Gaming

Cooler Master Master Mouse MM530: Voor de serieuze gamer of gewoon zomaar!

“Er ligt een pakketje voor tech365”, is een uitspraak die ik graag hoor. Nieuwe stuff om te testen, kom maar op! Dit maal was het pakketje afkomstig van Cooler Master en bevatte een mooie aanvulling op een eerdere review. Ik heb het hier natuurlijk over de Master Mouse MM530 gaming mouse. Een speciale muis ontwikkeld voor de rasechte gamer, voorzien van allerlei handige knoppen, opties en…. RGB-ledverlichting (yes!).

Hoe gek het ook klinkt, hier kan ik echt enthousiast van worden. Een collega vond het allemaal maar raar. “Wat moet je daar nu weer mee…” of “Wat is er mis met een gewone muis?”. Tja, een gewone muis is vaak wat neutral van vorm en mist extra knoppen. Een goed muis vind ik dan ook iets persoonlijks. Iets dat aansluit bij mijn wensen in plaats van iets universeels. Een muis en toetsenbord is voor mij meer dan wat hardware om je computer mee te besturen. Het moet een verlengde zijn van mijzelf. Dit had ik ook bij de Cooler Master Keys. Het voelde direct goed en nadat ik terug moest naar een ander toetsenbord (it’s a work thing), kon ik er niet meer aan wennen. Dit is met de een muis niet anders.

Cooler Master MasterMouse MM530 tech365_008

De Master Mouse is echt gericht op gamers. Dat ben ik niet per se, maar de voordelen van een dergelijke muis heb ik graag. Denk hierbij aan de vorm, de verschillende extra functies en de gevoeligheid. De MM530 is ergonomisch gevoerd, met een lichte grip aan de zijkanten. Als je een liefhebber bent van meer grip aan de zijkant, dan is er ook nog een MM520. Deze muis heeft aan de zijkant een veel bredere grip voor een ieder die dat liever heeft. Voor mij matched de MM530 beter. Dit verschilt natuurlijk per persoon en het is slim dat Cooler Master opnieuw deze twee verschillende vormen uitbrengt. Ze zijn beide namelijk opvolgers uit de eerdere “CM”-serie.

Cooler Master MasterMouse MM530 tech365_003

Er gebeurd bij een gaming muis ook genoeg onder de kap. Het is geen twaalf in een dozijn switch die je onder je knoppen vindt. Cooler Master heeft gekozen om gebruik te maken van Omron switches. In de praktijk gaat het erom dat je weinig vertraging hebt tussen het indrukken van de muisknop en hij ook met een acceptabele snelheid weer teruggeveerd is. Dit is bij de switches voor mij prima in orde. Ze zijn snel en bij repeterend klikken heb je het gevoel dat je nog steeds controle hebt over de snelheid waarmee je het doet. Dit is niet bij alle muizen zo. Zo merk je vaak dat als je snel gaat klikken, je soms ineens “dood” valt op de muisknop omdat hij niet snel genoeg terug komt. Iets dat je bij een gaming mouse natuurlijk niet wil.

Cooler Master MasterMouse MM530 tech365_002

De gevoeligheid van de MM530 kun je geheel naar eigen wens instellen. De een wil hem bloedsnel, de ander een tikkeltje minder. Het voordeel aan deze muis, is dat Cooler Master heeft gezorgd dat je hem on-the-fly kunt aanpassen. Het maximum ligt op 12.000 DPI. Dit is een beetje de industrie standaard voor een gaming muis. Door middel van de twee knoppen bovenop de muis kun je hem zelf aanpassen in gevoeligheid. Je hoeft dus niet eerst een tooltje te starten om hem om te zetten. Dit vindt ik zelf een enorm voordeel. Tijdens het gamen is de gevoeligheid fijn, maar tijdens een beetje surfen mag hij best wat minder direct zijn. De gevoeligheid is instelbaar van 100 – 12.000 DPI en standaard wisselen de knoppen bovenop tussen 400/1200/4000 en 12000 DPI. Je kunt je voorkeur ook verder aanpassen in de software van Cooler Master.

Cooler Master MasterMouse MM530 tech365_004

Om het geheel een beetje vlekkeloos te laten presteren heeft Cooler Master een 32 bit ARM Cortex M0-processor in de muis ondergebracht. Dit klinkt misschien als onnodig, maar met alle features in de MM530 moet er onderhuids wel wat gebeuren. Een extra voorbeeld is bijvoorbeeld de RGB-verlichting. Er zijn drie zones op de muis die je van kleur kunt veranderen. Hiermee is hij perfect te combineren met de kleurstelling van je setup. Het scrollwiel, de twee toetsen op de bovenkant en de omranding van het Cooler Master logo kun je in verschillende kleuren laten oplichten. Hoe je dit doet, bepaal je dus helemaal zelf.

Cooler Master MasterMouse L

Alle aanpassingen die je wilt doen, doe je binnen de speciale Cooler Master software. Dit is ook de plek waar je de firmware van je MM530 kunt upgraden. Nieuwe features en bugfixes kunnen op die manier eenvoudig worden verwerkt. De kans is groot dat wanneer je de muis voor de eerste keer gebruikt, dat er nieuwe firmware beschikbaar is. Gelijk maar even updaten dus.

firmware update MM530

In de software kun je de muis volledig naar je eigen hand aanpassen op het gebied van de RGB-verlichting, de toewijzing van functies aan toetsen, de profielen en de gevoeligheid. Dit laatste kun je in 4 levels instellen zodat je met de knoppen aan de bovenkant snel kunt wisselen tussen je voorkeuren.

Cooler Master Mouse Pro L 01 Cooler Master Mouse Pro L 02

Gewoon aan een draadje

Hij zit gewoon aan een draadje. Zowel de MM530 als de MM520 zijn niet draadloos, maar voorzien van een USB-aansluiting. Met oog voor detail heeft Cooler Master haar eigen logo er nog opgezet. Werkt hij daarvan beter? Nee, dat niet. Maar het ziet er wel leuk uit. Ze hebben in ieder geval rekening gehouden met een stukje kabelmanagement, want de lengte van de USB-kabel is maar liefst 1,8 meter. Hiermee kun je de kabel nog goed wegwerken zonder dat alles zo strak als een snaar staat.

Cooler Master MasterMouse MM530 tech365_001

Het enige waar ik wat last van had, waren de knoppen aan de linker zijkant. En dan vooral de voorste. Standaard is hieraan de “pagina terug” actie gekoppeld voor je browser. Op een of andere spastische manier weet ik altijd die toets te raken als ik naar snel naar links schuif. Dit zorgt er dan voor dat mijn browser een pagina terug schiet. Niet handig. Dit ligt niet aan de muis, want ik was de enige van de groep die er last van had. Het voordeel is wel dat je de functie van de knop zo kunt instellen dat het geen kwaad kan. Long live the Cooler Master software!

Cooler Master MasterMouse MM530 tech365_005

Ik ben erg snel gewend geraakt aan de Master Mouse Pro L. De overstap van een normale muis (die ook al niet goedkoop was) naar een wat meer gaming muis  was snel gemaakt. Het is inmiddels mijn daily driver en ben er nog steeds erg content mee. De prijs is scherp en in vergelijking met andere merken zelfs redelijk laag. De instelbare gevoeligheid is een pluspunt om snel te schakelen dus snelle actie en fotobewerking. En met de Omron switches heb je een lekkere feedback van je knoppen die zonder voelbare vertraging weer klaar is voor de volgende aanslag. Nee, die mensen bij Cooler Master maken geen rommel en ik kijk al uit naar de nieuwe producten die in 2018 weer op de plank verschijnen.

Cooler Master MasterMouse MM530 tech365_007

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Cooler Master MasterMouse MM530 op dit moment voor rond de €45 op de kop tikken. De MM520, met de bredere grip, heeft dezelfde prijs. Mocht je nog iets zoeken voor op je kerstlijstje, doe jezelf een plezier en zet de Master Mouse Pro L er lekker op!

Cooler Master MasterMouse MM530 tech365_006

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button