Gaming

Review: Cooler Master MM720 lichtgewicht gaming muis

Cooler Master week, daar lijkt het eigenlijk wel een beetje op. Want na mijn review van de Tenkeyless MK730 en 60% SK622, is het nu de beurt aan een onmisbaar onderdeel van dit set. Ik heb het hier over de Cooler Master MM720 gaming muis die ik meegestuurd kreeg in het set. Niet alleen mijn toetsenbord moest dus plaatsmaken voor een nieuw testexemplaar, maar ook mijn muis moest eraan geloven.

Eigenwijs en lichtgewicht design

Het design van de MM720 gaming muis is al een tijdje in omloop bij Cooler Master. Toch was het een lange tijd niet voor de consument verkrijgbaar. Diverse bekende gamers hadden er een, maar daar bleef het bij. Ik doel hier op het, naar mijn mening, gave honinggraat design van de muis. Iets dat niet alleen een bepaalde uitstraling levert, maar ook nog eens een voordeel als het gaat om het gewicht. Daarover straks meer.

MM720 verpakking

De MM720 is een zogenaamde “claw-grip” muis. Niet een standaard ovale maat, maar door zijn design heeft hij een wat bredere vorm. Hierdoor pak je hem wat meer vast als alsof je een klauw nadoet met je hand. Of jij een liefhebber bent van zo’n pasvorm is echt een heel persoonlijk iets. Het geheel is gemaakt van kunststof voorzien van een speciale coating om vocht en vuil af te stoten en door zijn eerdergenoemde honingraatstructuur oogt zeker niet saai. Die structuur zorgt er ook voor dat er veel minder materiaal gebruikt is voor de MM720 en hiermee is het gewicht slechts 49 gram! En dat is waanzinnig licht voor een muis met alle toeters en bellen.

Minder dan 50 gram gewicht, maar toch voorzien van de juiste technologie. Dit model maakt gebruik van een 32-bit ARM Cortex M0+ processor die bijna in dezelfde vorm ook terug te vinden is in het eerder gereviewde SK622 gaming toetsenbord. Want ook een gaming muis heeft een goede en sneller processor nodig om te zorgen dat alles op de juiste manier verwerkt wordt. Prestaties bij gamen zijn nu eenmaal erg belangrijk.

MM720 boven aanzicht

Op handen gedragen PixArt PMW3389 sensor

Als het gaat om de gevoeligheid van de MM720 dan vinden we een PixArt PMW3389 sensor. Met deze sensor is dit model in staat om een gevoeligheid tot 16000 DPI te behalen. Je kan deze gevoeligheid in 7 stappen instellen om hem volledig aan te passen aan jouw wensen. Deze sensor heeft een zeer goede reputatie in is ook terug te vinden in de MM710 van Cooler Master. Ook de HyperX Pulsfire Surge en Razer Deathadder, Naga Trinity en Basilisk hebben deze sensor aan boord. Niet de minste muizen als je het mij vraagt. De tracking speed van de muis, oftewel de snelheid waarmee de muis zich beweegt over je beeldscherm, is 400 ips.

Voor de knoppen van de MM720 heeft Cooler Master gekozen voor optische switches uit de stal van Light Strike (LK). Het verschil tussen optische en mechanische switches is de manier waarop een “click” wordt vastgelegd. Bij een mechanische switch wordt het de knop ingedrukt en zorgt ervoor dat er twee contacten tegen elkaar aankomen. Bij een optische switch vind je ook nog steeds mechanische delen, echter is het hier voor het doorlaten of onderbreken van een laser in plaats van een contact. Als je het aan de fabrikant vraagt dan is een optische sensor beter omdat het niet de slijtage van een mechanische switch kent.

6-knoppen en 2 RGB-zones

Over knoppen gesproken, dit model is voorzien van een 6-tal knoppen. Twee grote aan de bovenkant (links en rechts), twee kleine aan de zijkant en de laatste twee in de vorm van het scrollwheel. Of dit genoeg is voor jouw manier van gamen blijft altijd de vraag. Sommige gamers kiezen voor zoveel mogelijk knoppen zoals bijvoorbeeld bij de Naga Hex van Razer, andere hebben aan twee extra knoppen al genoeg. Ook hier weer een persoonlijke keuze. De functie van de knoppen kan je volledig aanpassen in de Cooler Master software.

MM72- groene RGB-verlichting zijkant

Een gaming muis is pas echt een gaming muis als er ook RGB-verlichting terug te vinden is. Onzin natuurlijk, maar een beetje RGB is altijd welkom. Het model is voorzien van een tweetal zones met RGB-verlichting. De eerste zone bevindt zich in de muis zelf, de tweede in het scrollwheel. Vanuit de Cooler Master software heb je de keuze uit verschillende effecten voor de verlichting, evenals de keuze uit verschillende kleuren. Een handige feature is het feit dat je de kleur van de verlichting ook kan koppelen aan de ingestelde DPI-snelheid. Hiermee weet je altijd welk DPI-profiel er op dat moment actief is.

Last but not least, ik moet nog even iets vertellen over de kabel aan de muis. Klinkt gek, maar het is niet een kabel zoals we gewend zijn aan een muis. De laatste modellen maakte Cooler Master al vaak gebruik van kabels met een geweven buitenkant. Een voordeel van dit soort kabels is dat het minder blijft “plakken” zoals bijvoorbeeld rubber/kunststof wel doet. Maar de MM720 heeft net als zijn grote broer de MM710 een ultraweave kabel. Dit is even wennen, want de kabel is niet strak maar juist heel slap. Hierdoor hangt hij wat minder aan de muis en kan dit positief worden ervaren omdat de kabel nauwelijks invloed zou moeten hebben op de beweging van de muis zelf. Het oog wel even gek als je hem net uit de doos haalt.

MM720 boven aanzicht met achtergrond

Wat zit er in de doos?

  • Cooler Master MM720 gaming muis
  • Extra set PFTE-voetjes

Cooler Master MM720 in de praktijk

Na de MM720 onder de technische loupe genomen te hebben komt de belangrijkste vraag naar boven: hoe doet de MM720 het in de praktijk? Ook hier weer even de disclaimer dat veel van de eigenschappen echt onderhevig zijn aan persoonlijke voorkeur. Houdt hier rekening mee als jij jezelf afvraagt of dit voor jou de perfecte muis is.

MM720 uit de verpakking

Ik ben geen diehard gamer, laten we dan even vooropstellen. Ja ik hou zeker van een diversiteit aan soorten games maar gebruik mijn setup ook voor mijn dagelijkse werk. Sinds het vele thuiswerken is mijn eigen plek hiermee multifunctioneel ingezet. Dus wat ik ervaar is niet alleen gaming, ook normaal gebruik. Laat ik beginnen bij de pasvorm en vooral de soort vorm van de muis. Cooler Master heeft de MM720 een claw-grip gegeven. Hiermee is het eigenlijk de tegenhanger van de MM710. Ik ben daar persoonlijk best een liefhebber van. Wel vind ik de pasvorm voor mijn hand net iets te klein. Het voelt soms wat krampachtig tijdens het gamen en van mij had hij net iets groter mogen zijn. Is het een showstopper? Nee, dat niet. Je went eraan. Maar als ik het vergelijk met bijvoorbeeld de MM830 gaming muis, dan mis ik net iets aan totaal formaat.

Het design van de MM720 kan mij wel bekoren. De honinggraat-structuur met daarin de RGB-verlichting (waarbij het paarse “Cooler Master” kleurtje het erg goed doet) oog lekker futuristisch en past goed bij het model. De keuze zal niet volledig op design alleen hebben gelegen. Door de honingraatstructuur wordt er ook veel minder materiaal gebruikt voor het omhulsel en hiermee dus ook minder gewicht. Want dit is een eigenschap waarin de MM720 echt enorm uitblinkt. Hij weegt namelijk maar 49 gram en dat is echt indrukwekkend. Je merkt het al als je hem uit zijn verpakking haalt. Voor je gevoel weegt de verpakking namelijk meer dan de muis zelf. Petje af voor de engineers van Cooler Master.

MM720 muis op muismat

Lagere DPI door lager gewicht?

Met een PixArt PMW3389 sensor aan boord hoef je jezelf niet meer af te vragen of er voldoende aandacht besteed is aan een kwalitatieve sensor. Dit is toch wel een van de meest favoriete sensoren op dit moment. Met een maximale gevoeligheid van 16.000 DPI is hij in staat om razendsnel te reageren bij iedere beweging. Toch moet ik zeggen dat ik eigenlijk de gevoeligheid heb teruggeschroefd naar 800 tijdens het gamen. Aangezien de muis zelf namelijk bijna niets weegt, merk ik minder noodzaak voor een hogere DPI. Over de sensor valt verder weinig te zeggen, ik ben fan. Om de beweging nog vloeiende te maken zitten er PFTE-sliders aan de onderzijde van de muis. Die zorgen ervoor dat iedere beweging moeiteloos gaat. Ik gebruik hem op een muismat van Merino wol, wat iets meer weerstand biedt dan een echte gaming muismat, maar eigenlijk merk je daar op die manier amper iets van.

MM720 gaming muis extra knoppen

Cooler Master software voor uitgebreide aanpassingen

Om de verschillende mogelijkheden van de MM720 naar je eigen hand te zetten heb je de Cooler Master software nodig. De software is gratis te downloaden voor Microsoft Windows gebruikers en met een paar simpele muisklikken geïnstalleerd.

Vanuit de software heb je de mogelijkheid om de RGB-verlichting van het hart van de muis en het scrollwheel in te stellen. Ook de functie van de knoppen aan de zijkant zijn vanuit de app aan te passen. Voor wie liever alles aan elkaar koppelt en in één keer wisselt is er de mogelijkheid om verschillend profielen aan te maken. In een profiel neem je alle relevante aanpassingen op.

De software van Cooler Master werkt prima en is eigenlijk altijd al veelzijdig in gebruik geweest. Zo lang als ik mij kan herinneren werkte de software eenvoudig en doeltreffend en is de laatste jaren iedere keer weer een stapje beter geworden. De focus ligt dus niet alleen op goede hardware, maar er wordt ook duidelijk moeite gestopt in de app. Wat trouwens ook wel vet is, is het feit dat je kunt kiezen uit een witte of zwarte uitvoering en daarbij ook de keuze hebt uit glans of mat. Perfect om hem helemaal bij jouw setup te laten passen.

Net iets te klein voor mij

Is dit voor mij de ideale muis? Nee, helaas niet. Maar dat zit hem eigenlijk alleen maar in het feit dat hij net wat te klein is voor mijn handen. Hij had net iets groter moeten zijn zo de ideale grip. Qua gebruik, sensor, knoppen en design is het wel een dikke “ja!”. Maar omdat het simpelweg belangrijker is dat hij lekker in de hand ligt moet ik er toch afstand van doen. Ik hoop dat Cooler Master binnenkort weer met een nieuwe, iets grotere, muis met claw grip op de markt komt.

Prijs en beschikbaarheid

De Cooler Master MM720 gaming muis is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €59,90.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button