tech365
meisje luistert radio

Bye FM radio and hello DAB!

Het digitale radiotijdperk

Het was een kwestie van tijd, maar naast digitale TV bestaat er ook al een tijdje digitale radio. Al sinds de tachtiger jaren experimenteren knappe koppen met Digital Audio Broadcasting oftewel: DAB. De uiteindelijke en verbeterde versie heet DAB+ en wordt al standaard ingebouwd in de meeste auto’s en in hifi-sets voor thuis. Het systeem heeft de toekomst omdat het een aantal voordelen biedt. Het geluid is van een betere kwaliteit en uitzending raken minder verstoord. De kraakjes, krasjes, ruisjes en andere onvolmaaktheden bereiken je oren (bijna) niet met deze techniek. Technisch biedt het ook meer mogelijkheden doordat er veel meer zenders kunnen uitzenden over dit nieuwe netwerk dan over het klassieke AM en FM netwerk.

Geen verschil gemerkt?

Dat zou heel goed kunnen want om het te kunnen beluisteren heb je wel een DAB radio nodig. Je oude FM-radio ontvangt alles nog op de analoge manier. Naast de voordelen van de nieuwe technologie is de noodzaak om een nieuwe radio aan te schaffen misschien wel het grootste nadeel. Het werkt dus simpelweg niet op de oudere apparaten. Je mist dus waarschijnlijk niet alleen een betere geluidskwaliteit, maar het kan goed zijn dat je inmiddels ook een aantal radiozenders moet missen op je oude radio. Er zijn namelijk al een flink aantal (bestaande en nieuwe) radiozenders die enkel nog via het nieuwe netwerk broadcasten.

Overstappen op DAB radio

Wanneer je gaat shoppen voor een nieuwe DAB radio dan zal al snel opvallen dat de prijzen soms een stukje hoger liggen dan de prijzen van die goede oude FM radio. De fabrikanten hebben hun technieken en productieprocessen moeten aanpassen wat ook de nodige kosten met zich meebrengt. Kortom, zoals met alle producten waarin de nieuwste technieken en gadgets worden ingebouwd zullen die vooral in het begin prijziger zijn. Kun je voor zo’n slordige 40 euro al een draagbare FM radio op de kop tikken, dan moet bij een DAB radio al gauw aan minimaal 80 euro of meer denken. Ook de prijs van een gecombineerd audiosetje met DAB+ ontvangst zal een stukje hoger liggen dan één met het klassieke FM-ontvangst. Een grotere keuze aan muziekzenders gecombineerd met een ruisvrije geluidskwaliteit maken echter veel van het prijsverschil weer goed. Je DAB radio online kopen kan soms ook weer flink wat geld schelen.

Met de muziek mee, met de tijd mee

De autofabrikanten doen het al goed. In de meeste nieuwe auto’s zit standaard een DAB radio. Het kan uiteraard geen kwaad even te informeren wanneer je op het punt staat om een nieuwe auto te kopen of te leasen. Mocht je toch net een auto hebben gekocht waarin deze niet zit dan is er nog een andere oplossing. Je kunt ook een DAB ontvanger kopen. Deze ontvanger vangt de digitale radiosignalen op en via bluetooth of via een audiokabeltje kunnen deze alsnog naar jouw autoradio worden verzonden. De aanschafprijzen hiervan lopen uiteen van 45 euro tot wel 200 euro. De DAB ontvanger kan ook thuis gebruikt worden als toevoeging op je bestaande muzieksysteem. Jouw muziek kan dus wel degelijk met de tijd meegaan zonder dat je een al te groot bedrag moet investeren. Wanneer je sowieso toe bent aan een nieuwe geluidsinstallatie dan doe je er handig aan om meteen te kiezen voor een setje dat geschikt is voor Digital Audio Broadcasting.

Deze advertorial is geschreven door dabradio-verkoper.nl

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • DAB is leuk, maar het ontvanst in Winterswijk centrum is nog veel verbetering haalbaar.
    Zo zullen er nog veel meer plekken in Nederland zijn

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen