Automotive

Audi brengt autonoom rijden onder in één elektronisch brein

Bij Audi ligt al een flinke tijd de focus op het autonoom rijden. Tijdens de testritten zagen we nog diverse proefmodellen rijden, die voorzien waren van grote hoeveelheden elektronica in de achterbak. Leuk dat het werkt, maar waar laat je nu je boodschappen? Nu de techniek een eind gereed is, heeft Audi al deze losse onderdelen en apparaten in de kofferbak vervangen voor één centraal elektronisch brein. De verzameling hightech processoren en componenten hebben de naam zFAS gekregen, het zogenaamde Fahrassistentzsteurgerät. Dit geavanceerde brein zorgt ervoor dat alle informatie van de diverse sensoren snel kunnen worden verwerkt. Op basis van deze informatie kunnen de verschillende andere systemen in de auto worden aangestuurd.

Audi zFAS Fahrerassistenzsteuergeraet 02

Bij de ontwikkeling is onder meer nVidia betrokken, dat we kennen van grafische processoren en complete videokaarten. Daarnaast hebben ook welbekende tech-bedrijven als TTTech, Mobileye en Delphi samengewerkt met Audi voor het realiseren van zFAS. De totale grootte van zFAS is ongeveer vergelijkbaar met dat van een laptop. Dit maakt het redelijk compact, gezien het feit dat alle systemen hierin geïntegreerd zijn.

Het centraal aansturingssysteem zal binnen twee jaar in serieproductie worden genomen door Audi. Uitgerust met zFAS zullen de modellen ook zelflerende voertuigen zijn. De aankomende tijd zal bij Audi de focus nog sterker op het autonoom rijden liggen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button