Mobile

Review: Cat S61 smartphone met laser, FLIR-camera en luchtkwaliteitsensor

Wat je zoekt in een smartphone is zeer persoonlijk. Voor sommige is het belangrijk dat hij snel is en geschikt om te gamen, voor andere zit het meer in het design. Maar er zijn ook mensen die iets heel speciaals zoeken. Een kruising tussen een stuk gereedschap en een smartphone. Voor die groep maakt Caterpillar speciale Android smartphones voorzien van allerlei handige tools en met een zeer robuust design. En laat ik nou net de nieuwe Cat S61 in mijn handen hebben.

Voordat ik een heel verhaal ga vertellen over de Cat S61 smartphone is het belangrijk dat je goed begrijpt dat dit geen mainstream smartphone is zoals een Samsung Galaxy of Apple iPhone. Nee, Cat maakt bijzondere smartphones voor een hele specifieke doelgroep. Loop jij het grootste gedeelte van de dag met een helm, stalen neuzen en een voorhamer in de rondte te zwaaien, dan is de kans groot dat de S61 prima bij jou past. Natuurlijk is dat een beetje ongenuanceerd, maar de doelgroep is toch wel een beetje van het type bouwvakker.

CAT S61 Phone tech365nl 012

Je kunt met de Cat S61 eigenlijk zo’n beetje alles wat je met een hedendaagse smartphone kan. Hij is geschikt om te surfen op het web, kan prima appen met je vrienden of collega’s en een leuke game doet het ook nog eens. Je hebt een legio standaard Android apps ter beschikking samen met de meest gebruikte manier om te verbinden. Maar eigenlijk wil ik het daar helemaal niet over hebben. Tenminste, straks misschien even kort. Het meest interessante van de S61 is namelijk alles wat je met een mainstream smartphone juist niet kan. En dat is best veel. Hij is namelijk standaard voorzien van allerlei extra sensoren en gereedschap om je tijdens je dagelijks werkt een handje te helpen. Gereedschap? In een smartphone? Jazeker!

CAT S61 Phone tech365nl 013

Serieus? Een class 2 laser in een smartphone?

Als je net lekker bezig bent met het verbouwen van een woning, of het plaatsen van een mooie schutting of tuinhuis, dan is er niets vervelender als je je rolmaat nergens kunt vinden. Cat heeft de S61 uitgerust met iets dat je rolmaat eigenlijk overbodig maakt. Je vindt het aan de achterkant van het toestel en het is niets minder dan een Class 2 laser. Hoe tof is dat?

CAT S61 Phone tech365nl 005

De laser is niet bedoeld als aanwijzer tijdens het geven van een PowerPoint presentatie. Het kan overigens wel, maar dat is niet waar Cat aan dacht tijdens het ontwikkelen van deze smartphone. De laser is namelijk een afstandmeter. De eerste keer dat je het toestel gebruiker moet je de laser kalibreren. De camera in de S61 zoekt of het rode stipje van de laser te vinden is en meet zo de afstand. Vervolgens meet je zelf met de hand de afstand en geeft dit op. De S61 is zo in staat zichzelf te kalibreren en hierna is hij klaar voor gebruik. Door nu de laser ergens op te richten en op de meet-knop te drukken kan de S61 bepalen wat de afstand is tot het eindpunt. Hier zit wel een maximum aan van 80cm. Het zou wel ideaal zijn als Cat deze afstand zou kunnen verhogen, want dat maakt hem ook geschikt voor het meten van muren etc.

CAT S61 Phone tech365nl 009

Als je een laserafstandsmeter tot je beschikking hebt dan ga je hem natuurlijk bij het minste of geringste gebruiken. Inmiddels is de afstand van de bank tot de tafel, het koffiekopje tot aan de lichtschakelaar, en van mijn plek op de bank tot aan het flesje bier op tafel volledig gemeten. En omdat zeker te weten dat Cat er niet naast zat heb ik alles met een rolmaat nagemeten. Leuk die feature maar ik wil natuurlijk wel weten of het werkt. De app die je nodig hebt om de meting uit te kunnen voeren is standaard aanwezig op de S61. Je hoeft er dus verder niets speciaals voor te doen.

FLIR thermische camera

De tweede handige functie die je vindt op de S61 is een thermische camera. Wie toevallig onlangs de film Predator heeft gezien heeft een goed beeld hoe dit er uitziet. Het is een camera van FLIR, een merk dat erg bekend is in dit segment. Zeg maar de Rolls Royce van de warmtecamera’s. Door middel van een handige app kun je de FLIR-camera activeren en zie je een thermisch beeld van de omgeving of het object waarop je de camera richting. Stel je voor dat je bezig bent met het aanleggen van vloerverwarming dan is een dergelijke camera erg handig om te zien of het warme water zich goed door de leidingen begeeft, of waar eventuele koudere plaatsen zich bevinden. Je kunt er allerlei toepassingen voor verzinnen. Het grote voordeel is dat het een standaard onderdeel van je smartphone is en je dus niets extra hoeft mee te nemen.

CAT S61 Phone tech365nl 004

Luchtkwaliteit sensor voor je werkomgeving

Naast de laser en de thermische camera is er nog een derde stuk gereedschap aanwezig. Dit is de luchtkwaliteit meter. Het is eigenlijk een stuk gereedschap dat zich bekommert om jouw gezondheid tijdens het binnenshuis werken. Hij meet de kwaliteit van de lucht die jij inademt en geeft je een duidelijk beeld of dit allemaal wel in orde is. Daarnaast geeft hij je ook de temperatuur en luchtvochtigheid. Maar het is niet enkel het vastleggen wat de app voor je doet. Hij waarschuwt je ook wanneer de kwaliteit van de lucht buiten proportie is en je lucht inademt die niet gezond is. De kwaliteit van de lucht kan worden invloed door pollen, oplosmiddelen of stof en vuil. De sensor bevindt zich aan de zijkant van het toestel en valt eigenlijk helemaal niet op. Op onderstaande foto kun je hem goed zien. Het zijn de vier gaatjes onder de volumeknopppen.

CAT S61 Phone tech365nl 007

De sensor meet iedere vier seconden de kwaliteit van de lucht. Hij is uitgerust met een grote databank van bekende chemische en natuurlijk vervuilers die Volatile Organic Compounds (VOCs) worden genoemd. Er wordt niet specifiek aangegeven welke VOCs er gedetecteerd worden, maar volgens Cat zijn de meest gebruikte voor: loodgieters, stoffeerders, schilders, bouwvakkers en elektriciens opgenomen in de databank.

Geen mainstream toestel, wel mainstream specs

Ondanks dat de Cat S61 niet zozeer gericht is op de mainstream consument is het toestel nog steeds voorzien van alle noodzakelijke zaken. Het is geen halfbakken ding waarop je toevallig drie handige apps op hebt en wat speciale sensoren. Qua specs heeft Cat gekozen voor een prima smartphone van deze tijd.

CAT S61 Phone tech365nl 006

Er is wel extra aandacht besteed aan de accu. Er is gekozen voor een capaciteit van 4500mAh en dit is best fors. Neem je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S9 dan krijg je een accu van 3000mAh en een iPhone 8 doet het met 1821mAh. 4500 is dus best fors. Maar dit past erg goed in het totaalplaatje van de doelgroep van een dergelijke telefoon. Zo krijgt hij te maken met koude omstandigheden op een bouwplaats in de winter, of veelvuldig gebruik van de laser, FLIR-camera en luchtsensor. Het toestel is Quick charge 4.0 compatible dus je kunt hem wel binnen hele korte tijd opladen. Volgens de specs krijg je een accuduur van 37 dagen in standby (wie doet dat in hemelsnaam?) en 35 uur talktime. Het zijn leuke indicatoren maar zegt vandaag de dag natuurlijk helemaal niets. Lekker boeiend. Het meeste van je accu verstook je uiteindelijk toch met je apps.

CAT S61 Phone tech365nl 003

Het scherm heeft een beelddiagonaal van 5,2-inch en een resolutie van 1920 x 1080. Uiteraard is hij voorzien van Gorilla Glass van de vijfde generatie. Dit verwacht je natuurlijk wel van een dergelijk toestel. Aan de voorkant is hij voorzien van een 8 MP camera en achterop een 16 MP variant met dual led flitser. Dit is allemaal niet zo spannend en inmiddels wel ‘normaal’. Naast de normale camera zit ook de FLIR Lepton thermische camera geplaatst.
CAT S61 Phone tech365nl 002
Een 3,5mm audio jack voor je koptelefoon of headset, Bluetooth 5, NFC, 802.11ac Wi-fi, 4G (LTE) en GPS behoren allemaal tot de standaard uitrusting. Ook kun je ervoor kiezen om een tweede SIM te gebruiken. Handig als je een zakelijk en privenummer hebt, maar geen twee toestellen wil gebruiken. Voor het aansluiten van je oplader of datakabel maak je gebruik van USB-C. Het toestel is voorzien van 4GB RAM en 64GB opslagruimte. Je kunt desgewenst het opslaggeheugen uitbreiden door middel van een microSD-kaart. De Qualcomm SD630 2,2GHz octocore processor moet het geheel zien te verwerken. Het toestel dat ik in handen kreeg was reeds voorzien van Google Android Oreo.

Meer dan alleen waterdicht

Noemenswaardig is nog wel even de robuustheid van het toestel. Naast het feit dat hij echt aanvoelt en eruitziet als een tank is hij ook in het bezit van een IP69 certificering. Dit is een nieuwe certificering die op de laatste nipper nog is toegevoegd. Naast het feit dat hij al voorzien was van een IP68 certificering is nu ook IP69 toegevoegd. IP-wat? Mocht je niet bekend zij met de IP-scores die een product kan behalen dan leg ik deze even kort voor je uit. Het eerste getal staat voor de mate van binnendringen en het tweede getal de waterdichtheid. De ‘6’ betekend stofvrij, iets dat wel handig is voor een dergelijk toestel, en de ‘8’ voor waterdicht. De ‘9’ daarentegen zie je eigenlijk zelden en geeft aan dat het product ook bestand is tegen hogedruk warmwaterstralen. Je kunt je voorstellen dat toestel in een bakje water anders reageert dan wanneer je een hogedrukspuit erop richt. Je toestel binnen een afstand van 1,8 meter laten vallen moet je simpelweg niet doen. Toch kan hij er volgens de specs wel tegen. Helemaal safe dus!
CAT S61 Phone tech365nl 001

Cat S61 in de praktijk

Laat ik even vooropstellen dat ik geen bouwvakker ben, geen loodgieter skills heb, of in het weekend bezig ben met het leggen van meters tapijt. Wel heeft een goede vriend van mij onlangs een huis gekocht en is het van het kaliber “muren eruit” en “zagen en frezen”. Een ideale omgeving om eens even te spelen met de S61. De standaard Android app, social media dingen en de rest van alles wat je op ieder ander toestel vind heb ik lekker buiten beschouwing gelaten. Dat valt bij dit toestel echt in de categorie ‘lekker boeiend’. Er zit genoeg op, je kunt alles wat je mist installeren en kan hoogstwaarschijnlijk hetzelfde als je huidige toestel. Nee, het interessante van de S61 zit toch echt in de speciale tools die ingebouwd zitten in het toestel.

CAT S61 Phone tech365nl 011

De eerste bijzondere optie die ik echt moest proberen was de thermische FLIR camera. Het leukste is om natuurlijk een situatie te creëren met een warmtebron en iets dat vele maken kouder is. En wat voldoet er goed aan die specificaties na een avondje klussen in huis? Precies, een overhitte bouwvakker en een lekker koud biertje. Het resultaat kun je hieronder zien. Wanneer je bijvoorbeeld vloerverwarming moet controleren komt deze camera erg goed van pas.

CAT S61 Phone tech365nl 010

De laserafstandmeter moet je eerst even kalibreren. Doe je dit niet dan krijg je geen nauwkeurige metingen. Is dat gek? Nee, vind ik niet. Een goed stuk gereedschap moet je normliter ook kalibreren. Na het vaststellen van de afstand die de laser meet versus de echt gemeten afstand is hij klaar voor gebruik. Natuurlijk ben ik niet voor 1 gat te vangen en heb ik een aantal verschillende punten gemeten en vergeleken. Hieronder zie je de afstand die de S61 meet vanaf mijn keukenblad tot aan de vloer. Volgens de lasermeting is dit 90,9cm. Om je een idee te geven hoe de meting zich verhoud tot de werkelijke afstand heb ik ook de rolmaat erbij gepakt en kom ik daar op 91,2cm uit. Op deze meting zit er dus slechts 3mm verschil in.

CAT S61 Phone tech365nl 014

De tweede meting was vanaf de rand van de tegel tot aan de muur. Hierbij zette ik de S61 op zijn kant, met de rand tegen de tegel aan. 154cm was de score. Vervolgens de rolmaat erbij en die haalde 154,2cm. Over het algemeen is de S61 dus prima in staat om snel een meting uit te voeren en ook nog eens vrij nauwkeurig.

CAT S61 Phone tech365nl 015

Of de Cat S61 iets voor jou is kun je het beste zelf bepalen. Het is zeker geen toestel om lekker iedere dag in de broekzak van je pantalon te stoppen. Zo weegt hij bijvoorbeeld 250 gram. Vergelijk je dan met een Galaxy S9 dan weegt hij bijna 100 gram meer. En dat is best wat in smartphone land. Toch is het in mijn ogen geen probleem. Past deze smartphone bij jou dan is de kans erg klein dat jij iedere dag in een pantalon naar je werk gaat in plaats van een werkbroek. Er hangt wel een aardig prijskaartje aan deze smartphone. Toch moet je dit in perspectief zien met de opties die hij heeft. Een simpele FLIR-camera kost je al zo €2oo tot €300 bijvoorbeeld.

CAT S61 Phone tech365nl 008

Ik heb hem, gedurende de tijd dat hij in bezit was, op allerlei verschillende manier geprobeerd. Het toestel is mooi en robuust gebouwd en straalt high end construction work uit. Het is een stoer design en dat hoort bij een smartphone in dit speciale segment. De beloofde sensoren en extra opties doen hun werk, de accuduur is goed, en tijdens het gebruik heb ik totaal geen last gehad van te weinig processorkracht of geheugen. Ik adviseer je wel om er direct een microSD-kaartje in te zetten, want anders is hij wel wat snel door zijn opslagruimte heen. Het is simpelweg een erg gaaf en zeer praktisch toestel!

Voor de liefhebbers van benchmarks heb ik het toestel door Geekbench en PCMark voor Android gehaald. Hieronder kun je de score zien van het toestel. De Geekbench score voor single en multicore geeft ook gelijk een indicatie met welke toestellen de S61 zich mag meten.

Geekbench_Cat_S61

De PCMark voor Android benchmark bestaat uit de Work 2.0 Performance score en de Storage score. Doe ermee wat je wilt, vindt er iets van en prettige wedstrijd. Ik ga nog even wat lasermetingen doen.

Prijs en beschikbaarheid

Voor het losse toestel tik je op dit moment zo’n €900 af. Je kunt hem per direct bestellen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button