Automotive

Connected Car-technologie waarschuwt andere bestuurders voor nog niet zichtbare gevaren

Wie de laatste jaren een auto heeft gekocht is hoogstwaarschijnlijk de eigenaar van een Connected Car. Sommige nieuwe auto’s hebben legio aan simkaarten aan boord die allemaal zorgen voor het uitwisselen van informatie. Maar wist je dat sommige moderne Connected Cars ook elkaar kunnen waarschuwen voor gevaar?

Stel je hebt een weg met een aantal scherpe bochten. De bochten zorgen ervoor dat je niet kunt zien wat er zich aan de andere kant van de weg bevindt. Zolang er niets aan de hand is dan is dit geen probleem, maar wat als er net in die blinde bocht een auto met pech staat? Of net een aanrijding is gebeurd? Dit kan gevaarlijke situaties opleveren wanneer je ineens die betreffende bocht in rijd.

De nieuwe Ford Puma is zo’n Connected Car die standaard wordt voorzien van Local Hazard Information (LHI). Dit stelt het voertuig in staat om andere voertuigen te waarschuwen voor opkomend gevaar. Het voordeel hierbij is dat Ford gekozen heeft voor een open manier van communiceren waardoor ook voertuigen van andere merken de informatie kunnen gebruiken. Stel er gebeurd een aanrijding verderop. Een sensor in de auto detecteert dat de airbags afgegaan zijn en meld dir door aan de omringende voertuigen. Jij krijg vooraf een melding dat er in de bocht een ongeluk gebeurd is en je voorzicht moet zijn. Zo ben je gewaarschuwd voor iets dat je zelf niet had kunnen weten.

Je auto is voorzien van veel sensoren en mogelijkheden om vast te stellen of een bepaalde functie wordt gebruikt. Denk hierbij aan de sensoren van je airbag, een motorstoring, het activeren van je mistlampen en ga zo maar door. Door deze specifieke informatie naar de cloud te sturen is het mogelijk om jouw data, samen met die van meerdere voertuigen, te analyseren en hier een conclusie uit te trekken. Als ineens meerdere voertuigen hun ruitenwissers op de hoogste stand aanzetten, dan zou het zomaar kunnen zijn dat er ineens verderop zeer slecht weer is. Nu 5G flink in opkomst is wordt het voor dit soort systemen steeds eenvoudiger om snel grotere hoeveelheden gegevens uit te wisselen. Het is geen vereiste voor de LHI in de Ford Puma, maar iets waar de toekomst wel naar zal gaan verschuiven.

Des te meer voertuigen worden voorzien van LHI, des te groter zal het netwerk worden en uiteindelijk ook de verkeersveiligheid. Wat mij betreft een schitterend stuk technologie dat de wereld gaat helpen. Er vallen nog steeds veel slachtoffers in het verkeer en door het inzetten van deze slimme technologie kunnen veel ongelukken worden voorkomen. Kijk maar eens hoe vaak het verkeer nog verrast wordt door een net ontstane file, die je nog niet in je favoriete app of navigatiesysteem worden gemeld. De eerste auto’s kunnen de file vaststellen en direct andere voertuigen waarschuwen. Nu maar hopen dat alle automerken dit gezamenlijk aanvliegen zodat LHI zo breed mogelijk ingezet kan worden. Hieronder een video met wat interessante voorbeelden van deze Connected Car-technologie.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button