Ken je dat heerlijke gevoel wanneer je weer een nieuw toetsenbord kan proberen? Even lekker gamen, werken of je dagelijkse taken uitvoeren. Met het vele thuiswerken heb ik misschien wel meer dan ooit behoefte gehad aan de juiste tech op mijn bureau. Een fijn toetsenbord is hier een essentieel onderdeel, alleen wat moet je dan kiezen? In deze review ga ik aan de slag met de MK730 en SK622 toetsenborden van Cooler Master. Beide mechanisch, maar wel heel verschillend.
Laat ik vooropstellen dat ik niet voor jou kan bepalen wat het perfecte toetsenbord is. Wat ik wel kan doen is deze twee modellen de revue laten passeren en je vertellen hoe ik ze ervaren heb. Het leuke aan de setup is dat beide toetsenborden dan wel mechanisch mogen zijn, ze verder totaal verschillend zijn. Zo is de MK730 een zogenaamd “Tenkeyless Gaming” toetsenbord en de SK622 een “Wireless 60%” variant. Wat dat precies inhoudt kom ik straks op terug.
Cooler Master MK730 Tenkeyless Gaming Mechanical Keyboard
Beide toetsenborden hebben een eigen identiteit en zorgen daarmee ook voor een verschillende doelgroep. Klinkt misschien gek, maar een toetsenboard is niet altijd zomaar een toetsenbord. Een van de eerste dingen die bij de MK730 opvalt is het feit dat hij kleiner is dan een standaard toetsenbord. Nog niet zo compact als de SK622, maar het scheelt wel een stuk met een standaard variant. De reden hiervoor is het feit dat het een zogenaamd Tenkeyless-toetsenboard is. Dit wil zeggen dat er geen numerieke deel aan het toetsenbord zit. Dit scheelt een flink stuk aan ruimte en hierdoor is de MK730 lekker compact. Perfect om hem bijvoorbeeld mee te nemen als je ergens anders gaat gamen.

Tenkeyless, weg met het numerieke deel
Het feit dat dit model niet voorzien is van een numeriek deel wil niet zeggen dat het geen gaming toetsenbord is. Je hebt nog steeds mechanische toetsen en alles ademt een gaming sfeer uit. Een voorbeeld hiervan is de RGB-verlichting die zicht om de toetsen heen bevindt en rondom de randen. Daarnaast is hij voorzien van een look met geborsteld aluminium aan de bovenkant, wat er altijd lekker krachtig uitziet. En het voorkomt ook een groot saai zwart oppervlak.
Switches uit de stal van Cherry
Belangrijk aan een gaming toetsenbord zijn de switches. Het is misschien enorm persoonlijke welke jij het meest fijn vindt, maar één ding is altijd belangrijk en dat is de kwaliteit van de gebruikte switches. De MK730 is voorzien van Cherry MX-switches en verkrijgbaar met drie verschillende types, namelijk: MX Red, Brown en Blue. Het model dat ik ontvangen heb is voorzien van Cherry MX Red en dit geeft direct het oude vertrouwde mechanische gevoel. De Red is wat zachter, maar voelt nog steeds erg prettig. Een switch die zijn reputatie over de jaren heen al prima bewezen heeft. Het zijn overigens wel RGB-switches die per toets kunnen worden ingesteld met verschillende effecten en in totaal 16,7 miljoen kleuren.

De aansturing van het toetsenbord gebeurt onder de motorkap door een 32-bit ARM Cortex M3 processor. Het is belangrijk om te zorgen dat alle effecten, programmeerbare toetsen en de reactiesnelheid goed op orde is om het een geschikt gaming toetsenbord te maken. De reactiesnelheid ligt hierbij op 1 milliseconden. Net als bij andere modellen van Cooler Master is er ook gezorgd dat je geen last hebt van missende toetsaanslagen als je er meerdere tegelijk drukt. Je kent het wel, je drukt meerdere toetsen snel of tegelijk en je krijgt ze niet allemaal terug. Door de N-key rollover van 6 toetsen loop je daar bij de MK730 niet tegenaan en worden alle aanslagen snel en direct geregistreerd.
RGB-verlicht, macro’s en multimedia-toetsen on-the-fly te wijzigen
Cooler Master levert uitgebreide software voor het volledig customizen van je toetsenbord. Ideaal, maar je hoeft deze software niet altijd te gebruiken als je iets naar je hand wilt zetten. Door middel van het On-the-Fly systeem pas je moeiteloos je RGB-verlicht, macro’s en multimedia-instellingen aan. Dit alles zonder naar de app te hoeven schakelen. Over customizen gesproken, Cooler Master levert ook een paarse keycaps mee, zodat je enkele toetsen lekker in een “Cooler Master”-jasje kan steken.

Het aansluiten van de MK730 gaat door middel van een USB-C-connector onder op het toetsenbord. Door middel van de meegeleverde kabel sluit je hem eenvoudig aan op een vrije USB-A-poort op je PC. Verdere installatie is niet nodig en hij werkt direct. Voor de doorgewinterde toetsenbord machinist levert Cooler Master er ook een polssteun bij die je eenvoudig aan de MK730 bevestigd door middel van een magnetische koppeling. Het toetsenboard is 360mm lang, 192mm breed en 41,5mm hoog als je de polssteun bevestigd. Doe je dit niet, dan is de breedte 183,5mm. Nog steeds lekker compact en het geheel weegt hiermee slecht 698 gram.

Cooler Master SK622 Wireless 60% Mechanical Keyboard
“Huh? Dat is toch niet echt een gaming toetsenboard?”. Ik zie het je denken, maar niets is minder waar. Toch bestempelt het Taiwanese merk dit model wel als een hybride draadloos toetsenboard. Dit wil zeggen dat hij wel voorzien is van het gaming DNA uit de renstal van Cooler Master, maar ook prima als daily driver gebruikt kan worden. En dat klonk voor mij als een heel interessant aspect als die hard thuiswerker.

40% minder oppervlak, missen we niets?
Een 60% lay-out is weer een stuk kleiner als de Tenkeyless die we bij de MK730 vinden. Het board heeft afscheid genomen van alle pijltjestoetsen en de knoppen set waar je normaliter HOME, PGUP, PGDN etc kan vinden. De functies zijn er nog wel, maar ondergebracht als secundaire functies bij bestaande toetsen. Hiermee heb je alle functionaliteit, maar niet de noodzaak voor specifieke toetsen. Eindresultaat? Je kunt een flink stuk inkrimpen als het gaat om het oppervlak van je toetsenbord.

Het gaming DNA vind je terug in de stijlvolle RGB-verlichting onder de toetsen rondom de randen van het toetsenbord. De fraaie geborsteld aluminium baseplate geeft een industriële uitstraling, want ook zorgt voor een reflectie van de RGB-verlichting. Een stijl die ook terug te vinden is bij de hiervoor besproken MK730. Waar wel een duidelijk verschil in zit is de manier waarop je het toetsenbord kunt aansluiten op je computer. Er is een USB-C-aansluiting beschikbaar aan de onderzijde van de unit, maar noodzakelijk is hij niet. Het is immers een draadloos toetsenbord en hier komt de ondersteuning voor Bluetooth 4.0 om de hoek kijken.

Met of zonder draadje?
Gamers zijn niet per se fan van draadloze toetsenborden. Met dit model maakt Cooler Master het mogelijk om de balans tussen zo laag mogelijke vertraging met een vaste aansluiting en flexibiliteit door een draadloze verbinding te combineren. Hij werkt hiermee immers ook prima op je laptop, tablet en zelfs smartphone. De pollingrate (aantal maal dat het toetsenbord communiceert met het aangesloten apparaat) verschilt uiteraard wel. Bedraad is dit 1000Hz en draadloos 125Hz. Als die hard gamer kan het dus prima zijn dat je liever de kabel gebruikt. Riep iemand net niet iets over een hybride toetsenbord? Hij is te verbinden met drie apparaten en je hebt de mogelijkheid om via een toetsencombinatie eenvoudig te wisselen. Draadloos betekend ook dat er een ingebouwde accu aanwezig moet zijn om het hele spul draaiden te houden. Cooler Master heeft maar liefst 2 accu’s van 2000mAh verstopt om te zorgen dat je moeiteloos kunt blijven gamen en werken.

Ditmaal geen Cherry maar TTC
Cooler Master levert de SK622 is een drietal varianten. Hierbij is het verschil tussen de modellen enkel bepalend door het type gebruikte switches. In dit model vinden we geen Cherry-switches maar die van TTC. De low-profile switches zorgen voor een mooie slanke look en een strak geheel en zijn nog steeds mechanisch. Afhankelijk van jouw voorkeur is de SK622 verkrijgbaar in Red, Blue en Brown. De gebruikte keycaps zijn opnieuw vormgegeven en hebben nog steeds een “normale” curve waardoor ze niet direct aanvoelen als low-profile. Cooler Master wil hiermee zorgen dat het meer lijkt op wat je gewend bent, ook al is het een low-profile toetsenbord. Geen verassing dat ook hier de bekende N-key rollover tegen ghosting aanwezig is dat zorgt voor 6-Key rollover.

Ook dit model is voorzien van een 32-bit ARM Cortex processor, echter heeft Cooler Master hier de eerdere M0 gekozen. Het geheel zorgt voor de aansturing, draadloze werking, macro’s, multimedia-toetsen en uiteraard de verlichting. Via de Cooler Master app kan je hem volledig aanpassen naar eigen wens, maar ook middels het On-the-Fly systeem met sneltoetsen. Handig voor wanneer je tijdens een game niet wil wisselen naar de app. Voor het draadloos verbinden heb je overigens ook geen software nodig.
Net geen broekzakformaat
Low-profile en 60% lay-out zorgen uiteraard wel voor flink compacte dimensies. De SK622 is namelijk maar 293mm lang, 103mm breed en 30mm hoog. En met een gewicht van 446 gram perfect om in je tas mee te nemen naar school of werk.
Wat zit er in de doos?
MK730
- Cooler Master MK730 Tenkeyless Gaming Mechanical keyboard
- Magnetische polssteun
- Extra paarse “Cooler Master”-keycaps.
- Keycap trekker tool
- Geweven 1,8m USB-C-kabel

SK622
- Cooler Master MK622 Wireless 60% Mechanical keyboard
- Keycap trekker tool
- Geweven 1,8m USB-C-kabel
- Transport sleeve

Cooler Master MK730 en SK622 in de praktijk
Laten we even bij het begin beginnen. Ja, het betreft hier toetsenborden in deze review, maar ze gaan niet de strijd met elkaar aan. Er zit simpelweg een te groot verschil in het soort toetsenbord en de inzetbaarheid. Ik kies er dan ook voor om mijn ervaring met beide modellen los te beschrijven. Met beide modellen heb ik prettig kunnen werken en gamen, maar in verschillende scenario’s grijp je soms liever naar een specifiek type. Niettemin, beide zijn het erg fijne toetsenborden.
MK730, compact maar voelt compleet
De titel van deze paragraaf vat het goed samen. Ook al is de MK730 een Tenkeyless toetsenbord, hij voelt gewoon compleet aan. Voor mij was dit de eerste keer dat ik afweek van een traditionele lay-out en moet zeggen dat het prima bevallen is. Ik miste eigenlijk het numerieke deel helemaal niet en merkte bij de wisseling naar een volledig formaat bord dat ik het allemaal maar onnodig groot en log vond. Grappig hoe snel je went aan een ander formaat.

Over de gebruikte switches kan ik uren praten, maar ik denk dat de meeste lezers wel ervaring hebben met de Cherry MX Red switches. Persoonlijk vind ik deze switches enorm fijn in gebruik en dit heeft te maken met het feit dat ik wel voel dat ze mechanisch zijn, ik het ook kan horen, maar niet het gevoel heb dat ik met een hamer op mijn bord aan het rammen ben. Onlangs had ik een toetsenbord met groene switches en dat voelt alsof je orgel speelt in een middeleeuwse kerk. Iedere toets geef je een ram met een ijzeren pijp voor je gevoel. Dat heb je met deze MX Red-switches totaal niet. De travel distance, oftewel de afstand die je moet overbruggen voordat je aanslag geregistreerd wordt, is prima en niet bijzonder hoog. In totaal leg je 4mm af, waarvan de eerste 2mm loos is. Hierdoor slaan ze wel lekker vlot aan. Het bord is verder prima stabiel, de toetsen voelen prettig aan en ondanks dat het geheel veelal uit kunststof bestaat merk je dit eindelijk niet. Ook de extra meegeleverde keycaps zijn top en geven een toffe finish aan het geheel.
Cherry noemt dit zelf de switches voor eenieder die instapt in de wereld van mechanische toetsenborden en dat kan ik wel begrijpen. Het is niet zo’n enorme verandering. Verder reageren ze vlotjes en soepel en worden alle aanslagen goed geregistreerd. En dat is af en toe met mijn “vingeraanslagpositie-ellende” best knap. Vanuit de software is het mogelijk om de RGB-verlichting van iedere afzonderlijke toets te configureren, evenals het koppelen van macro’s.

Cooler Master levert een polssteun mee in de verpakking en hoewel ik het ook even zonder geprobeerd heb vind ik hem toch net wat hoog op z’n poten staan. De polssteun geeft net wat extra steun en ik merk dat ik het zonder toch wat minder fijn vindt. Dit heeft er ook mee te maken dat ik niet een paar uurtjes lekker aan het gamen ben, maar ook de gehele dag op dit bord werk. Dus naast een first person shooter wordt hij ook gebruikt om een voorstel of document uit te werken voor klanten. Ook zoiets dat met de MX Red wel fijn is, maar met de Green niet.
Voor de MK730 heb je de oude versie van de Cooler Master Portal software nodig. Iets om goed rekening mee te houden aangezien er ook een nieuwe versie te downloaden is. De software is enkel beschikbaar voor Microsoft Windows gebruikers, maar niet voor MacOS en Linux. Aangezien je bijna alles zonder de software kan doen is dat niet zo heel erg. Firmware updaten zit er alleen dan niet in.

Kort samengevat: een erg fijn mechanisch toetsenbord dat eigenlijk bevat wat je zoekt. De travel distance van de switches is opvallend prettig en met de MX Red is hij niet erg luidruchtig. De prijs is wel iets aan de hoge kant als je het mij vraagt. De MX730 kost namelijk €133 op dit moment.
SK622: hybride gaming toetsenbord, ook perfect voor zakelijk gebruik
Het gebruik van een Tenkeyless board was voor mij nieuw, maar een 60% toetsenbord ook. Dit maakte het een onwijs leuke testperiode om te wisselen tussen drie verschillende borden. Mijn normale volledig formaat Razer, de MK730 Tenkeyless en de Sk622 60%. Aan variatie geen gebrek in ieder geval.

Het 60% toetsenbord is echt een verademing op je bureau. Klinkt misschien gek maar je houdt echt zoveel ruimte over. Maar het in mindering brengen van 40% van de toetsen kwam wel met een prijs. Namelijk het wennen aan waar alle toetsen verstopt zitten in deze setup. Je merkt goed dat alles dichtbij elkaar zit. Dus je normale bewegingen die zorgen nu voor dubbele letters, of per ongeluk alles in hoofdletters. Je kent het wel. Dit gaat na een tijdje wel weg, maar is wel echt even wennen. Helemaal als je kijkt naar bijvoorbeeld de “Scroll Lock” toets. Nu zie ik je denken: “wie gebruikt in hemelsnaam die toets?”. Nou, ik dus. Dit is namelijk de toets voor het wisselen tussen mijn laptop en pc via de aangesloten switch. Dus in het begin moet ik echt even zoeken waar ze die toets hadden ondergebracht. Uiteindelijk vond ik hem als secundaire functie van een andere knop. Dit geldt ook voor Page Down, Home, End, Page Up, etc.

Het prettigste aan dit bord vind ik de combinatie van de low-profile opzet en bijbehorende Red-switches. Het bord is hierdoor enorm stil, maar voelt toch nog mechanisch aan. De travel distance is zeer klein en je merk dat je echt de toets maar een klein beetje hoeft in te drukken en de aanslag wordt geregistreerd. Ook als je snel verschillende toetsen achter elkaar of tegelijk indrukt. De N-key rollover werkt dus prima, al zou dat vandaag de dag ook geen issue mogen zijn. Ja, als ik tussen beide borden zou moeten kiezen dan gaat mijn voorkeur echt naar de SK622 uit.

Het feit dat je de SK622 draadloos kan gebruiken is een slimme toevoeging van Cooler Master. Hiermee vergroot je automatisch de doelgroep naar laptop, tablet en smartphone gebruikers. Helemaal nu er al lange tijd thuisgewerkt wordt is er steeds meer behoefte aan handige hulpmiddelen en voor de keren dat ik een e-mail type op mijn tablet komt hij als geroepen. Met een toetsaanslag wissel ik van mijn laptop naar mijn tablet en zelfs naar mijn smartphone. Het voordeel is dat je hem maar één keer aan een apparaat hoeft te koppelen en klaar ben je. Voor het overgrote deel is hij wel gewoon met de meegeleverde USB-C kabel aangesloten, aangezien ik hem zo op mijn zakelijke laptop en privé werkstation kan gebruiken.

Met twee ingebouwde accu’s van 2000mAh kan je een aardige tijd vooruit. Ik moet zeggen dat ik met gemak een aantal dagen met de SK622 kon werken zonder dat hij leeg was. Helaas geeft Cooler Master geen verwachtte accuduur aan op haar website. Wanneer je hem regelmatig met de kabel gebruikte zal je nauwelijks merken dat hij überhaupt leeg kan raken, aangezien je hem dan eenvoudig steeds weer oplaadt.
Prijs en beschikbaarheid
De Cooler Master MK730 en SK622 zijn per direct verkrijgbaar voor een prijs van respectievelijk €133 en €119.