tech365
Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_012

be quiet! Silent Loop 280 All-In-One waterkoeling in de praktijk

Het koelen van je processor kan op verschillende manieren. Het Duitse Be quiet! lanceerde onlangs haar eerste serie waterkoeling en uiteraard werd ik direct enthousiast. Gezien mijn zeer positieve ervaringen met de producten van het merk werd het tijd om er zelf maar eens een in te bouwen. Hoe ingewikkeld is het om zelf waterkoeling in je computer te bouwen, en wat zijn de voor- en nadelen van een dergelijke setup? 

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_013

Het zou tech365 niet zijn als er geen antwoord kwam op deze belangrijke vragen. Ik ontving van be quiet! de Silent Loop 280. Dit is een All-in-one waterkoeling voor Intel en AMD processoren die leverbaar is in verschillende formaten. De ‘280’ geeft het formaat aan van de koperen radiateur, namelijk 280mm. Vergis je niet, dit is een flinke radiator die wel in de kast van je computer moet passen.

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_012

Door middel van een tweetal grote Pure Wings 2 fans van 140mm per stuk wordt de vloeistof in de radiateur teruggekoeld. De vloeistof in het systeem wordt rondgepompt door de decoupled reverse-flow pump die ingebouwd is in de voet van de processorkoeler. Hiermee wordt de warmte van je processor onttrokken door de koelvloeistof en door de slangen door de radiateur gevoerd en weer terug de pomp in.

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_007

Je hoeft het niet zelf in elkaar te zetten en je krijgt dus ook geen grote doos met slangen, nippels en connectoren. Wat je nog wel zelf mag doen is de Pure Wings monteren. Koud kunstje, want deze ventilatoren kun je eenvoudig tegen de radiateur aanschroeven. Wanneer je het geheel in elkaar hebt zitten komt de grootste uitdaging. Waar ga je het gevaarte eigenlijk laten? Ik heb het voordeel dat ik in het bezit ben van de be quiet! Dark Base Pro 900 behuizing. Deze case is volledig aan te passen aan je wensen en biedt voldoende ruimte aan de radiateur van de Silent Loop 280. Heb je mijn review van de Dark Base Pro 900 case nog niet gelezen? Moet je echt even doen!

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_006

Mijn mainboard zit gemonteerd op een verplaatsbare tray in de behuizing. Dit is maar goed ook want het geheel was net dik qua doorsnede om onder de bovenkant gemonteerd te worden. De fans raakte op deze manier net de geheugenmodules en hierdoor was monteren niet mogelijk. Door het mainboard een stukje te laten zakken werd de ruimte voor de radiateur groter en was het geheel keurig te monteren onder de bovenkant. Doordat er ruimte is aan de bovenkant van de case kan de warmte ook goed afgevoerd worden.

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_010

Hierboven zie je duidelijk hoe compact de pomp is in de processor-voet. De kabel sluit je eenvoudig aan op de connector voor de processor-fan op het moederboard. Hiermee wordt de pomp voorzien van stroom en kan de unit zijn werk doen. Je ziet ook een soort schroef aan de zijkant van het blok. Via deze schroef kun je het gesloten circuit openen en eventueel navullen met vloeistof. Uitgaand van de handleiding van het Silent Loop zou je een heel klein beetje vloeistof per twee jaar moeten toevoegen.

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_009

Het monteren van de processor-koeler gaat eigenlijk hetzelfde als bij normale koelers. Je plaatst de processor in de socket, je bevestigd het bracket aan de achterzijde van het moederboard en doet een gepaste hoeveelheid zilverpasta op je processor. De pasta wordt standaard meegeleverd en hoef je niet los te kopen. Er zit ruim voldoende pasta in het spuitje om hem een aantal keer opnieuw te monteren.

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_004

Vervolgens is het alleen nog maar een kwestie van de koeler op de processor monteren. Dit is niet meer dan een viertal schroeven aandraaien en you are ready to go! De connectoren van de fans op de radiateur sluit je overigens aan op een vrije case-fan connector op je moederboard. Beide kun je door middel van een Y-splitter aansluiten op een connector.

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_003

Zoals je hierboven op de foto kunt zien past het koellichaam prima op het mainboard en is hij compact genoeg om geen last te hebben van je geheugenmodules of andere componenten. De slangen zijn flexibel en voorzien van een bescherming tegen het beschadigen. Uiteraard moet je wel opletten dat je hier zorgvuldig mee omgaat. Er zit tenslotte vloeistof in het circuit en dat hou je liever daar waar het hoort natuurlijk.

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_002

En daar is hij dan, de foto van het totaalplaatje in de Dark Base Pro 900. Je kunt hier goed zien dat het best een flink doorsnede is als je kijkt naar de radiateur met daarop de Pure Wings 2 fans. Er is verder niets nodig om gebruik te maken van het systeem en na het monteren is het de vraag of alles doet wat het moet doen. Blijft altijd spannend, ondanks dat je eigenlijk niets verkeerd kan doen. Het enige waar je goed op moet letten is het voorzicht monteren van het koellichaam op de processor.

Waarom de Silent Loop?

Goeie vraag! Waarom zou je voor de SIlent Loop gaan als je nu een normale koeler in je computer hebt, of misschien wel nieuw wilt gaan kopen. Ze zijn immers niet goedkoop. Toch heeft de toepassing van waterkoeling wel een aantal voordelen ten opzichte van traditionele koeling.

Geluidproductie en koeling

Een van de redenen om te kiezen voor waterkoeling kan die van geluidproductie zijn. Door het gebruik van een radiateur met grote ventilatoren is het eenvoudig om op een laag toerental het geheel eenvoudig terug te koelen. Zelfs bij constante belasting van het systeem valt de hoeveelheid geluid nog mee. Voor alleen het geluid is het wel een kostbare investering en misschien niet de meest interessante oplossing. Combineer je dit echter met veel betere koeleigenschappen dan wordt het ineens nog interessanter. Helemaal wanneer je een beetje wilt gaan overclocken. Hierdoor loopt de temperatuur hoger op en is een goede koeling nog belangrijker.

Be quiet Silent Loop 280 tech365nl_011

Maar stel dat je niet wilt gaan overclocken, heeft het dan ook zoveel invloed op de temperatuur van je processor? Je raad het al, tijd voor een test.

Prime95 en Realtemp

Met mijn huidige setup had ik eigenlijk geen last van lawaai. De Dark Base Pro 900 behuizing houdt al het geluid al bij me weg. Het inbouwen van de Silent Loop zou nagenoeg weinig bijdragen aan het verminderen van het geluid. Waar ik het set wel voor wil gebruiken is het verlagen van de temperatuur van mijn processor. Vooral omdat ik de processor binnenkort wil overclocken. Het is geen state of the art nieuwe core i7, maar dat maakt eigenlijk weinig uit. We roeien tenslotte met de riemen die we hebben. Hieronder zie je de specificaties van de Intel core i5 processor ter referentie.

CPU-Z Intel i5 processor

De temperatuur van de processor meten als alle cores Idle zijn is niet zo moeilijk. Je hoeft er namelijk niets mee te doen. Om te zien wat de temperatuur doet wanneer de processor flink belast wordt is een tweede. Om hier een helder beeld van de hebben maak ik gebruik van Prime95, een tool die ontwikkeld is om je processor en RAM te belasten. Door middel deze zogenaamde stresstest worden alle cores en het geheugen maximaal belast en zorgt dit ook voor meer warmteontwikkeling. Deze temperaturen monitor ik vervolgens via de applicatie Realtemp.

prime95 bench SilentLoop280

Om een goed beeld te krijgen van de maximale temperatuur die de processor haalt, loopt de test minimaal 2 uur. Tijdens deze 2 uur gedurende run wordt het geheel op 100% belast. De oorspronkelijk Cooler Master CPU-koeler heeft Idle een temperatuur van gemiddeld 31,8 graden over de 4 cores. Op vol vermogen wordt de processor gemiddeld 84,5 graden. Dit is best warm.

Na het vervangen van de Cooler Master koeler door de Silent Loop 280 zie je dat de Idle temperatuur al 7 graden lager ligt. Gaan we de processor flink aan het werk zetten dan is het verschil enorm. Waar de oude koeler op gemiddeld 84,5 graden uitkwam, zien we de Silent Loop de processortemperatuur naar 69,5 graden halen. Een verschil van maar liefst 15 graden!

Conclusie: Een enorm verschil in maximale temperatuur

Zoals de test bewijst is het gebruik van de Silent Loop 280 een enorme verbetering voor de koelprestaties van je processor. Wil je een beetje extra power uit je processor knijpen, dan kun je met deze All-In-One waterkoeling een flinke stap verder gaan. Door de maximale kerntemperatuur zo laag mogelijk te houden presteert je computer het best. Naast de technische voordelen is er ook nog het simpele feit dat het er gewoon super tof uitziet.

Het inbouwen van het set is eenvoudig en omhelst eigenlijk niet veel meer dan bij een normale processorkoeler. Je moet wel goed rekening houden met de beschikbare ruimte in je case. Toch zie je tegenwoordig dat veel behuizingen voorbereid zijn op het gebruik van waterkoeling, zoals de be quiet! Dark Base 900 Pro.

Prijs en beschikbaarheid

De be quiet! Silent Loop 280 is direct beschikbaar en kost zo’n €150. Wanneer je de 280mm variant te groot vindt, dan is er ook nog een keuze uit een 240mm en 120mm variant. Je kunt hem onder andere verkrijgen bij Informatique en Alternate.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen