tech365
Ayo wearable tech365 header

Ayo: Slimme lichttherapie in de vorm van een wearable.

Ayo is een oplossing om je meer energiek te voelen en een beter bioritme te krijgen. Hoe dit in zijn werk gaat? Nou heel simpel eigenlijk. Gewoon een handige wearable voorzien van het juiste blauwe licht om je lichaam een beetje de kant op te sturen die je wilt. Maar hoe goed werkt Ayo in de praktijk nu echt? 

Als je echt wilt weten of een product doet wat het belooft dan moet je het gewoon lekker zelf testen. Na het lezen van het persbericht was dit mijn eerste gedachte. Tof, maar ik wil het zelf weleens proberen eigenlijk. Een paar dagen later was hij al binnen, de Ayo wearable. Is dit handige gadget de oplossing voor mij vermoeidheid iedere ochtend? Raak ik hiermee die strijd kwijt om ’s ochtend mijn bed uit te komen?

Voordat ik je vertel of de Ayo doet wat hij moet doen nemen we eerst even een stap terug. Wat is de Ayo nu eigenlijk en hoe kan deze gadget invloed uitoefenen op je energieniveau en bioritme? Het antwoord op deze vraag zit hem volledig in de kleur licht die de wearable gebruikt. Namelijk de kleur ‘blauw’. Ayo is een brilmontuur zonder glazen. Aan de bovenkant van het frame zitten twee kunststof randen die het blauwe licht in je ogen reflecteert. Doordat het kunststof mat is wordt het licht wat minder fel en beter in je ogen gestrooid.

Ayo wearable tech365 007

Goed, we hadden het over blauw licht. We weten allemaal wat er gebeurd op het moment dat je in het donker nog even lekker op je smartphone aan het neuzen bent. Het blauwe licht zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven en voilà, je komt slecht in slaap. Apple heeft hiervoor bijvoorbeeld de Night Shift functie toegevoegd aan de iPhone en Mac. Ik heb hierover een tweetal blogs geschreven die je zeker even moet lezen. Het blauwe licht geeft onze hersenen het signaal dat het nog dag is zodat je wakker en actief blijft. Het remt de productie van melatonine in je lichaam wat normaal ervoor zorgt dat je moe en slaperig wordt. De Ayo kan dus invloed uitoefenen op het aanmaken van melatonine in je lichaam en hiermee je bioritme bijsturen of je extra energiek maken.

Ayo wearable tech365 006

Het is niet de bedoeling dat je de hele dag met de Ayo op je hoofd loopt. Het feit dat de bril je kan helpen wil niet zeggen dat het de volledige functie van je lichaam overneemt. Je moet het echt zien als een hulpmiddel. Het besturing van de Ayo gebeurt door middel van een handige app voor je smartphone. In deze app kun je kiezen waarmee de Ayo je moet helpen. Je kunt een programma kiezen om je wat energieker te voelen, te zorgen dat je bioritme verandert of je te helpen na een lange reis weer sneller in je ritme te komen. De app activeert de bril voor een bepaalde tijd en helpt je zo om eenvoudig het programma te doorlopen.

Ayo wearable tech365 004

Ik heb de bril zelf een paar weken actief gebruikt om te helpen bij het verhogen van mijn fitheid op bepaalde momenten en iets te sleutelen aan mijn bioritme. Vooral in de hoop dat ik mij in de ochtend iets minder brak ging voelen. Dus, iedere ochtend de bril op na het gaan van de wekker om zo te zorgen dat ik me fitter voel en tegelijkertijd raakt mijn lichaam gewend aan het sneller actief wakker zijn. Dit klinkt in theorie natuurlijk heel makkelijker, maar het is niet zo dat je een knop omzet en het probleem opgelost is. Het kost tijd en je moet je realiseren dat het een geleidelijk proces is. Ik heb zeker wel het effect gemerkt van de lichttherapie. Wat dat is het natuurlijk gewoon. Toch heeft het voor mij niet die enorme stap opgeleverd die ik verwacht had. Maar misschien is dit ook niet echt haalbaar.

Ayo wearable tech365 005

Waar ik wel veel effect merkte was bij het zogenaamde ‘Energy’ programma. Hiermee kun je kortstondig een 20-40 minuten durende therapie starten die ervoor zorgt dat je een extra energiek gevoel krijgt. Dit werkte bij mij in de avond echt enorm goed. Even de bril op met het blauwe licht en ik voelde me echt een stuk fitter. Stel je hebt ’s avonds nog een training of vergadering dan is een half uurtje de bril dragen voldoende om je toch even de laatste paar uurtjes te helpen scherp te blijven. Dus voor het aanpassen van mijn ritme deed hij niet zo enorm veel, maar voor de snelle opfrisser werkte het echt enorm goed.

Ayo wearable tech365 003

Het is niet vervelend om de bril op je neus te hebben want hij weegt slechts 35 gram. Dit is zelfs nog inclusief de oplaadbare accu. Je hoeft in de Ayo niet te klooien met batterijen. Als je klaar bent met het gebruik dan berg je hem op in de handige stevige case en hierin kun je hem ook direct opladen. In een van de poten van de bril zit een connector die in de behuizing wordt gekoppeld aan de oplader. Aan de buitenkant van de case is de welbekende micro-USB-aansluiting te vinden waarmee je hem kunt opladen.

Ayo wearable tech365 008

De app voor het besturen van de Ayo had zo af en toe wel wat kuren. Zo werd de bril niet altijd geactiveerd bij het starten van het programma vanuit de app en staan er soms icoontje die je lijkt te kunnen selecteren maar op dat moment eigenlijk niets doen. Daarnaast is het jammer dat de app niet in het Nederlands is. Dit zijn punten die bij drie van de testers naar voren kwamen. Maar als hij eenmaal werkt dan ging het bij mij verder wel goed. De twee andere hadden ook vaak last van het ineens uitvallen van het licht van de bril na een aantal minuten en het spontaan crashen van de app. Er lijken dus nog wat hikjes in te zitten. De app voorziet in allerlei menu’s en opties met veel termen als Chronosmart, Chronolink en Optiview. Dit maakt het wat minder complex voor eenieder die niet bekend is met de materie.

De prijs van €269 is wel aardig aan de hoge kant als ik kijk naar wat het je brengt als zomaar een handige wearable. Heb je dit voor je gezondheid echt nodig dan is het wat anders. Ik hoop dat de “hikjes” er nog uitgehaald worden want dit komt de gebruikerservaring echt ten goede. Het is lastig om echt te zeggen “hij werkt” want het effect verschilt per persoon en per moment dat je het gebruikt.

Ayo wearable tech365 002

Je kunt de Ayo wearable bestellen in de webshop van Brainfitness voor €269. De benodigde GoAYo app is te downloaden in de Apple App store en de Google Play store.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen