tech365
Cellularline Eureka tech365nl 100

Cellularline Eureka review: Slimme tag voor mensen die alles kwijtraken

Eureka is een product voor mensen die nogal eens iets kwijt zijn. Cellularline, de producent van dit slimme apparaatje, noemt het een Finders tag. Een moderne versie van zo’n kastje waar je vroeger naar moest fluitend en hij vervolgens een geluidje maakte. Maar is dit de oplossing om geen dingen meer kwijt te raken? Ik probeerde de Eureka uit door hem aan mijn sleutelbos te hangen, iets dat ik nogal eens kwijt ben in huis. Perfecte testcase toch?

Waar zijn mijn sleutels?

De Cellularline Eureka is een vierkant apparaatje van enkele centimeters lang en een halve centimeter dik. Niet onwijs klein, maar compact genoeg om hem aan je sleutelbos te hangen. Het systeem werkt via Bluetooth en je koppelt hem aan je smartphone. Zolang je binnen het bereik bent van je smartphone of tablet dan kun je vanuit de Eureka app je tag geluid laten maken, en op deze manier datgene vinden waar de tag aan hangt. In mij geval mijn sleutelbos, maar het kan ook prima een tas of apparaat zijn.

Cellularline Eureka tech365nl 001

Verschillende manieren van zoeken

Het bereik van Bluetooth is natuurlijk beperkt. Er komt dus een moment dat je buiten het bereik van je bezitting komt waar de tag aanhangt. Stel dat je kiest om hem in je auto te leggen. Na een paar meter verbreekt de verbinding met de tag en ben je niet meer in staat om hem te laten rinkelen. Dat heeft in je auto natuurlijk ook weinig zin als je er zelf niet in zit, maar goed. In de app wordt op een kaart weergegeven wat de laatste positie is waar je verbinding had met de tag. Je kunt op die manier je auto terugvinden door naar de laatste positie van de tag te gaan. Hierbij is dus niet het rinkelen de manier om te zoeken maar de laatst bekende locatie.

Cellularline Eureka tech365nl 002

Er is nog een derde manier waarop je iets terug kunt vinden met de Cellularline Eureka. Hierbij is niet de tag het te vinden object, maar juist de gekoppelde smartphone of tablet. Door op de tag op de ronde knop te drukken wordt er geluid afgespeeld op je smartphone. Dit werkt ook als hij vergrendeld is. Als je dus je smartphone kwijt bent, maar je sleutelbos met tag wel hebt dan kun je op die manier omgekeerd zoeken.

Iedere tag kun je voorzien van een label

In de app kun je een of meerdere tags toevoegen en een eigen naam geven. Dit zorgt ervoor dat je duidelijk kunt kiezen welke tag je wilt zoeken. Er is ook een zogenaamde Comfort Zone in te stellen. Wanneer je zeker weet dat je sleutelbos op tafel ligt, dan kun je de comfort zone uitschakelen voor een bepaalde tijd. Stel dat je dan even naar de schuur loopt dan krijg je niet constant een melding dat je te ver bij je tag weg gaat.

Cellularline Eureka tech365nl 004

Je kunt per tag ook zien wat de actuele status is van je batterij en de signaalsterkte tussen je smartphone en de Eureka tag. Er wordt gebruik gemaakt van een CR2016 3V knoopcel die je zelf kunt vervangen door de tag open te maken. Volgens de specificaties op de website van Cellularline gaat de batterij zo’n 10 maanden mee.

Wat zit er in de doos?

  • Cellularline Eureka tag.
  • Snelstart gids.
Cellularline Eureka tech365nl 003

Cellularline Eureka in de praktijk

Bij dit soort slimme gadgets is het altijd maar afwachten hoe goed het in de praktijk werkt, en wat de kwaliteit van de app is. Bij mij begon het echter niet helemaal vlekkeloos. De Eureka tag kwam nieuw in de verpakking, maar tijdens de installatie reageerde hij niet. Goed, de Eureka opengemaakt, nieuwe batterij gehaald en getest. Hij werkt! Ik vind het niet slim dat Cellularline geen plastic lipje tussen het contact van de batterij doet, dit had voorkomen dat hij leeggelopen was.

Cellularline Eureka tech365nl 006

Installatie is een makkie

Het downloaden van de app (iPhone) ging prima en ook de installatie is een koud kunstje. Op een gegeven moment moet je de tag koppelen door de knop ingedrukt te houden voor enkele seconden. Ook dit ging, met de nieuwe batterij, helemaal prima. Hierna ben je klaar om met de tag aan de slag te gaan. Geen onnodig complexe installatie gelukkig.

Bluetooth bereik wat beperkt

Als de tag dichtbij mijn iPhone ligt dan werkt het zonder vertraging en gaat de Eureka keurig rinkelen. Je ziet aan de signaalsterkte in de app wel dat hij snel terugloopt als je hem een paar meter uit de buurt houdt. Op test gaf ik mijn dochter de tag mee en ze liep de achterdeur uit. Op het moment dat ze de achterdeur uitstapte was de verbinding met de tag weg. Dit is ongeveer 5-6 meter. Bij terugkomst werd de verbinding hersteld toen de tag 2 meter bij mij vandaan was. Het bereik van 30 meter (specificaties Cellularline) haal ik in ieder geval niet in mijn woning.

Cellularline Eureka tech365nl 005

Laatste bekende locatie handig voor terugvinden van je auto

Het vastleggen van de laatste positie werkte tijdens het testen goed. De verbinding met de tag viel weg maar op de kaart was duidelijk te zien wat de laatste positie was. Voor het terugvinden van je auto is het dus prima.

In de specificaties heb ik niet terug kunnen vinden of de tag ook gecertificeerd is voor water- en stofdichtheid is. Doordat er gaatjes in de behuizing zitten voor het geluid vraag ik mij af of een flinke regenbui een bedreiging vormt voor de Eureka. De print in de behuizing is namelijk verder open. Mogelijk is dit geen issue, maar het was niet terug te vinden in de specificaties.

Eureka configuratie

De app is helaas niet in het Nederlands beschikbaar. Wat mij wel opviel is dat zowel in de app als op de website niet alle tekst goed naar het Engels vertaald is. Zo heet “laatst gezien in de buurt” in de app nog “visto l’ultima volta nei pressi di”. De specificaties op de website zijn op het moment van schrijven ook nog in het Italiaans. Goed, met Google Translate kom je daar wel uit, maar het komt wat slordig over. De firmware van de Eureka tag heeft versie 0.9 wat erop lijkt dat het product nog geen final release heeft gekregen.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs van de Eureka valt mee. Voor €19,95 heb je een tag in huis en kun je de gratis app downloaden. Een nieuwe batterij kost zo rond de €2. Als je vaak dingen in huis kwijt bent dan heb je er wel profijt van. Of het voor jou toereikend is, dat mag je uiteraard zelf bepalen. De Cellularline Eureka is per direct verkrijgbaar.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen