World Wide Web

Australië zet drones en AI in voor het opsporen van haaien

Als je een lekker stukje wilt zwemmen aan de Autralische kust, dan is het slim om uit te kijken naar haaien. Jep, Jaws en zijn familie worden er regelmatig gespot. Helaas zijn mensen niet zo heel erg goed in het beoordelen van beelden uit de lucht om te zien of er gevaar dreigt. Slechts in 30% van de gevallen worden gespot. Een ideaal klusje om uit te besteden aan wat drones, niet?

Vanaf september gaat het strand bewaakt worden door een groepje Little Ripper drones. Nu kunnen de drones wel prima beelden verzamelen vanuit de lucht, maar daar houdt het toch wel op. Gelukkig voor alle strandgangers komt er nog een tweede factor om de hoek kijken, namelijk kunstmatige intelligentie.

De beelden die door de Ripper drones worden geschoten worden opgeslagen en geanalyseerd door een krachtige computer. Op basis van kunstmatige intelligentie en machine learning is een correct detectiepercentage van maar liefst 90% behaald. Dat is dus wel even een stuk beter dan wij als mensen kunnen doen. De speciale algoritmen maken onderscheid tussen andere dieren in het water en weet zo de haaien te ontdekken. Doordat het systeem steeds meer leert van alle verzamelde data wordt het steeds beter in de herkenning.

De Little Ripper drones zijn overigens niet te vergelijken met de bekende consumenten drones die je normaal in een recreatiegebied kunt vliegen. Ook zijn ze niet echt “Little”. Met een prijskaartje van $250.000 zijn het kostbare drones, maar daar krijg je dan ook wel wat moois voor. Ze kunnen zo’n 2,5 uur vliegen op een accu en zijn zelfs in staat om lading mee te nemen en te droppen. Naar verwachting gaan er dit jaar al zo’n 40 drones de Australische stranden bewaken.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button