Wie hoge eisen stelt aan de hardware in zijn computer, doet zit over het algemeen ook op het gebied van koeling en geluidsproductie. Be quiet! is gespecialiseerd in producten die zich juist richten op deze eigenschappen. Een schitterend voorbeeld hiervan is de meest recente systeemkast die het merk ontwikkelde. Ditmaal geen Silent Base, maar de Dark Base Pro 900.
Voordat je het gevoel krijgt dat deze kast niet met het oogpunt van geluidsreductie is ontwikkeld grijp ik graag even in. Niets is namelijk minder waar. Ondanks dat hij geen naam in de Silent Base reeks heeft gekregen wil dit niet zeggen dat hij niet stil is. Is hij dan alleen stiller dan de Silent Base? Nee, ook hier komt wat meer bij kijken. De Dark Base Pro 900 is namelijk op meer fronten uniek ten opzichte van zijn broertjes.
Het grootste verschil ten opzichte van de eerdere kasten van Be quiet! is het de modulaire opbouw. En dan vooral het feit dat je de modules kunt verplaatsen. Of je nu je voeding boven wilt of onder, of je mainboard aan de linker kant of de rechter, het is allemaal mogelijk. Hiermee stelt de Dark Base Pro 900 je in staat om het ontwerp van je kast en hiermee ook alle karakteristieke eigenschappen naar wens aan te passen.
Goed, ik had het net over het geluidsreductie verhaal. Wie bekend is met de kasten van Be quiet! herkend direct al geluiddempend materiaal aan de binnenkant van het deurtje aan de voorzijde. Dit zorgt er natuurlijk voor dat hinderlijk gezoem en gesuis weinig kans heeft om de kast te verlaten. De reden waarom de demping hier zit kun je na het openen van het deurtje ook zien. De SilentWings 3 fans bevinden zich namelijk direct achter het deurtje. In totaal vind je drie van deze 140mm fans standaard in de Dark Power Pro 900 terug. Het geluiddempend materiaal is ook aan de binnenzijde van de panelen van de kasten gemonteerd.
De behuizing bestaat uit een combinatie van zeer dun staal en aluminium. Het binnenwerk van de kast hoeft natuurlijk niet voorzien te zijn van een mooi glad aluminium paneel, maar aan de voorkant zien we dit wel graag. Het enige nadeel is dat je er met je vettige vingers wel even af moet blijven. Het is dus wel een extra uitdaging om het mooi te houden. Maar goed, dit is nu eenmaal een eigenschap van het materiaal en daar moet je het dan ook mee doen. Het frontpanel zorgt voor een mooi strak geheel en verbergt alle eventueel geïnstalleerde dvd-drives.
De behuizing biedt ruimte voor het inbouwen van een tweetal 5,25″ apparaten. Je kunt hier echter niet omheen. Er is geen mogelijkheid om extra ruimte te creëren voor dergelijke apparaten. Als je het mij vraagt is dit geen beperking. De tijd van een hele rij met cd-branders zijn we denk ik inmiddels wel voorbij.
Mocht je na het zien van de 5,25″ bays twijfelen of er aan de binnenkant wel genoeg ruimte is voor je apparatuur dan zit je er flink naast. Wat natuurlijk wel interessant is, is een ruime hoeveelheid ruimte voor je harddrives. In totaal is de kast voorzien van een zevental harddrive bays. Het grote voordeel aan de bays is dat diegene die je niet nodig hebt verwijderd kunnen worden uit de kast. Dit heeft weer als voordeel dat je de plaats van je harddrives dus zelf kunt kiezen op basis van wat jou het beste uitkomt.
Alle harddrives die je monteert in de speciale bays zijn voorzien van rubbers voor de bevestiging van de schroeven. Hiermee voorkom je hinderlijk gerammel wanneer er ruimte tussen beide zit. De harddrives worden dus wel in de bays geschroefd.
Standaard is aan de achterzijde van de behuizing ook een SilentWings 3 fan geplaatst. De positie van deze fan is overigens niet flexibel. Wil je liever je voeding aan de bovenkant van de kast monteren, dan plaats je deze fan gewoon aan de onderkant of bovenkant van de behuizing. Dit is de kracht van de Dark Base Pro 900. Je ziet op bovenstaande foto ook goed het geluiddempende materiaal aan het buitenpaneel.
De voeding van je kast wordt bij de Dark Base Pro 900 niet direct op de behuizing geschroefd. Dit is eigenlijk bij de meeste kasten wel het geval. Er is gekozen voor de montage op een speciaal frame voorzien van geluiddempende rubbers. Dit heeft te maken met de mogelijkheid om de voeding eenvoudig ergens anders te plaatsen in de kast. Ook gaat de voedingsstekker vanuit het lichtnet niet direct meer in je voeding, maar is er een aansluiting aan de kast gemaakt. Vanuit daar zit je voeding door middel van een kabel weer aangesloten. Ook dit heeft weer te maken met de manier van monteren.
Aan de onderzijde van de kast kun je ook nog een extra SilentWings fan kwijt voor het geval je aan de bestaande drie niet genoeg hebt. Doordat de kast op poten staat is er voldoende vrije ruimte om lucht aan te zuigen. Het standaard aanwezige filter vangt eventueel stof en vuil af.
Een ander bijzonder extraatje bevindt zich aan de bovenkant van de behuizing. Nee, niet de USB 3.0 en 2.0 aansluitingen, maar die rechthoekige plaat. Waarschijnlijk heb je geen idee waar hij voor is, maar het zit er toch echt niet zomaar. Be quiet! heeft hier een oplader ondergebracht voor apparaten die werken met Qi. Zo kun je een Samsung smartphone opladen, of een ander merk/model dat dit ondersteunt. Niet per definitie noodzakelijk, maar ach je kunt het maar hebben.
Aan de achterzijde van de kast kun je goed zien dat alle onderdelen onafhankelijk zijn van elkaar. Dit geeft ook een goed beeld hoe je bepaalde componenten van je systeem op een andere plaats kunt monteren. Het maakt ook niet uit of je het mainboard aan de link of rechterkant wil hebben. Je kunt hier ook duidelijk zien dat er voldoende ruimte is aan de onderkant van de kast voor het aanzuigen van lucht. Vanuit de kast zelf kan de warme lucht zonder problemen afgevoerd worden, want de gehele achterkant is door de geperforeerde vlakken eigenlijk gewoon open.
Om al je kabels en SSD’s netjes te monteren en wegwerken is er aan de achterkant van de mainboard tray een legio aan mogelijkheden aangebracht. Je kabels voor je door de oranje doorvoerrubbers en aan de achterkant werk je alles keurig weg. Waar de Silent Base 800 standaard twee trays heeft voor het monteren van SSD’s, zie je bij de Dark base Pro 900 er standaard maar een. De tweede is bij deze uitvoering optioneel. De reden hiervoor kun je op bovenstaande foto al snel zien. De opvallende printplaat neemt namelijk de tweede plaats in beslag. De behuizing is redelijk breed, ruim 24cm, en dit heeft als voordeel dat je ook aan de onderkant een soort kabelgoot hebt. Opgeruimd staat netjes!
Daar is hij dan, de bijzondere printplaat die zich aan de achterkant van de mainboard tray bevindt. Wie de lancering van de Dark base Pro 900 heeft gezien weet natuurlijk al waarvoor hij dient. Het is namelijk een fan-controller. Je sluit hem aan op je mainbord en de Dark Base Pro neemt vervolgens de verdere aansturing van alle aangesloten fans voor zijn rekening. Het maakt dus niet uit hoeveel aansluitingen je hebt op je mainboard, de controller kan er zonder moeite 8 aansturen voor je. De tweede taak die hij heeft is de aansturing van de led-verlichting in de behuizing.
Je hebt er eigenlijk helemaal niets aan. Het heeft ook geen invloed op de prestaties van de Dark Base Pro 900. Toch is het een feature die wat mij betreft niet mag ontbreken bij deze kast. Je krijgt er namelijk twee led-strips bij die je aan kunt sluiten op de eerdergenoemde fan-controller. Door middel van een drukknop kun je wisselen tussen: wit, geel, rood, groen en blauw. Het geeft net die gave finish aan het inwendige van je kast en je zuurverdiende onderdelen.
Omdat wij hier de Pro 900 hebben, is hij voorzien van een dik glazen (geen plexiglas!!) zijpaneel. Je kunt dus gewoon lekker naar binnen kijken. Om je een idee te geven hoe dit eruit ziet heb ik een aantal foto’s in het donker gemaakt. Het is natuurlijk lang zo gaaf niet als in het echt. Maar op deze manier krijg je toch een beetje een beeld bij het geheel.
Pluspunten
- Volledig aan te passen naar wens.
- Zeer stil.
- Prachtige afwerking en materialen.
- Krasvast glazen zijpaneel.
Minpunten
- Eigenlijk nog geen gevonden.
De Be quiet! Dark Base Pro 900 is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €246 . Let wel goed op, de kast is redelijk fors qua formaat. Als je hem ergens in gaat plaatsen dan moet je dit goed in de gaten houden. Heb je liever geen glazen zijpaneel? Dan kun je nog kiezen voor de normale Dark Base 900. Dit model kost ongeveer €200. Je kunt ze onder andere verkrijgen bij Informatique en Alternate.
Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees onze disclaimer voor meer informatie.