Gaming

Review: Cooler Master MM830 gaming muis

Als er iets persoonlijk is, dan is het wel een gaming muis. Zoek je smalle lichtgewicht muis, of heb je liever een wat zwaardere met extra knoppen? En dan nog de magische vraag: Wil je met of zonder RGB? Bij Cooler Master hebben ze onlangs een nieuwe muis uitgebracht. De MM830, zoals de nieuwste telg in de gaming muizen familie heet, heeft van alles aan boord om te zorgen dat jij die Battle Royale scoort. Of ben je meer een type voor PC Building Simulator, of CS GO? Of misschien toch lekker retro Command and Conquer? Anyway, gaming muis dus.

Cooler Master MM830 tech365nl 001

Met de deur in huis: OLED!

Laat ik eerst beginnen bij het meest opvallende van deze gaming muis. Gewoon met de deur in huis zeg maar. De MM830 van Cooler Master heeft namelijk een OLED-display aan de zijkant zitten. En best met een aardig leuk formaat nog. Er zijn ook andere merken die OLED inzetten voor gaming muizen maar meestal is dit maar een klein schermpje. De MM830 is door Cooler Master voorzien van een display met 96 x 24 pixels. Op dit OLED-scherm kun je zelf bepalen wat je er te zien krijgt. Zo kun je de gevoeligheid (DPI) van het huidige profiel weergeven, de belasting van je processor of RAM-geheugen (%), Lift Off Distance (LOD), het actieve profiel, of gewoon lekker je eigen logo of tekst.

Cooler Master MM830 tech365nl 006

Mag het een paar gram meer zijn?

De MM830 is een Claw grip model. Persoonlijk ben ik hier een liefhebber van maar dat is natuurlijk erg persoonlijk. De MM520 verscheen al een tijdje terug en was ook een Claw grip uitvoering, maar toch is de MM830 iets breder nog qua vorm en is hij wat zwaarder dan de twee eerdere modellen van het merk. Dit merk je goed maar hangt ook samen met het solide gevoel van de MM830. Hij is voor je gevoel niet zomaar zwaarder, maar robuuster.

Cooler Master MM830 tech365nl 015

Knoppen in overvloed

Bovenop de muis vind je de twee grotere primaire knoppen van de MM830. Cooler Master maakt ook nu weer gebruik van Omron switches en die hebben haar kwaliteit met de jaren toch wel bewezen. Er is een nieuwe coating op de knoppen aangebracht die nog beter moet zorgen voor het behoud van de muis. Het scrollwheel dient overigens ook als knop en kan in de software ook worden gekoppeld aan een gewenste actie. Onder het scrollwheel vind je nog een knop en een drietal smalle LEDs die aangeven wat het huidige profiel is waarop je MM830 is ingesteld. Je kunt in totaal vier profielen koppelen waarbij je de gewenste gevoeligheid, de weergave van het OLED-display en de toewijzing van de knoppen direct kunt aanpassen.

Cooler Master MM830 tech365nl 005

Aan de linkerkant van de muis zit in de zijkant een extra D-pad waar je vier knoppen geheel naar eigen wens kan koppelen aan bepaalde acties. Dit is een verschil met de MM520/30 want die hebben enkel twee smalle knoppen aan de zijkant. De toetsen van de D-pad zijn robuust en gemaakt van een kunststof met een soort grip-laag eroverheen. Hiermee heb je meer knoppen die je kunt gebruiken tijdens het gamen. De bovenste knop van de D-pad heeft als extra functie dat hij alle secundaire functies van de knoppen kan vrijgeven als je hem ingedrukt houdt. Dit noemt Cooler Master de TACTIX-knop (FN). Handig voor wie niet genoeg heeft aan de 7 knoppen die je kunt instellen.

Cooler Master MM830 tech365nl 003

Instelbaar van 100 tot 24.000 DPI

En dan is er nog de sensor. Ook al is het maar een klein component in een gaming muis, is het wel een belangrijke. Het zorgt ervoor dat de bewegingen die je maakt zo nauwkeurig mogelijk worden vastgelegd. De MM830 is voorzien van een Pixart 3360 optische sensor. Deze sensor werd ook in de voorgaande MM520/530 al gebruikt maar deze modellen hebben een lagere gevoeligheid dan de MM830. Waar de eerdere limiet op 12.000 DPI lag heeft de MM830 nu een maximale DPI-waarde van 24.000! Maar heb je dit echt nodig, of is het leuk voor de marketing? Hierover straks meer. Het voordeel is wel dat je het aantal DPI in kunt stellen in de software per profiel en ook nog eens met genoeg tussenstappen.

Cooler Master MM830 tech365nl 007

Wel of geen RGB? Je mag zelf kiezen

Voor sommige gamers zijn alle vormen van afleiding not done. Andere gamers willen het liefst zoveel mogelijk van hun setup voorzien van RGB-verlichting. Zelf ben ik er niet vies van en de MM830 is dit ook niet. Met vier RGB-zones kun je hem helemaal afstemmen op jouw kleurenthema. Door middel van de Cooler Master software stel je de individuele zones in, kies je speciale effecten, en de snelheid waarmee je dit wilt laten weergeven. In deze software kun je ook nog macro’s aanmaken en koppelen, de knoppen toewijzen, de profielen configureren en de gevoeligheid instellen.

Cooler Master MM830 tech365nl 018

Cooler Master MM830 gaming muis in de praktijk

Nogmaals, het is heel persoonlijk of een gaming muis fijn is. Wat de een te groot vindt, is voor de ander precies goed en hetzelfde geldt voor het gewicht, de knoppen en de gevoeligheid. Andere aspecten van een gaming muis zijn wel weer prima vast te stellen en generiek. Is de sensor goed, werkt de software naar behoren en stabiel, blijven je opgeslagen profielen goed, en ga zo maar door. Dus neem mijn “gevoel” bij de muis aan ter info, en de rest als feiten.

Cooler Master MM830 tech365nl 014

Ik ben geen doorgewinterde gamer. Niet al mijn vrije tijd breng ik door met het spelen van hardcore Fortnite of Apex Legends maar ik wissel graag tussen verschillende games. Met de MM830 heb ik een aantal verschillende games gespeeld om een gevoel te krijgen bij zijn prestaties over het geheel. Ik was vooral nieuwsgierig naar hoe hij het zou doen bij het spelen van snelle first person shooters. Hij is immers wat zwaarder en in sommige review werd dit als een nadeel bestempeld. Helemaal persoonlijk.

Cooler Master MM830 tech365nl 019

Tijdens het spelen van CS:GO en Warface had ik hier eigenlijk geen last van. De MM830 ligt lekker in de hand en geeft voldoende mee om snel te kunnen wisselen van focus. Hier merk je ook dat de Pixart 3360-sensor niet allergisch is voor snelle bewegingen en hij kan dit dan ook moeiteloos registreren. Bij snelle actie zet je hem precies waar je hem hebben wil. Je merkt el het verschil als je even een stapje terug neemt naar de MM520 bijvoorbeeld. Die is enkele tientallen grammen lichter en dat merk je dan ineens wel. Toch is het niet storend voor mij, maar ik kan mij ook goed voorstellen dat andere gamers dit wel goed merken. Misschien als je fanatiek meedoet aan eSport-evenementen dat het wat minder prettig is.

Cooler Master MM830 tech365nl 017

Bij het spelen van andere games blijft zelfde gevoel van kracht. Fijne grip, prettig materiaal en voldoende mogelijkheden om hem volledig aan te passen naar jouw gewenste setup. De nieuwe maximale nauwkeurigheid van 24.000 DPI voelt voor mij wat meer als een marketing ding. Ja het is indrukwekkend dat de MM830 dit ondersteunt, maar om eerlijk te zijn gebruikte ik de maximale waarde van 12.000 op de MM520 al niet eens. Dat ligt waarschijnlijk aan mij, maar met 24.000 DPI is hij zo gevoelig dat ik er scheel van begin te kijken. Maar goed, hij kan het bieden als je ernaar op zoek bent.

Cooler Master MM830 tech365nl 016

OLED powerrrr!

Je gaat er niet beter van gamen en het maakt je skills niet indrukwekkender, dat is een feit. Maar het ziet er wel tof uit en is op zijn tijd nog best handig. Je kunt het volledig cosmetisch gebruiken door er eigen tekst of een logo op weer te geven, maar het kan ook functioneel. De gevoeligheid in DPI, de Lift off Distance, geheugengebruik, of de processor belasting zijn ook te tonen op het kleine scherm. Kun je zonder? Ja, dat absoluut. Maar toch is het een leuke aanvulling en is het best handig om te zien welke gevoeligheid je momenteel hebt ingesteld.

Knoppen in overvloed

Het klikken van de muisknoppen voelt zoals het hoort. Tja, dat is eigenlijk niet heel gek met de Omron-switches die Cooler Master in de MM830 heeft gebruikt. Je komt ze dan ook in voorgaande modellen van het merk tegen en bij een aantal concurrenten. Met een indicatie van 20 miljoen clicks zit je voorlopig helemaal goed. Zelf doe ik nooit langer dan 1 tot 2 jaar met een muis en keyboard voordat ik weer iets anders neem, dus kleine kans dat ik hem zelf echt zou verslijten.

Cooler Master MM830 tech365nl 005

Het instellen van je voorkeur profiel met de schakelaar bovenop de MM830 blijf ik een prettige toevoeging vinden. Door de kleine LEDs erboven weer je direct van welk van de vier profielen je gebruik maakt. De D-pad aan de zijkant gebruikte ik eigenlijk alleen bij het spelen van simulatie games of MMO’s. De reden hiervoor is dat ik ze net iets te stug vind om in te drukken bij snelle actie games. Heb ik wat meer tijd in een game, dan gebruik ik ze regelmatig. Het is wel mooi om te zien hoe de D-pad weggewerkt is in de vleugel zijkant van de MM830.

Cooler Master software

En dan hebben we nog de software. Er zijn merken die geweldige producten maken, maar echt software hebben om te janken. De nieuwste versie van Cooler Master Portal, de suite waarin je al je Cooler Master producten kunt beheren, levert goede ondersteuning voor de MM830. Daarnaast vind ik dat de software ook nog eens lekker werkt en goed smoelt. Het geheel is onderverdeeld in verschillende categorieën. Je hebt een apart stuk voor het instellen van alles wat met de knoppen te maken heeft, de prestaties, verlichting, het OLEd-scherm, eventuele macro’s en de profielen. Om je een idee te geven hoe de software eruit ziet heb ik hieronder enkele screenshots voor je.

Cooler Master Portal - MM830 Buttons 1
Cooler Master Portal - MM830 Buttons 2

Het instellen van de knoppen is uitermate makkelijk en vooral duidelijk gemaakt. Je kunt wisselen naar het gewenste ‘view’ en ziet precies welke knoppen je aan kunt passen en wat de huidige functies zijn.

Cooler Master Portal - MM830 Performance

Je kunt de gevoeligheid van de MM830 traploos instellen van 200 tot 24.000 DPI. Daarnaast heb je ook controle over de polling rate, life of distrance, dubbelclick snelheid en ga zo maar door. Genoeg opties om hem volledig aan eigen wens in te stellen.

Cooler Master Portal - MM830 Lighting

Vier RGB-zones die je kunt voorzien van verschillende kleuren LED-verlichting. Naast statische kleuren heb je ook verschillende LED modes voor wat meer dynamische verlichting.

Cooler Master Portal - MM830 OLED 1
Cooler Master Portal - MM830 OLED 2

En dan hebben we het OLED-scherm, waar natuurlijk wel een beetje de focus op ligt bij de MM830. Het gave aan dit scherm is dat je zelf bepaald wat je erop wilt zien. Systeembelasting, actieve nauwkeurigheid, game modus en zelfs je eigen custom tekst of logo. Je moet het wel zelf even tekenen 🙂

Cooler Master Portal - MM830 Profiles

De software geeft je een duidelijk beeld van de beschikbare profielen. Geef ze een naam zodat je makkelijk kan zien welke je aan het aanpassen bent.

Zoals je kunt zien is de software dik in orde. Naast het feit dat het er goed uitziet werkt het ook nog erg stabiel. Ook firmware updates voor je aangesloten apparaten krijg je aangeboden bij het starten.

Conclusie

Mijn Cooler Master MM520 ligt in de kast en de MM830 is nu mijn huidige muis naar volle tevredenheid. En dan te bedenken dat je dus een goede gaming muis met 24.000 DPI, diverse programmeerbare knoppen, RGB, en zelfs een OLED-display aan je setup toevoegt voor net 6 tientjes. Cooler Master did it again en laat duidelijk zien dat een goede gaming muis niet duur hoeft te zijn.

Cooler Master MM830 tech365nl 020

Prijs en beschikbaarheid

De Cooler Master MM830 is per direct te bestellen voor een prijs van €60.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button