tech365
C64 Mini

Commodore 64 mini is vanaf 29 maart verkrijgbaar

Vorig jaar schreef ik een blogpost over de terugkeer van de Commodore 64. De bestverkochte homecomputer ooit verschijnt op 29 maart in mini formaat en volgt hiermee de traditie van opnieuw uitgebracht systemen uit de oude doos. Als je vroeger zelf een C64 had dan zul je waarschijnlijk net als ik niet kunnen wachten tot hij te koop is. Benieuwd hoe de C64 uitgebracht wordt? Dit is wat er tot nu toe bekend is gemaakt.

Retro looks, maar moderne aansluitingen

Het uiterlijk van de C64 mini is natuurlijk helemaal gebaseerd op de in 1982 uitgebrachte homecomputer. Gelukkig maar, want dit is toch een groot deel van de pret. Toch is er onder de motorkap het nodige veranderd. Om te beginnen is hij ‘mini’, dus alles is opnieuw gemaakt om in zijn nieuwe jasje te passen. Hiermee zijn ook een aantal van de ouderwetse aansluitingen komen te vervallen.

thec64mini_promo_hand-1024x479

Je krijgt nu de beschikking over een heuse HDMI-poort om hem aan te sluiten op je tv, en hiermee nemen we afscheid van de Composiet-connector die je vroeger moest gebruiken. De output is in 720p HD-kwaliteit en je kunt zelf kiezen wat voor soort weergavemodus je wilt gebruiken. Je kunt kiezen uit 4:3, volledig scherm, CRT-filter en een US/Europe mode opties. Er zijn twee ingebouwde USB-poorten beschikbaar voor het aansluiten van een toetsenbord of de meegeleverde joystick. Door een optionele tweede joystick aan te sluiten kun je ook multiplayer games spelen. De toetsen op het toetsenbord van de C64 Mini werken overigens niet. Wil je iets typen dan moet je zelf een USB-keyboard aansluiten.

64 gelicenseerde games en software updates

Je hoeft niet bang te zijn dat je op zoek moet naar een oude Commodore Tape Drive. De C64 Mini komt namelijk met 64 klassieke games direct ingebouwd in het systeem. Ik verheug mij al op games als: Blouderdash, Summer Games, Winter Games en Pit Stop II. Na 35 jaar kun je ze spelen op je HD-TV, wie had dat ooit gedacht? Een extra handigheidje aan de C64 Mini is de mogelijkheid om save games aan te maken. Je kunt dan de volgende keer gewoon verder gaan waar je gebleven bent. Vroeger moest ik hier soms eerst 40 minuten lang een cassette voor laten draaien, maar nu niet meer dan een druk op de knop. Wat zijn we toch verwend inmiddels.

Door middel van de USB-poorten kun je ook software updates via een USB-stick uitvoeren. Of er ook extra games kunnen worden toegevoegd, of worden gespeeld, is niet bekend.

C64 Mini Games

Waar kun je hem bestellen?

Op dit moment is de webshop van C64 Mini nog niet beschikbaar. Of hij ook verkrijgbaar is bij webshops in Nederland is nog niet bekend, maar als wij hem voorbij zie komen dan hoor je dit uiteraard. De verwachtte verkoopprijs is €79,99. Voor deze prijs krijg je de C64 Mini, een USB-joystick, USB-voedingskabel en een HDMI-kabel.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen