Netwerkapparatuur

Review: Bitdefender Box 2

Klik niet zomaar op links, pas op met wat je download, open geen mailtjes van vreemde. Ken je de tips? Maar wat als het toch gebeurd? Je net even dacht dat het een legitiem mailtje was, of dat je een website bezoekt die onbewust voorzien is van een CryptoMiner of ransomware? De Bitdefender BOX 2 is een oplossing om je veilig te laten internetten en zorgt daarnaast voor een flink stuk proactieve beveiliging van je netwerk en apparaten. In deze review vertel ik je alles over zijn uitgebreide mogelijkheden en hoe hij tijdens de verschillende experimenten zijn mannetje stond.

Helaas kun je er op het internet simpelweg niet vanuit gaan dat wat je ziet ook echt is wat je krijgt. Sommige websites of downloads zijn bewust voorzien van malafide software en hebben kwade bedoelingen. Dan kun je ook nog pech hebben en blijft de website van je favoriete krant per ongeluk malafide advertenties met verborgen software toont. Kan het nog slechter? Ja, want hoe bescherm je jouw kinderen bijvoorbeeld tegen content of cyberpesten? Kwaadwillende op afstand? Je zou er bijna slecht van kunnen slapen.

BitDefender Box2 tech365nl 001

Moeten we dan maar wegblijven van het internet? Nee, zo erg is het ook weer niet. Het is eigenlijk hetzelfde als een nieuwe auto kopen. Het feit dat hij afgesloten op de parkeerplaats staat wil niet zeggen dat altijd gestolen zal worden. Maar sluit je hem niet af, dan is de kans alweer een stuk groter. En laat je een laptop op de achterbank liggen in het centrum van een grote stad dan ben je niet heel slim bezig. Met je veiligheid op het internet is het precies eender. Je kunt je digitale voordeur niet alleen maar dichttrekken en niet op slot doen. Of een virtueel raam open laten staan op de eerste etage. Om je hier een handje mee te helpen heeft Bitdefender de Box op de markt gebracht. Inmiddels is dit de tweede versie van het apparaat.

Standalone draadloze router of aanvulling op je bestaande netwerk

De Box 2 is een in essentie een draadloze router. Je hebt een aantal verschillende opties om hem te gebruiken. Hij kan dienstdoen als primaire router en access point voor je draadloze apparaten, maar ook samenwerken met een bestaande router. Hij is voorzien van 2 x 1 Gigabit Ethernet aansluitingen. Een aansluiting is voor de WAN (internet modem) en de andere voor je LAN (lokale netwerk). Onder de kap wordt er gebruik gemaakt van een zuinige dual core Cortex A9 1,2GHz processor, 1 GB DDR3 geheugen en 4GB opslag. Voor je draadloze apparaten ondersteunt de Box 2 de 802.11 b/g/n/ac standaarden en werkt hij ook samen met Amazon Alexa en Google Assistant.

BitDefender Box2 tech365nl 003

Extra gelaagde beveiliging

Bitdefender zorgt dus voor meer beveiliging in je thuisnetwerk. En de manier waarop zij dit doen is zeer uitgebreid. De Box 2 is een alles in een oplossing voor wie extra lagen beveiliging wil toevoegen aan zijn netwerk. Al het internetverkeer dat door de Box heen gaat wordt gecontroleerd. Dit wordt een Intrusion Detection System (IDS) genoemd. Stel je bezoekt een website die voorzien is van kwaadaardige code met het doel om een CryptoMiner te installeren op je pc. Hiermee kunnen cybercriminelen cryptovaluta genereren door jouw computer te misbruiken. Op het moment dat jouw browser het script aangeboden krijgt en wil uitvoeren detecteert de Box dit en blokkeert de toegang tot de website. Vervolgens krijg je een beeld te zien dat de website onveilig is en om die reden wordt geblokkeerd. Hetzelfde gebeurd bij het downloaden van malware op een website.

Het scannen van het netwerkverkeer gaat op basis van bekende regels in de vorm van: “als je dit in het verkeer ziet dan is het niet goed”. Daarnaast gebruikt het machine learning om ook vreemd gedrag te ontdekken. Hij leert wat normaal is in je netwerk en grijpt in bij opvallende dingen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een brute force aanval. Alle apparaten in je netwerk worden op deze manier in de gaten gehouden als ze door de Box heen verkeerd verzenden of ontvangen. Als volgende laag in de beveiliging van je apparaten is ook Bitdefender Total Security beschikbaar als antivirus oplossing. Je mag hem onbeperkt gebruiken voor de computers in je netwerk en is onderdeel van je licentie. Hiermee worden ook je computers, laptops, tablets en mobiele apparaten beschermt.

BitDefender Box2 tech365nl 004

Ouderlijk toezicht met kunstmatige intelligentie

Voor ouders die een stuk extra veiligheid zoeken voor hun kinderen kunnen ook profiteren van de techniek van de Bitdefender Box. Er zit een uitgebreide beveiliging in voor apparaten die door kinderen worden gebruikt. Het geeft ouders de mogelijkheid om een bepaalde tijd toegang te geven tot het internet, een tijdschema wanneer dit wel en niet mag, en de mogelijkheid om de toegang tot het internet vanuit de Bitdefender Central app te stoppen. Hier stopt het echter niet en nu komt het indrukwekkende deel. Je kunt op bijvoorbeeld de smartphone van je zoon of dochter de Bitdefender Parental Control app installeren. Deze app zorgt er vervolgens voor dat conversaties met andere, bijvoorbeeld via social media door middel van kunstmatige intelligentie worden gecontroleerd. Hierbij wordt gekeken naar digitaal pesten (woordgebruik), verzoek tot afspreken met vreemden, controle op opgepaste verzonden en ontvangen foto’s en ga zo maar door. Hiermee heb je als ouder een extra oogje in het zeil om. Een ontvangen foto wordt bijvoorbeeld direct geanalyseerd en gemeld in de Bitdefender Central app als het verdacht is. Ook informatie als je adresgegevens en creditcard informatie worden gemeld.

BitDefender Box2 tech365nl 005

Controle op kwetsbaarheden in je apparaten

Op het vlak van proactieve beveiliging wordt er ook gekeken of er bekende kwetsbaarheden gevonden zijn bij de apparaten in je netwerk. Heb je bijvoorbeeld een beveiligingscamera waarvan er bekend is dat er een beveiligingslek in zit dan kan de Box je hiervoor waarschuwen. Hij kan het niet oplossen voor je maar meld het wel. Aan jou de taak om hier vervolgens actie op te ondernemen en zo je netwerk weer een stap veiliger te maken. Apparaten in het netwerk worden automatisch door de Box gevonden en toegevoegd in de app. Je krijgt ook een pushbericht zodat je kunt zien wat er allemaal gevonden wordt in je netwerk.

BitDefender Box2 tech365nl 007

Licentiemodel voor de Box

Wanneer je een Box 2 aanschaft krijg je automatisch een licentie voor 1 jaar. In deze licentie zit het gebruik van de mogelijkheden van de Box, en antivirus voor al je apparaten. Na het jaar kun je kiezen uit een maand- of jaarabonnement. Het is dus wel noodzakelijk om een betaalde dienst te blijven afnemen.

Wat zit er in de doos?

  • Bitdefender Box2 Secure Wireless Router.
  • Ethernet (flat) kabel.
  • Power adapter.
  • Snelstart gids.
  • 1 jaar licentie standaard meegeleverd.

Heeft de Bitdefender Box 2 toegevoegde waarde?

Er zitten niet veel toeters en bellen op de Bitdefender Box 2 zelf. Dit maakt het aansluiten van de Box op je netwerk heel eenvoudig. Het enige dat je eigenlijk hoeft te doen is de stekker van de adapter aansluiten, in het stopcontact doen, de Ethernetkabel vanuit je modem naar de Box aansluiten en de Ethernetkabel voor het LAN naar de rest van je apparaten. Dit is al voldoende om aan de slag te gaan met de Box. Natuurlijk moet je hem wel verder installeren voordat hij echt bruikbaar is. Zo zorg je ervoor dat je gewenste draadloze netwerk wordt aangemaakt, de beveiligingsinstellingen goed staan en dat het IP-adres van de Box goed is.

BitDefender Box2 tech365nl 006

Installeren vergt weinig technische kennis

Ik ga ervan uit dat je er wel een beeld bij hebt hoe je de Box 2 aansluit op je netwerk als primaire draadloze router. Omdat dit waarschijnlijk de meest gebruikte setup is heb ik gekozen om hem zelf zo te gebruiken. Het alternatief was om hem naast een bestaande draadloze router te zetten en via een bridgemodus ze draadloos te koppelen. Fijn dat het kan, maar een beetje onnodig complex als je het mij vraagt. De installatie van de Box kan volledig via de Bitdefender Central app en is eenvoudig van aard. Moet ook wel als je de oplossing laagdrempelig wilt maken. Goed, de setup in de app wijst over het algemeen zichzelf heel goed. Je maakt verbinding met het standaard draadloze netwerk van de Box en keert vervolgens terug naar de app om wat instellingen te doen en een netwerk aan te maken. Hierna is het een kwestie van wachten op het configureren en een eventuele firmware update die nog doorgevoerd moet worden. Hiermee is je Box klaar voor gebruik en helemaal bijgewerkt.

Als de installatie klaar is zie je langzaam allemaal apparaten voorbijkomen die door de Box gevonden worden op je netwerk. Ik vind de mogelijkheid om hier een kwetsbaarheidsanalyse op uit te voeren heel handig toegevoegd. Gelukkig kwam ik niets schokkends tegen (wist ik stiekem al) maar het is toch goed dat je dit kunt controleren met een simpele druk op de knop.

BitDefenderBox2 devices

Intrusion Detection test

De volgende stap was vooral het controleren hoe en hoe snel de Box ingrijpt bij een potentieel gevaar op een website. Hiervoor heb ik een aantal verschillende soorten payloads getracht binnen te halen. Een onveilige Java applet, een Adobe Flash kwetsbaarheid en een Javascript CrytoMiner. Daarnaast is het veilige EICAR virus altijd een leuke om te downloaden. In alle gevallen greep de Bitdefender Box direct in en werd de pagina geblokkeerd. Om toch toegang te krijgen moet je vervolgens de webpagina toevoegen aan de lijst met uitzonderingen. Dat ziet er dus heel goed uit. Ook het downloaden van het EICAR-virus werd tegengehouden.

BitDefenderBox2 Blokkade
BitDefenderBox2 IDS

Ouderlijk toezicht is uitgebreid, maar nog niet voor Nederlandse taal

Het Parental Control deel, waaronder de analyse van gesprekken en afbeeldingen, is helaas niet beschikbaar in de Nederlandse taal. Dit vind ik erg jammer maar ik zie het nog wel gebeuren dat er meerdere talen worden toegevoegd. Wanneer en of dit ook echt zo is geeft Bitdefender niet aan. Het uitschakelen van een apparaat tussen bepaalde tijden of het werken met een hoeveelheid internet tijd doet het wel gewoon. Ik heb wel even geëxperimenteerd met de Parental Control AI-functies en het is wel erg goed doordacht. Wel moet je er rekening mee houden dat alleen het controleren van afbeeldingen realtime gebeurd. Een chat of communicatie wordt na 2 uur na het laatste bericht geanalyseerd. De reden hiervoor zit vooral in het feit dat het gehele gesprek in de juiste context wordt geanalyseerd. Een enkel bericht met “zullen wij wat afspreken” is lastig om direct als gevaarlijk te bestempelen. Daar heb je context voor nodig. Ik ben benieuwd wat Bitdefender op dit vlak nog gaat ontwikkelen, maar het ziet er tot dusver toe goed uit! Verder geen resultaten vanuit het oogpunt dat het voor de Nederlandse markt niet interessant is op dit moment.

BitDefenderBox2 jaar

Abonnement is vereist na een jaar

Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat er weer een abonnement verbonden is aan de Box. Het eerste jaar is dit inbegrepen en sta je er wellicht niet bij stil, maar het opvolgende jaar mag je wel weer €99 neertellen om het te kunnen blijven gebruiken. Nu zit hier ook wel een onbeperkt bruikbare antivirusoplossing direct in, maar toch. Heb je wat meer apparaten in huis dan valt het al wat meer mee. Ik ben persoonlijk niet zo’n liefhebber van abonnementen, maar dit is nu eenmaal het verdienmodel van de laatste jaren. De aanschaf van de Box 2 kost je tenslotte €179 en dit valt dan wel weer mee. Een goede router kost al snel meer dan €100 dus dat gat is niet zo groot. Heb je verder geen aanvullende beveiliging voor je netwerk in huis dan zorgt de Box 2 wel gelijk voor een goede gelaagde beveiliging van je netwerk, apparaten en haar gebruikers.

Goed uitgedacht, eenvoudig in gebruik en uitermate effectief

Ben je opzoek naar een goede en uitgebreide beveiliging van je thuisnetwerk en apparaten dan kan ik je de Box 2 zeker aanraden. Er wordt niet exact opgegeven welke doorvoersnelheid je kunt halen dus dit is iets dat je vooraf eigenlijk even moet nagaan. Mijn 150/150 glasvezelverbinding was volledig te benutten via de Box 2 met alle beveiliging ingeschakeld. Vooral IPS/IDS kan nog wel eens zorgen voor een beperking omdat het veel processorcapaciteit gebruikt. Prima in orde voor mijn thuisnetwerk. Wat ik persoonlijk nog graag gezien had is de mogelijkheid om hem parallel in mijn netwerk te gebruiken. Door middel van een portmirror van mijn huidige firewall enkel in te zetten voor IDS. Dit gaat echter de scope voor Bitdefender te buiten en kan dus ook niet. Kortom: wat mij betreft een heel goed uitgedacht product, eenvoudig in gebruik en uitermate effectief. Helemaal als de Parental Control module ook in het Nederlands mocht komen.

Prijs en beschikbaarheid

De BitDefender Box 2 is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €179. Hier is een jaarabonnement bij de prijs inbegrepen. Verlengen kost je €99 per jaar.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button