Beeld en geluid

Bowers & Wilkins Zeppelin: Style meets quality

Wie op zoek is naar een draadloze speaker heeft tegenwoordig keuze uit een enorm aanbod. Vierkant, langwerpig, rond en zelfs in de vorm van een Zeppelin. Grappig, laat dat nou net het model zijn van onze meest recent geteste draadloze speaker. Hij wordt gemaakt door Bowers en Wilkins, een speler op de audiomarkt die bekend staat om zijn pure kwaliteit en prachtige designs, en heet officieel “Zeppelin Wireless“.

Als je gaat kijken naar de functionaliteit die je krijgt bij dit soort speakers dan zitten ze allemaal redelijk op één lijn. De Zeppelin Wireless gaat hier ook in mee en biedt je Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay en ondersteuning voor Spotify Connect. Dit alles is vormgegeven in een grote vorm die lijkt op een zeppelin. Verassend he? Wat direct opvalt aan de behuizing is dat het een heel solide geheel is. Geen lelijke naden, gekke hoeken of goedkoop aanvoelende en ogen materialen. Het is trouwens geen kleine jongen hoor want je moet echt wel een stukje ruimte vrij maken in je woonkamer. De Zeppelin heeft namelijk een lengte van 66 cm, is bijna 19cm hoog, en weegt maar liefst 6,5kg.

bowers wilkins zeppelin tech365 004

Het gaat natuurlijk niet alleen om de looks van een dergelijk apparaat. Al speelt dit wel een grote rol bij de aanschaf. Waar het echte onderscheid met de concurrent moet zitten is binnenin het apparaat. Bowers & Wilkins kiest voor een setup bestaande uit een vijftal speakers. Een tweetal 25mm dometweeters, twee 90mm drivers voor het middenbereik en een 150mm subwoofer. Dit alles hebben ze verstopt in de zeppelin, aangevuld met een digitale versterker met een vermogen van 150 Watt.

bowerswilkins_zeppelin_tech365_001

 

De Zeppelin ondersteunt een aantal verschillende manier om je favoriete muziek af te spelen. Heb je een Apple iDevice dan is kun je gebruik maken van AirPlay. Heb je dit niet, dan is er nog steeds niet aan de hand want de Zeppelin kun je ook via Bluetooth verbinden. Bezitters van Spotify Premium kunnen hun favoriete muziek direct screamen naar de Zeppelin. Wanneer je de Zeppelin niet aan kunt sluiten op je draadloze netwerk (al zouden we niet weten waarom dit niet zou kunnen), dan heb je ook nog de beschikking over een Ethernet-aansluiting aan de achterzijde van het apparaat. Misschien niet direct noodzakelijk, maar ach….je kunt het maar hebben.

bowerswilkins_zeppelin_tech365_005

Wat zit er in de doos?

  • Bowers & Wilins Zeppelin.
  • Stroomkabel.
  • Beknopte snelstart gids.

Wat vinden we van de Zeppelin Wireless?

Ehhrr…..groot? Ja dat is geen grapje, de Zeppelin is aardig van formaat en daar moet je bij de aanschaf goed rekening mee houden. Een kleine kastje of gezellig op de tafel valt je misschien nog wel eens tegen. Is de ruimte geen probleem dan heb je wel een bijzonder apparaat in je woonkamer.

De installatie van de Zeppelin is kinderlijk eenvoudig. Dit is een goede eigenschap want niemand zit te wachten op een onnodig complex apparaat. Aan zetten, muziek screamen en klaar! Meer dan dit moet het simpelweg niet zijn. De speciaal ontwikkelde app van Bowers & Wilkins begeleid je door de installatie stappen. Na de installatie is je Zeppelin direct klaar voor gebruik en kun je beginnen met het streamen van muziek. Op mijn iPhone kon ik direct gebruik maken van AirPlay en werkte het feilloos vanuit de verschillende apps als: YouTube, Podcasts en DS Audio.

bowerswilkins_zeppelin_tech365_002

Met de kwaliteit van de Zeppelin zit het echt wel snor. Of je heb nu zacht hebt staan voor een lekker achtergrond muziekje of flink hard tijdens een lekker feestje, de zeppelin geeft niet snel op. De hoge en midden tonen zijn goed in balans, maar soms mis ik hier net wat meer laag bij. Om dit aan te passen was ik eigenlijk op zoek naar een equalizer functie in de app, maar dit zit er helaas niet in. Toch is dit puur persoonlijke voorkeur, want als het gaat om de afstelling van geluid dan kun je blijven discussiëren. Samengevat, prima in orde en de Zeppelin geef de kwaliteit die je verwacht van een merk als Bowers & Wilkins.

bowerswilkins_zeppelin_tech365_006

Na alle draadloze streaming mogelijkheden uitgetest te hebben stond ik paraat met mijn USB-stick vol met muziek. Toen kwam er  toch ineens een uitdaging om de hoek kijken, want de Zeppelin is helemaal niet voorzien van een USB-aansluiting. Ik neem regelmatig muziek op een stick mee tussen verschillende apparaten en was er eigenlijk vanuit gegaan dat dit bij de Zeppelin ook ging werken. Helaas, dit is dus niet mogelijk. Geen grote ramp, maar als ik kijk naar de meeste andere apparaten die ik heb mogen reviewen was er eigenlijk altijd wel een USB-poort voor handen.

bowerswilkins_zeppelin_tech365_003

De prijs van de Zeppelin ligt iets aan de hoge kant in vergelijking met een aantal van zijn concurrenten. Hij kost 699 euro en dit is iets meer dan bijvoorbeeld een Denon HEOS 7 (599 euro) of de Libratone Diva (599 euro). Kijkend naar de prestaties van de Zeppelin steekt hij voor de 100 euro die hij duurde is niet boven zijn concurrenten uit, maar doet er zeker niet voor onder. Er blijft natuurlijk altijd nog het aspect ‘design’ wat voor mensen de doorslag kan geven om toch die extra 100 euro neer te tellen. Je hoeft echt niet bang te zijn dat de Zeppelin zijn geld niet waard is, want de bouwkwaliteit, mogelijkheden en geluidkwaliteit zijn dik in orde!

Pluspunten

  • Sijtlvol design.
  • Prima geluidskwaliteit.
  • Eenvoudig installatie d.m.v. handige app.
  • AirPlay ondersteuning.

Minpunten

  • Geen USB-poort.
  • Geen equalizer in de app.

Prijs en beschikbaarheid

De Bowers & Wilkins Zeppelin is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van €699. Je kunt hem onder andere verkrijgen bij CoolBlue .

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button