Gaming

Cooler Master MasterKeys Pro L: Een mechanisch toetsenbord op basis van Cherry MX en flink wat ledverlichting

Mechanische toetsenborden zijn voor gamers een must. Ja, inderdaad dat zijn van die lekker klikkende toetsenbord zoals vroegâh. Zelf gebruik ik altijd een normaal draadloos toetsenbord van Logitech dus ik was erg benieuwd of dat nou lekker werkt zo’n toetsenbord. Ik ken eigenlijk alleen de oude varianten maar inmiddels gaat ook deze ontwikkeling nog steeds verder. De mannen en vrouwen bij Cooler Master waren zo tof om ons de Masterkeys Pro L toe te sturen om te reviewen. Samen met Erik heb ik het toetsenbord een tijdje gebruikt voor verschillende scenario’s en in deze review gaan we je uitgebreid vertellen wat we ervan vonden.

Wanneer je al heel lang in de weer bent met een normaal toetsenbord dan kun je je eigenlijk al niet meer voorstellen hoe een mechanisch toetsenbord voelt. Jaren terug waren alle toetsenbord mechanisch en hoorde je het al op de gang als iemand begon om een brief te typen. Toen kwam de tijd dat alles zo stil mogelijk moest. Zachte demping in de toetsen, geen geklik en zo slank en dun mogelijk. Maar niet voor alle doelgroepen, dat is een ding dat zeker is. Gamers zweren bij mechanische toetsenbord omdat ze zorgen voor meer controle en feeling bij het spelen van spellen.

Cooler Master Masterkeys Pro L tech365 101

De Masterkeys Pro is voorzien van Cherry MX toetsen en je kunt kiezen uit drie verschillende typen. Het model dat wij hier hebben liggen is de variant met de Cherry MX Red toetsen. Dit type toets richt zich vooral op gamers en heeft vergt niet al te veel kracht om de toets in te drukken. Er zit wel degelijk verschil in tussen de verschillende typen toetsen. De toetsen zijn lichtgewicht en bieden dus niet al te veel weerstand. Hiermee kun je snel achter elkaar de toets meerdere keren indrukken of schakelen naar andere toetsen. Kortom, meer controle en weinig vertraging of vervelende tegendruk tijdens het gamen.

Cooler Master Masterkeys Pro L tech365 105

Vandaag de dag moet je als serieuze gaming hardware producent toch wel iets doen met RGB-leds. Een enkele kleur is al snel niet meer genoeg en laten we eerlijk zijn, het ziet er gewoon tof uit als al je hardware bij elkaar past. Cooler Master heeft de Masterkeys Pro L uitgerust met full RGB-verlichting die je in verschillende standen kunt zetten. Je kunt kiezen voor een constante kleur zoals rood, groen en blauw en desgewenst nog met de kleurtinten spelen door te mengen. Per kleur heb je 9 verschillende niveaus. Ga je echt los met je verlichting dan kun je ook kiezen voor het oplichten van toetsen als je erop drukt, een hele reeks oplichten, een golfpatroon en zelfs een spelletje Snake. Door de krachtige 32-bit ARM Cortex M3 processor in het toetsenbord zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Cooler Master MasterKeys Pro L tech365nl_004

Tijdens het spelen van games op je pc heb je soms te maken met toetencombinaties die je vaak moet herhalen, of waarvan je geen zin hebt om ze steeds opnieuw in te moeten voeren. Het toetsenbord ondersteunt macro’s om je hier een handje mee te helpen. Je kunt ook wisselen tussen profielen die je opstelt om bijvoorbeeld voor verschillende games verschillende macro’s en kleuren te hebben. Dit alles kun je via het toetsenbord zelf doen, of via de bij behorende software. Het bewerken van een gemaakte macro of het opnemen van een nieuwe is via de software niet mogelijk.

Cooler Master Masterkeys Pro L tech365 106

De ingebouwde anti ghosting technologie van Cooler Master zorgt ervoor dat je geen last hebt van missende toetsaanslagen en lastige vertraging of dubbele registraties. Door een combinatie te maken van het zogeheten N-key en 6-key samen zorgt Cooler Master ervoor dat je dit niet hebt. Het 6-key zorgt ervoor dat 6 of minder gelijktijdige toetsaanslagen als losse toetsaanslagen wordt gezien. Als het er meer dan 6 zijn, dan valt hij terug op N-key. Dit zorgt ervoor dat alle toetsaanslagen alsnog per stuk worden aangeboden ongeacht hoeveel toetsen er tegelijk ingedrukt worden. Dit geldt overigens niet als je macOS gebruikt, want dan zit je vast aan enkel 6-key.

Cooler Master Masterkeys Pro L tech365 107

Na het openen van de doos ken het eruit halen van je toetsenbord merk je direct al dat je hier met een solide apparaat te maken hebt. De Masterkeys Pro L is geen lichtgewicht toetsenbord in ieder geval. Dit maakt overigens niets uit want het ding staat over het algemeen toch op je bureau. Je krijgt er een gevlochten USB-kabel bij die je los kunt maken als je hem op wilt bergen of meenemen. Aan de kant van het toetsenbord vind je een micro-USB-aansluiting en aan de andere kant een normale USB 2.0-connector.

Cooler Master Masterkeys Pro L tech365 102

Er wordt ook een handige ’toetsentrekker’ meegeleverd. Door de tweetal beugeltjes onder een toets te zetten en omhoog te trekken kun je de kunststof kap van de schakelaar afhalen. Hiermee heb je direct toegang tot de Cherry MX Red schakelaar. Ook ideaal om dit kostbare stukje tech even goed schoon te kunnen maken.

Cooler Master Masterkeys Pro L tech365 100

Mechanisch toetsenbord, Yay or Nay?

Verdorie Cooler Master! Bedankt voor het vullen van mijn wishlist. Waar ik voor de Masterkeys Pro nog prima tevreden was met mijn gedempte Logitech setje, mis ik nu de hele dag de Masterkeys. Ja de toetsen maken iets meer geluid, maar ergens vind ik dat helemaal niet storend. Het klinkt eigenlijk wel lekker. Alsof dit het geluid is hoe een echt toetsenbord hoort te klinken. De toetsen geven net genoeg weer stand om snel te kunnen tikken. Ik merkte dat heel erg goed tijdens het spelen van Project Cars. In een bocht constant de controle houden over je beweging door tikjes te geven aan het stuur, gas en rem. Het is wat minder drukken maar meer tikken. Ook het terugveren is snel en duidelijk. Je voelt dat de toets klaar is voor je volgende aanslag.

Cooler Master Masterkeys Pro L tech365 108

Ik had verwacht dat langdurig op een dergelijk toetsenbord werken vervelend zou worden. De harde klik geeft je het idee dat je veel meer kracht moet uitoefenen op de toetsen en dat er een gebrek is aan goede demping voor je vingers. Dit viel mij echt onwijs mee. Een blogpost of brief type je net zo makkelijk op dit toetsenbord en eigenlijk kan ik prima de hele dag met de Masterkeys aan de bak. Of degene naast je het fijn vindt is een tweede natuurlijk. Maar ach, je hebt niet alles voor het kiezen toch?

Cooler Master Masterkeys Pro L tech365 104

De RGB-verlichting is best tof. Heb je het echt nodig om dit toetsenbord goed te kunnen gebruiken? Nee, niet bepaald. Het is het stukje gadget aan dit dure plankje met toetsen. Het maakt niet uit of ze gekozen hadden voor een enkele kleur of een verloop van verschillende tinten. Het geeft wel een stoere look aan je setup. Ik merkte dat ik als eerste een bijpassende kleur ging kiezen bij mijn andere ledverlichting. De verlichting is ook het speerpunt van Cooler Master als het gaat om de voordelen ten opzichte van de concurrent. De verlichting is naar eigen zeggen het meest helder door de inzet van grote leds. Dit is zeker iets dat Cooler Master goed voor elkaar heeft met dit model.

Cooler Master MasterKeys Pro L tech365nl_002

Als je jezelf trakteert op die toetsenbord dan krijg je zeker weten geen spijt. De prijs is inmiddels al een stuk gedaald en je kunt hem al vanaf zo’n €130 bestellen. Dat is best pittig voor een toetsenbord. Toch als je kijkt naar andere merken dan valt dit voor dit segment best mee. Ben je nog op zoek naar een mechanisch gaming toetsenbord dan is de Cooler Master Masterkeys Pro zeker de moeite waard om te overwegen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button