal afbeeldingen voor je gemaakt.
Het ontwerp
De eerste stap in je project is natuurlijk het maken van het ontwerp. De Cricut Design Space software geeft je hierin alle mogelijkheden en toegang tot een enorme collectie aan designs, illustraties en vormen. Wij werken hierbij het liefst op een laptop, maar de software is er ook voor je smartphone of tablet.
Als het design klaar is gaan we het uitsnijden uit het gekozen materiaal. Dit design zal een plek krijgen op een Cricut Tote-bag. Aangezien de tas van 100% polyester is maken we gebruik van verschillende soorten Infusible Ink. Als je gewend bent aan zelfklevend vinyl dan merk je dat de Infusible ink-sheets veel meer aanvoelen als papier. Het is wat stugger en ruikt wat chemisch. De vellen plaatsen we gewoon op de welbekende Cricut matten en gaan op die manier zo de machine in.
Als de sheet compleet is uitgesneden verwijder je de stukjes die je niet nodig hebt. In ons geval maken we gebruik van twee verschillende designs en plakken we de andere stukken in het totaal. Je kan Infusible Ink, in tegenstelling tot Iron-On, niet op elkaar plaatsen. Het kleurt immers de vezels. Wat opvalt is dat de Infusible Ink vellen qua kleur niet overeenkomen met de uiteindelijke kleur. Zoals je kan zien is ons vel een soort lichtbruin, maar na het verwarmen wordt dit zwart.
De volgende stap is het instellen van de Cricut Heat-app. De eerste keer dat je dit doet moet de app via Bluetooth worden gekoppeld aan jouw EasyPress 3. Dit gaat eigenlijk geheel automatisch. Na het koppelen van jouw EasyPress 3 ben je klaar om je eerste project aan te maken.
Een project bestaat uit het materiaal waarop je jouw design gaat maken (bijv. een Tote bag of T-shirt) en het gebruikte materiaal voor je design (bijv.: Iron-On of Infusible Ink). Op basis van deze factoren krijg je een stappenplan en de optimale instellingen worden in iedere stap naar je EasyPress 3 gestuurd.
We hebben het ontwerp op de juiste plek geplaatst, met een roller eventuele losse vezels verwijderd en de volgende stap is om een vel “Butcher paper” erop te leggen. Dit lijkt op bakpapier en zorgt ervoor dat de hittepers niet direct op het oppervlak komt. Ook is het van een glad materiaal waar niets aan blijft plakken.
Nu is het alleen nog zaak om de hittepers op de Tote bag te plaatsen en op de startknop te drukken. De timer begint terug te tellen en op die manier wordt het project op de juiste temperatuur met de juiste tijd verwarmt. Klaar? We tillen de hittepers recht omhoog en plaatsen hem terug op de onderzetter. Hierna kan je hem in principe uitzetten als je niet van plan bent om nog meer projecten te doen.
Als je gebruikmaakt van Iron-On materialen dan is het zaak om de transfersheet eraf te halen als het geheel nog warm is. Bij Infusible Ink heb je dit niet, aangezien er niets op het materiaal wordt geplakt. Het uitgesneden deel kan hierna dan ook gewoon de prullenbak in.
Ons eerste project is hiermee afgerond en dit is het resultaat. Niet gek voor de eerste keer toch? We zagen dat op sommige plekken het zwart iets lichter is, waarschijnlijk omdat de druk niet goed evenredig is aangebracht of het design niet helemaal vlak lag. Is dit erg? Nee, het heeft wel wat en past prima bij het ontwerp.
Ook onderzetters maak je eenvoudig met de Cricut EasyPress 3
Als tweede project hebben we de Infusible Ink ook geprobeerd op keramische onderzetters. Dit gaat in de praktijk net even anders. Hier merk je ook direct het profijt van de Cricut Heat-app. Het verschil met een T-Shirt of Tote bag is dat je de onderzetters vanaf onder verwarmt. Ook de duur van het verwarmen is veel langer dan op de Tote bag. In totaal hebben de onderzetters 240 seconden aan verwarming nodig om de design goed over te zetten.
De onderzetters zijn speciaal gemaakt voor Infusible Ink en door de ronde vorm kwam de hittebestendige tape erg goed van pas. We hebben als New York liefhebbers een aantal leuke designs gekozen en met behulp van zwart en gemêleerd rood de verschillende designs overgezet.
Na het verwarmen zie je duidelijk aan het Butcher Paper dat het goed warm is geworden en de eerste paar minuten kan je de onderzetters ook niet vastpakken. Dus even geduld tot alles een beetje afgekoeld is voordat je kan kijken.
Het resultaat is simpelweg geweldig. We hadden niet verwacht dat de inkt zo mooi op het oppervlak zou hechten en ook nog eens zonder problemen. De app gaf duidelijke instructies, zoals het ondersteboven verwarmen en stelde de EasyPress 3 in op de juiste temperatuur en tijd. (Big) Appeltje eitje!
Naast de materialen die Cricut had meegestuurd hebben we ook een aantal materialen van een ander merk geprobeerd. Puur om te ervaren of goedkopere alternatieven echt zo goed zijn. Het resultaat met dit soort materialen was op zich prima. We hebben bijvoorbeeld een glitter Iron-on gecombineerd met de Cricut Smart Iron-On. Wat ons wel opviel is dat de materialen wat meer geëxperimenteer vergen dan de Cricut materialen. Je moet bijvoorbeeld opzoek naar de juiste snijdruk, de wijze van gebruik, de verwarmingstijd en benodigde temperatuur. Het is niet onmogelijk, maar wij waren er wel snel uit dat onze voorkeur toch echt uitgaat naar de materialen van Cricut. Niet zozeer omdat die beter zijn, maar vooral om het gebruiksgemak. En eigenlijk is het leuker om tijd te besteden aan het ontwerp en resultaat, dan het testen met verschillende instellingen. Maar dit verschilt natuurlijk voor iedereen.
Het mooie is wel dat je andere merken materiaal wel kan gebruiken. Want er zijn ook materialen die bij Cricut niet in het assortiment zitten. De EasyPress 3 is dus heel veelzijdig en kan met wat je aan materialen kiest overweg.
Is de EasyPress 3 de moeite waard?
Als je in het bezit bent van een EasyPress 2 dan zou ik niet snel investeren in een nieuw model. Waarschijnlijk heb je al routine in de verschillende instellingen en dan heeft het verder eigenlijk niets nieuws. Maar als je nog geen hittepers hebt dan gaat er met de EasyPress 3 echt een nieuwe wereld voor je open. Inmiddels is hier bijna een volledige kledinglijn gemaakt met allerlei verschillende designs en materialen. Mijn dochter heeft op die manier een aantal sportshirts gemaakt en iedereen reageert enorm enthousiast als ze het zien. Hier komt ook direct de vervolgvraag achteraan: waar heb je die vandaan? Na het uitleggen volgt dan meestal de: kan je er voor mij ook één maken.
Het hebben van een hittepers geeft je toegang tot een hele nieuwe reeks aan creatieve projecten. Het leuke vinden wij dat hij bruikbaar is voor veel verschillende materialen. T-Shirts, tassen, onderzetters en ga zo maar door. Ik vraag mezelf altijd af: als hij morgen kapotgaat, koop ik dan een nieuwe? In dit geval is dat een volmondige ja. Ook omdat het voor het hele gezin een leuke bezigheid is. Inmiddels hebben we met elkaar al wat uurtjes zo doorgebracht en ik verwacht in de komende herfst en winter nog flink aan de bak te moeten.
Prijs en beschikbaarheid
De Cricut EasyPress 3 is verkrijgbaar in twee verschillende maten, namelijk:
- Cricut EasyPress 3 22,86 x 22,86 cm
- Cricut EasyPress 3 30,48 x 25,4 cm (versie gebruikt in de review)
Beide modellen zijn per direct beschikbaar en verkrijgbaar voor een prijs van €199,99 en €249,99. Het is aan te raden om ook de Cricut EasyPress mat mee te bestellen bij de aanschaf, aangezien dit een onmisbaar accessoire is. Benieuwd waar je de EasyPress 3 kan kopen? Op Start2Cricut vind je Cricut dealers in Nederland en België.