tech365
Synology CeBit 2014 07

CeBit: Synology pakt flink uit met nieuwe NAS modellen en DSM 5.0

Tijdens de welbekende CeBit beurs in Hannover was ook Synology aanwezig met een aantal interessante nieuwe ontwikkelingen. Zo nieuwsgierig als  we waren, hadden we een afspraak met twee van haar medewerkers om deze nieuwe ontwikkelingen eens nader te bekijken.

Synology introduceerde op haar stand een aantal nieuwe ontwikkelingen, waaronder: de nieuwe DSM 5.0 firmware, enkele nieuwe NAS modellen en enkele ontwikkelingen op het software vlak. Tijdens de rondleiding was er naast een medewerker van de afdeling Sales ook een ontwikkelaar aanwezig.

We kennen Synology grotendeels van de NAS apparaten voor consumenten, maar tijdens de CeBit was goed merkbaar dat het bedrijf zich ook serieus richt op de enterprise markt. Met een aantal nieuwe RackStation modellen en de Scale-Out Clustering oplossingen is het bedrijf goed op weg om zich meer op de zakelijke markt te kunnen profileren.

 

Nieuwe DiskStation en RackStation modellen

De nieuwe NAS modellen die Synology toonde op haar stand zijn nog niet verkrijgbaar. Het gaat hier om de zogeheten ‘preview models’, waarvan nog geen releasedatum bekend is.

DS414 play

Synology geeft duidelijk aan dat er enorme vraag is naar het ‘play’-concept. Dit was voor het bedrijf dan ook de motivatie om de reeks verder uit te breiden met een 4-bay versie. Deze versie is vooral geschikt voor de gebruikers die behoefte hebben aan meer opslagcapaciteit, dan wat de DS214 play kan bieden. De DS414 play heeft, net als de eerder verschenen DS214 play, 1080p lossless Transcoding. De uiteindelijke specificaties van dit model zijn nog niet bekend.

DSC02613

DS414j

De ‘J’-versies van Synology zijn al even in omloop en de DS414j is simpelweg een opvolger van de DS413j. Wat direct opviel bij dit budgetmodel, is dat er gebruik gemaakt wordt van een zwarte behuizing. Dit is niet gebruikelijk bij de ‘J’-versies, want deze zijn normaliter gewoon wit. Dit model is de eerste ‘J’-versie die voorzien is van een dual-core processor met drijvende komma eenheid. Ook vinden we hier als eerste in de serie ondersteuning voor USB3.

Synology CeBit 2014 05

DS414 slim

Het is al even geleden dat we een nieuw model in de slim-serie zagen. De laatste 4-bay variant van deze NAS was namelijk de DS411 slim. Toch heeft Synology ervoor gekozen om de nieuwe DS414 in deze slim uitvoering uit te brengen. Volgens het bedrijf bleef de vraag naar een nieuw model aanhouden en is er besloten deze ook daadwerkelijk te gaan ontwikkelen. Ondanks dat het een klein model is vinden we wel 2 x 1Gbit ethernet aansluitingen op de NAS en is ook dit model voorzien van een processor met drijvende komma eenheid.

Synology CeBit 2014 04

Door zijn compacte behuizing kun je in dit model alleen gebruik maken van 2,5inch harddisks of SSDs. Zowel aan de voorkant van de DS414 slim als aan de achterkant vinden we een USB3 aansluiting.

Synology CeBit 2014 02

EDS14

De EDS14 is een geheel nieuw diskless concept van Synology. De unit is klein en biedt geen ruimte voor een harddisk, maar heeft wel DSM 5.0 en alle mogelijke functionaliteiten. Maar wat hebben we dan aan de EDS14? Tijdens de rondleiding vertelde Synology dat dit model handig ingezet kan worden in bijvoorbeeld een touringcar. De chauffeur kan door middel van een SD kaart, USB stick of externe harddisk films aanbieden. Het is eenvoudig om media te wisselen en vergt zeer weinig ruimte. De EDS14 is zelfs voorzien van een tweetal Gigabit ethernet aansluitingen.

Er zijn diverse mogelijke scenario’s te bedenken waarin de EDS14 kan worden ingezet. Met het op de markt zetten van deze nieuwe unit wil Synology aftasten of er vraag is naar meer slimme oplossingen. 

Synology CeBit 2014 10

DS214air

Dit model is meer dan alleen een NAS. Zo is de DS214air voorzien van 3 x 1Gigabit ethernet aansluitingen en krijg je de beschikking over een ingebouwde Wireless AC dual-band module. Door middel van deze mogelijkheden is de DS214air inzetbaar als router en wireless accesspoint buiten de functionaliteit als NAS.

Wanneer je al de beschikking hebt over een eigen router en wireless netwerk, kun je de DS214air ook inzetten als een repeater. Je krijgt in dit model de beschikking over een dual-core processor met packet forwarding engine, die zorgt voor nog betere prestaties. Indien gewenst kun je ook gebruik maken van een 4G LTE USB dongle voor de internettoegang.

De DS214air wordt in een witte uitvoering geleverd.

RS18014xs+

Dit RackStation model is nog een prototype en werd tijdens de Cebit opgebouwd als een Active-Active Clustering oplossing. Hierbij verschilt het concept ten opzichte van de traditionele clusters die we kennen bij Synology. De RS18014xs+ is een zelfstandige unit (controller) waarop DSM wordt geïnstalleerd. De opslag is echter geen onderdeel van de unit en bestaat uit losse disk-cabinets (RX1214sas). Je kunt het cluster opbouwen tot een maximale capaciteit van 900TB.

De RX1214sas units in deze opstelling zijn verbonden met beide cluster-nodes door middel van een 10Gbps SAS verbinding. Hiermee kan het cluster een RS18014xs+ unit verliezen, zonder dat de gebruiker hinder ondervindt. Dit prototype is de eerste unit die zelf geen opslagcapaciteit heeft en altijd voorzien moet worden van een gedeelde pool aan opslag.

Of de RS18014xs daadwerkelijk het daglicht zal zien bleef in het midden. “Het betreft hier op dit moment een prototype van de cluster-oplossing. We kunnen nog niets vertellen over een mogelijke release of de uiteindelijke specificaties, omdat dit op ieder moment nog kan veranderen.”, aldus een ontwikkelaar van Synology.  “Op dit moment ondersteunt de oplossing alleen SAS-disks, maar mogelijk verandert dit nog in de toekomst”.

Synology CeBit 2014 09

RS3414xs+

De RS3414xs+ is het tweede nieuwe model RackStation dat we tegenkwamen op de stand.  Dit model is standaard voorzien van 8GB DDR3 geheugen. Indien gewenst kan het geheugen worden uitgebreid naar 32GB. Het bijzondere van dit model RackStation is het formaat van de ondersteunde disks. De unit is 1U hoog, maar kan worden voorzien van 10 disks. Om deze hoeveelheid disks te huisvesten in de kleine server wordt er gebruik gemaakt van 2,5inch formaat disks.

Is er toch behoefte aan meer opslagruimte, dan kun je de RS3414xs+ eenvoudig voorzien van maximaal twee RX1214/RX1214RP uitbreidingsunits. Hiermee komt het maximaal aantal disken uit op 34 (10 + 2 x 12).

Synology CeBit 2014 11

RX414

De RX414 is de opvolger van de succesvolle RX410 uitbreidingsunit. Synology vond het tijd worden om dit model te vernieuwen en greep de kans aan om ook het verbruik van de unit te verminderen. Doordat het om een uitbreidingsunit gaat is er technisch niet veel vernieuwd aan dit model. De aansluiting op de ondersteunde modellen vindt plaats via een eSATA connectie.

 

1-Petabyte Scale-Out cluster demonstratie

In een eerdere post vertelde we al wat over het 1-Petabyte Synology Scale-out cluster. Dit cluster is door Synology gebouwd en voorzien van een enorm batterij aan Western Digital Re disken. In totaal waren er twee 19″ racks geplaatst voorzien van 8x RS3614xs+ en 16x RX1214 aan uitbreidingsunits.

Synology CeBit 2014 06

Binnen DSM 5.0 is er een cluster gedefinieerd waarin de RackStations zijn toegevoegd. Het Scale-out cluster maakt het voor bedrijven mogelijk om over een langere termijn opslagcapaciteit toe te voegen aan het cluster wanneer hieraan behoefte is. In geval van een grote vraag naar opslag is het eenvoudig mogelijk om extra RackStations of uitbreidingsunits toe te voegen en op te nemen in het cluster. Hiermee is het niet nodig om de beschikbare volumes aan te passen, maar wordt het formaat van deze volumes simpelweg uitgebreid. Voor het besturingssysteem waarop het volume wordt aangeboden is het niet zichtbaar uit welke onderdelen het cluster bestaat.

Deze oplossing maakt het voor bedrijven eenvoudiger en goedkoper om op termijn te moeten schalen in opslagcapaciteit. Het cluster ondersteunt verschillen opslag modi, waarbij er gekozen kan worden voor: snelheid, veiligheid of een gebalanceerde tussenoplossing.

Tijdens de demonstratie was het al snel duidelijk dat het toevoegen van een RackStation aan het cluster slechts een paar klikken met de muis is. De beschikbare RackStations worden door DSM 5.0 zelf gedetecteerd en kunnen hierna worden toegevoegd aan het cluster. Het schalen van een cluster naar 1-Petabyte grootte vergt met deze oplossing slechts 12 minuten.

Synology CeBit 2014 08

DSM 5.0 firmware

Aan het begin van de Cebit lanceerde Synology haar nieuwe DSM 5.0 firmware. De volledig nieuw opgebouwde software is ontwikkelt door meer dan 150 medewerkers van Synology en uitgebreid getest door haar community in de beta release. Het is goed merkbaar dat het bedrijf trots is op de enorme prestatie is er is geleverd om DSM 5.0 te ontwikkelen.

De medewerker van Synology’s ontwikkelteam legde duidelijk de nadruk op de ondersteuning van touchscreens voor het gebruik van DSM 5.0. In eerdere versies van DSM was de ondersteuning voor deze invoer zeer beperkt en werkte het simpelweg onprettig op een tablet. Om DSM 5.0 geschikt te maken voor dit soort apparaten heeft Synology het geheel vanaf de basis nieuw ontwikkeld. Ook brengt de nieuwe versie ondersteuning voor 4K schermen.

Ook al is DSM 5.0 nu beschikbaar voor het grote publiek, staat de doorontwikkeling niet stil. Er werd ons duidelijk aangegeven dat de input die wordt geleverd door gebruikers en de community van zeer groot belang is. “Er wordt serieus omgegaan met de feedback van de gebruikers, want zij weten precies waar ze behoefte aan hebben”, zegt de ontwikkelaar van Synology.

DS Video en Chromecast

De DS Video app is geen nieuwe aanvulling in Synology’s DSM. Wat wel nieuw is, is de beschikbaarheid van deze app voor Samsung Smart TV’s. Toch is er voor de Europese gebruikers nog een klein nadeel aan deze app; hij is namelijk alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Op de vraag of deze app ook beschikbaar komt voor de Europese Samsung TV’s antwoordde Synology: “Dit is wel de bedoeling, maar op dit moment is het nog afwachten op de goedkeuring”.

DS Video biedt ook ondersteuning voor Chromecast en nu Google de SDK opengesteld heeft is het mogelijk om verder te gaan met de ontwikkeling van deze ondersteuning. Ook Chromecast is op dit moment alleen nog beschikbaar voor de Amerikaanse markt, maar hier zal verandering in komen.

 

Video impressie Synology tijdens de CeBIT

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen