Computers en tablets

be quiet Dark Power Pro 11 550W, 80PLUS Platinum efficiëntie en fluisterstil

Be quiet! brengt met de Dark Power Pro 11 een flinke opvolger van zijn voorgaande modelserie op de markt. Tijdens de CeBIT in Hannover dit jaar kregen wij deze nieuwe voeding al even te zien en dit beloofde direct veel goeds. Nu hij definitief op de markt is, kregen we een testexemplaar om eens nader te bekijken. 

Je computer is zo sterk als de zwakste schakel. Dit is niets nieuws en is al tijden een vast gegeven. Wanneer je kiest om een voeding te gebruiken die te weinig vermogen kan leveren, of dit misschien helemaal niet zo efficiënt doet, dan benadeel je de prestaties van de machine flink. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de herrie die sommige voedingen maken als de koeler net iets harder begint te draaien. Nee, ook op het gebied van voedingen voor je computer moet je goed kijken wat je gaat gebruiken.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_001

In onze eerdere buildlog gebruikte we een 550Watt Dark Power 10 voeding en die doet nog steeds zonder slag of stoot zijn werk. Een van de meest indrukwekkende details aan het component was de zeer lage geluidsproductie. Met de Dark Power 11 moet dit volgens be quiet! nog beter zijn, want met zijn aangepaste behuizing en geruisloze SilentWings 3 ventilator is de geluidsproductie zeer laag.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_009

De ventilator heeft een flinke doorsnede van 135mm, heeft een hoge kwaliteit 6-polige motor voor minder vibraties en kan nog meer lucht innemen doordat de ventilatoropening op een speciale manier is vormgegeven. Wanneer je nog extra fans in je kast hebt kun je deze ook aansluiten op de Dark Power Pro 11 en zo automatisch laten besturen.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_005

Waar de Dark Power Pro 11 helemaal in uitspringt is zijn efficiëntie van maar liefst 94%. Hiervoor krijgt de voeding het zogenaamde ’80PLUS Platinum’ certificaat. Je wilt immer een zo efficiënt mogelijke voeding hebben, want alles wat je minder dan 100% kunt gebruiken is puur verlies. Deze certificering geldt overigens voor de gehele reeks vanaf 550Watt tot de flinke jongen van 1200Watt.

De Dark Power Pro 11 voedingen zijn ook voorzien van een handige Overclocking key. Dit maakt het mogelijk om op ieder gewenst moment de 4 aanwezige 12 V rails te combineren naar een enkele high performance 12V rails. De vier individuele rails zijn prima voor normaal gebruik, maar als je echt een flinke hoeveelheid vermogen moet leveren, bijvoorbeeld voor flinke overclocking of meerdere videokaarten, dan hoef je alleen de schakelaar om te halen en je hebt een zwaarder te belasten rails. In de Dark Power Pro 11 modellen is het met de standaard meegeleverde schakelaar dus vele malen makkelijker.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_011

Wat zit er in de doos?

  • be quiet Dark Power Pro 11 550W voeding.
  • Overclocking key met PCI-slot frontplate (en losse).
  • Handleiding en montagemateriaal.
  • Kabelbinders met klittenband en tie-wraps.
  • 230V eurostekker.
  • Aansluitkabels voor extra fans.
  • Aansluitkabels voor videokaarten en SATA-apparaten.

Wat vinden we van de Dark power Pro 11?

Wanneer je het pakket voor het eerst vastpakt, dan merk je dat het best een zwaar geheel is. Open je vervolgens de doos, dan zie je al snel hoe dit komt. De voeding weegt van zichzelf al 2 kilogram en dan krijg je ook nog eens allerlei kabels, montagematerialen, handleiding en de overclocking switch erbij. Een aardig pakketje met power dus.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_003

Ik verwachtte een solide voeding, met oog voor detail, nette afwerking en goed doordachte oplossingen tegen onnodige geluidsoverlast. En, dat kreeg ik ook. Het geheel voldoet eigenlijk precies aan wat je van dit merk verwacht. De behuizing van de voeding is voorzien van rubberen randen waarmee eventuele trillingen direct gedempt worden. Dit merk je goed als je de voeding in een kast monteert, het geheel sluit goed aan en heeft zo een geluidsisolerende rubberen laag.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_004

Als je de computer aanzet, dan is het eigenlijk niet te horen of de fan in de voeding überhaupt draait. Hij is echt zo stil dan ik toch even naar het logo van be quiet! op het hart van de fan moet kijken om te zien of het ding wat doet. En dit is natuurlijk een zeer goede eigenschap. De fan draait overigens erg rustig en dit komt vooral door de combinatie van de 135mm SilentWings 3 fan en de typisch afgeronde hoeken van de het de inlaat. Op de foto hieronder kun je duidelijk zien dat het niet een volledig rond gat is, maar een redelijk typische vorm.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_008

Het heeft natuurlijk een functie, namelijk die van het verhogen van de luchtinlaat. Hierdoor hoeft de fan veel minder toeren te maken, om dezelfde hoeveelheid lucht te kunnen verzetten. Resultaat: een nog stillere koeling van de voeding.

Alle modellen in de Dark Power Pro 11 serie zijn ook voorzien van connectoren voor de verschillende kabelaansluitingen en losse kabels voor uitgebreid kabelmanagement. Geen gerommeld met onnodige kabels, gewoon niet aansluiten wat je niet nodig hebt. Minder rommel in je kast, een betere airflow en dus een minder onnodige warmte. Alle kabels die je mogelijk nodig hebt worden wel gewoon meegeleverd en hoef je niet apart aan te schaffen.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_006

De grootste reden om de Dark Power Pro aan te schaffen is natuurlijk de efficiëntie van de voeding en de mogelijkheid om hem on the fly in de overclocking stand te zetten. Om dit te doen heb je eigenlijk twee opties. Je plaatst een speciaal kabeltje op de ‘OCK-connector’, of je maakt gebruik van de handige schakelaar geïntegreerd in een PCIslot-plaatje. Beide worden standaard meegeleverd. Het omschakelen van de modus zorgt ervoor dat je van vier 12V rails kunt overschakelen naar één veel zwaarder te belasten 12V rails.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_007

Eigenlijk liep ik tijdens het gebruik van de voeding maar tegen één klein dingtje aan. Tenminste, dit gebeurde gelukkig voordat ik de voeding ging gebruiken. Er zat een rammel in de kast en iets waar ik vervolgens 230V op moet aansluiten heb ik liever zonder het risico van losliggende delen. Er bleek één van de kleine schroefjes aan de binnenzijde los te liggen in de behuizing. Of het schroefje ergens uitgekomen is, of misschien er bij de productie in terecht gekomen is durf ik niet te zeggen.

bequiet_darkpowerpro11_tech365_010

Buiten dit kleine dingetje presteerde de voeding erg goed. Ondanks dat hij maar 550W is, kon ik moeiteloos meerdere harddrives en videokaarten gebruiken in het systeem met de single-rail stand. Om goede en betrouwbare cijfers van de voeding te produceren moet je ook de juiste apparatuur hebben. De mannen van hardware.info hebben deze voeding onlangs ook gereviewed en gaven hem een de ‘ultimate’ status. Lees ook de review van Farzin Parham eens door, als je echt in de praktijk wilt zien hoe hij scoort.

Voorlopig heb ik mijn Enermax voeding direct vervangen door de be quiet Dark Power Pro 11. Is het niet voor de veel hogere efficiëntie, dan is het wel voor het direct hoorbare verschil in geluid. De modellen zijn waanzinnig stil! Eigenlijk al stiekem reden genoeg om jezelf er één cadeau te doen.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de be quiet Dark Power  Pro 11 550W voeding per direct verkrijgen voor een prijs rond de €150. Je kunt hem onder andere krijgen bij Alternate.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button