Smart-home

Review: Athom Homey 2019

De Athom Homey stond al geruime tijd op mijn lijstje om uit te proberen. Het product is inmiddels al een tijdje op de markt maar toen ik een e-mail kreeg van Athom bleek dat er iets nieuws op komst was. Dan maar even wachten, iets waar ik heel goed in ben (not!). Maar goed, inmiddels heb ik een tijdje de nieuwe Homey 2019 in huis staan en vertel ik je hier uitgebreid wat ik ervan vind. Spoiler: must have!

Centrale Hub voor al je smarthome producten

Goed, wat is Homey eigenlijk? Homey is de centrale plek voor de aansturing van je al je slimme apparaten. Maar het is meer dan zomaar een smart home controller. Het apparaat beschikt over ondersteuning voor alle meest gebruikte platformen van verschillende merken. En dit is heel prettig als je met verschillende systemen aan de slag wilt. Het voordeel is dat je alle platformen kunt bedienen vanuit een app, die van Homey. Wie al een beetje thuis is met verschillende smarthome producten kent de uitdaging vast wel. Je lampen zijn Philips Hue en hebben een eigen app, de slimme deurbel is van Ring en heeft een eigen app, je rookmelders en thermostaat zijn van Nest en hebben een eigen app, en ga zo maar door. Dit is precies de reden waarom Homey is ontwikkeld

Athom Homey 2019 tech365nl 001

Om alle verschillende smarthome oplossingen te kunnen aansturen is het dus essentieel dat Homey over hardware beschikt die hier mee overweg kan. En dat is ook precies wat je onder in het episch centrum van dit leuke bolletje vindt. Er is een uitgebreid spectrum aan frequenties waar Homey mee overweg kan. Dit begint bij RF 433MHz en wordt gebruikt voor systemen van bijvoorbeeld KlikAanKlikUit, maar ook RF 868MHz, Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi, Bluetooth en infrarood. Door alle benodigde hardware beschikbaar te hebben kan Homey dus met al deze platformen kletsen en zo verschillende apparaten van verschillende merken aansturen. Ineens heb je dus de ZigBee lampen van Philips Hue, de deurbel van Ring, en misschien wel je slimme Z-Wave stekker, allemaal tot je beschikking vanuit de Homey app.

Homey en Homey Pro

Aan het begin noemde ik hem al even Homey 2019. De reden hiervoor is dat begin dit jaar de hardware van Homey is vernieuwd. Er is ook een tweede uitvoering bijgekomen onder de naam “Homey Pro”. Het verschil zit hem puur in de processor en interne geheugen. De standaard Homey heeft nu een single-core 1GHz processor met 512MB RAM en de Pro doet het met een dual-core 1GHz en 1 GB RAM. Homey werkt met zogenaamde apps voor het aansturen van verschillende systemen. Hoe meer apps je installeert, des te meer werkt heeft de processor. Hetzelfde met het RAM gebruik. De normale Homey kan tot 20 apps gelijktijdig bedienen en voor de hardcore gebruikers kun je met de Pro tot 40 apps.

Athom Homey 2019 tech365nl 002

Communicatie via apps

Goed, apps voor de aansturing dus. Je moet een app zien als een stukje software waarmee Homey in staat is om een bepaald product of merk te bedienen. Ondanks dat hij de geschikte hardware heeft voor de ondersteuning van bijvoorbeeld ZigBee, wil het niet zeggen dat de software al ondersteuning heeft voor Philips Hue lampen. Je hebt hier immers te maken met functies die een leverancier normaal zelf in de apps stopt. Door de Philips Hue app te installeren en Homey te verbinden met je Hue Bridge heb je ineens toegang tot je aangemaakte ruimtes, je geïnstalleerde lampen en eigen gemaakte scenes. Installeer je de app van Ring, dan komen er functies beschikbaar die werken met de bewegingsdetectie en het afgaan van je deurbel. Zo bouw je zelf de suite op met functies die jij in huis hebt en geen overbodige rommel. Wat heb je aan functies voor bijvoorbeeld een Rookmelder van Fibaro als je die helemaal niet hebt en voorzien bent van Nest rookmelder?

Athom Homey 2019 tech365nl 004

Gebruik flows voor acties en automatisering

Het meest krachtige aan Homey zijn naar mijn mening toch wel de Flows. Een flow is een reeks van een situatie, voorwaardes en een actie. Hierbij pak ik weer even terug op de Philips Hue lampen en de Ring deurbel van net. Stel ik ben thuis maar op een plek waar ik de deurbel niet hoor. Op zolder bijvoorbeeld. Hier heb ik Philips Hue lampen als verlichting. Ik kan dan een flow maken die zegt: “als Martijn thuis is, en de bel gaat, knipper dan met de lampen in huis”. Of wat dacht je al je op vakantie bent: “Als Martijn niet thuis is, zet de lampen op de scene ‘avond’ in de woonkamer, op een willekeurig tijdstip tussen 17:00-18:00, stuur een pushbericht als je klaar bent naar de telefoon van Martijn’. Zoals je kunt zien is dit dus een ontzettend krachtige tool om zelf allerlei handelingen te automatiseren of je inzicht te geven in informatie van sensoren of gebeurtenissen.

Flows zijn een handig hulpmiddel voor beginners maar ook voor gevorderden. Naast standaard handelingen is het ook mogelijk om met zogenaamde ‘Logica’ te werken. Dit geeft je de mogelijkheden om eigen variabelen aan te maken (tags) en vergelijkingen te gebruiken. Denk hierbij aan iets als “is de huidige temperatuur hoger dan de waarde in tag MaxTemp, pas dan de waarde van MaxTemp aan op de huidige temperatuur. Zo ben je eigenlijk in staat om zo’n beetje alles wel in een geautomatiseerd jasje te gooien. In de Flow Editor van Homey kun je naast de informatie en functies uit de apps en de Logica ook nog andere functies gebruiken. Zo kan Homey je aanwezigheid detecteren, kan hij tekst uitspreken, kun je de datum en tijd gebruiken, notificaties sturen en wekkers maken.

Athom Homey 2019 tech365nl 005

Kletsen met Homey

Als je de beschikking hebt over Google Assistant of Amazon Alexa dan kun je door middel van spraakcommando’s Homey aansturen. Heb je die niet dan is er nog geen nood aan de man. Vanuit de Homey app kun je ook met spraakcommando’s werken en acties roepen als: “Zet de verwarming in de woonkamer op 20 graden”, of: “Wat is de temperatuur op de slaapkamer?”. Wil je toch kletsen maar niet praten met Homey dan is er ook nog een mogelijkheid om via Facebook Messenger te chatten. Handig als je in de trein zit onderweg naar huis bijvoorbeeld. Homey geeft je zo ook feedback, bijvoorbeeld de gevraagde temperatuur.

Athom Homey 2019 tech365nl 007

Geen data buiten de deur

Alle data die door Homey wordt verzameld wordt bewaard op het apparaat zelf. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw gegevens, of inzichten vanuit je woning, buiten de deur worden bewaard. De enige die toegang hebben tot de opgeslagen gegevens ben jij zelf, en de personen die je machtigt om toegang te krijgen tot jouw Homey. De communicatie met de Homey Cloud is versleuteld en veilig.

Wat zit er in de doos?

  • Homey 2019 (of Pro).
  • Micro-USB-kabel met USB-lader (230V).
Athom Homey 2019 tech365nl 008

Homey in de praktijk

Na even wachten staat er dan ineens een gloednieuwe Homey 2019 in een doos op mijn te wachten. Dit was ook de reden dat ik iets langer moest wachten. Niet alleen de nieuwe hardware maar ook de nieuwe Homey 2.0 interface. Het eerste wat er moet gebeuren is de installatie van Homey zelf en het koppelen aan mijn thuisnetwerk. Voorheen werkte Homey volledig in je browser maar met de komst van Homey 2.0 is eigenlijk alles verplaatst naar de Homey app.

Athom Homey 2019 tech365nl 003

Installeren van Homey

De fysieke installatie van Homey stelt echt niets voor. Het enige dat je hoeft te doen is de Micro-USB-kabel aan te sluiten en de USB-adapter in het stopcontact te doen. Hierna gaat Homey opstarten en kun je starten met de installatie. Voor de werking van Homey is het wel noodzakelijk om een draadloos netwerk tot je beschikking te hebben op de plek waar je Homey plaatst want je kunt hem niet aansluiten met een Ethernet-kabel op je netwerk. Wil je de infrarood mogelijkheden gebruiken dan moet je hem wel in het zicht zetten van apparaten die je wilt bedienen, maar dat spreek voor zich.

Homey app installatie

Als eerste maak je een account aan voor je Homey. Hiermee kun je op een later moment aanmelden in de app en eventueel op andere apparaten en de webbased Flow Editor en Insights pagina. Hierna kies je jouw Homey en installeert hij zichzelf in de gewenste taal en update hij de firmware naar de laatste versie. Nu ga je pas echt aan de slag en download je de Homey app uit de Apple App Store of Google Play Store. Je meldt jezelf aan met het zojuist aangemaakt account en bent klaar om apps, apparaten en flows aan te maken.

Welkom thuis, Apparaten en Flows

De app werkt met drie hoofdschermen waarin je de meest belangrijke functies terug kunt vinden. De app is erg eenvoudig en duidelijk en dit is erg prettig gezien de vele mogelijkheden die Homey biedt. Ik was hier erg benieuwd naar omdat niet alle apps van smarthome producten altijd even prettig in gebruikt zijn. Een aangename verassing dus.

Het eerste scherm geeft je favoriete apparaten en flows weer en een soort log van je aanwezigheid en updates van apps en firmware. Je favoriete apparaten en flows kun je op deze manier ook snel en eenvoudig starten.

Homey app schermen

Het tweede scherm richt zich enkel op alle apparaten en ruimtes. Activeer apparaten of bekijk de informatie van de verschillende sensoren. Het toevoegen van nieuwe apparaten gebeurt ook vanuit dit scherm. Het laatste scherm is voor je gemaakte flows. Je kunt ze vanuit hier activeren, aanmaken en bewerken.

Voeg je apparaten toe op basis van apps

Het installeren van apparaten gaat op basis van apps. Dit klinkt misschien even onlogisch, maar als je aan de slag gaat met Homey dan valt alles op zijn plaats. Als eerste installeer je de app van het merk of platform waarvan je een apparaat hebt. Stel je hebt een IKEA Tradfri lamp. Voordat je de lamp kunt toevoegen kies je de IKEA-app uit de Homey App collectie en installeer je hem. Na de installatie kun je een nieuw apparaat toevoegen.

Homey App Ikea Tradfri

Bij het toevoegen van een apparaat kies je eerst het merk van het apparaat. Hieronder zie je als voorbeeld mijn Xiaomi Deur/Raam sensor. Na het selecteren van Xiaomi als merk krijg je een overzicht van alle apparaten van het merk. Hieruit selecteer je de sensor die je hebt en voeg je hem toe. Dit is eigenlijk het enige dat je hoeft te doen, ongeacht of het ZigBee, Z-Wave of Wi-Fi is.

Homey installatie apparaat

Na het toevoegen van een apparaat verschijnt hij in je overzicht en kun je hem gebruiken in Flows, maar ook directe aanspreken. In de screenshot hieronder zie je bijvoorbeeld mijn Aqara temperatuursensor. Ik kan in een Flow werken met een wisseling in temperatuur of een bepaalde minimum of maximumwaarde, maar als ik de sensor zelf bekijk dan kan ik de huidige temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid aflezen. En, niet geheel onbelangrijk, het accuniveau. Je hoeft een apparaat dus niet altijd in een flow te gebruiken maar je kunt er eigenlijk alle kanten mee op.

Homey apparaat informatie

Flows, een sterke kant van Homey

Als ik twee sterke kanten van Homey moet noemen dan roep ik “universeel platform” en “Flows”. En die flows zijn precies datgene waar je echt verslaafd aan kan raken met Homey. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt er niet alleen praktische zaken mee regelen, maar ook iets grappigs.

Hoe werkt zo’n Flow in Homey? Eigenlijk is het enorm eenvoudig. Een Flow bestaat uit drie fasen, namelijk: “Als”, “En” en als laatste “Dan”. In elke van deze fasen kun je allerlei functies, waarden en statussen gebruiken om zo een actie te definiëren. Onderstaande voorbeeld schakelt mijn verlichting in de woonkamer in als ik thuiskom, maar alleen na 17:00 ’s avonds. Bij “En” en “Dan” is het mogelijk om meerdere items toe te voegen. Het is ook mogelijk om bij “En” ook nog een tweede item als “Of” te gebruiken.

Homey basis flow

In het eerste voorbeeld stuur ik echt apparaten aan in huis in de vorm van Philips Hue lampen. Hiervoor heb ik de Philips Hue app geïnstalleerd. Maar je kunt ook apps installeren waarmee je een flow bouwt om je handige notificaties te sturen.

Ik heb bijvoorbeeld een Flow die mij een seintje geeft of er afval opgehaald wordt vandaag, en welk afval. Hiervoor heb ik de apps Afval Herinnering 2.0 van Robert Raaijmakers geïnstalleerd. De Flow werkt als volgt: Als het 08:15 is, En er vandaag afval wordt opgehaald, Dan stuur je een pushbericht naar Martijn en een bericht via Telegram met de benaming van het soort afval dat opgehaald wordt. Als voorbeeld ontving ik vrijdag het volgende berichtje: “Afvalwijzer: De blauwe container wordt vandaag opgehaald’. Hoe handig is dat!

Homey app afvalwijzer

Op de valreep: Flows en Insights via je browser of tablet

Wanneer je een centrale plek wilt zijn voor het beheren van alle slimme apparaten in huis is het erg belangrijk dat het eenvoudig, stabiel, en toegankelijk is. En dat kan een uitdaging zijn als je zoveel verschillende technieken in een apparaat wilt stoppen. Naar mijn mening is dit met Homey dik voor elkaar. De app werkt goed, is eenvoudig en geeft je toch alle uitgebreide mogelijkheden die je zoekt. Daarnaast heb ik geen crashes, vastlopers of andere gekkigheid ondervonden. Toch miste ik wel een wat groter scherm om mijn flows te maken.

Homey Flow web

Na een paar weken lanceerde Athom ineens een web-variant van de Flow editor waarmee ik, en vele andere, heel erg blij mee zijn. Het is net wat lekkerder om het op een groot scherm te doen in plaats van op je smartphone De flow editor in de app werkt overigens prima, maar als je met wat meer gekoppelde acties en voorwaarden gaat werken dan is dat op een groot scherm veel fijner. Ga in je browser naar https://flows.homey.app of https://insights.homey.app, even aanmelden en you are good to go!

Homey Insights web

Insights is trouwens nog wel een hele mooie aanvulling op het geheel want het geeft je inzicht in de verzamelde data van apparaten en sensoren. Niet alle apparaten maar enkel degene die het ondersteunen en de informatie opslaan. Als voorbeeld zie je hierboven de temperatuur en luchtdruk uit mijn Xiaomi Aqara temperatuursensor. Eigen variabelen die je voorziet van informatie zijn ook terug te lezen in Insights.

Is Homey een onmisbaar item in je smarthome?

Wie opzoek is naar een eenvoudige smarthome oplossing die ook nog eens uitgebreide mogelijkheden biedt voor eigen ontwikkeling, dan zit je met Homey echt goed. Natuurlijk ook kun je ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld Domoticz, alleen is het voordeel dat Homey kant en klaar in een doos op je deurmat verschijnt. Het is een goede solide basiscentrale die direct klaar is voor gebruik.

Athom Homey 2019 tech365nl 006

Is er dan helemaal niets mis met Homey? Ach, verbeterpunten zijn altijd te verzinnen. Zo vind ik de kwaliteit van de spraak erg matig, is het jammer dat HomeKit nog niet officieel beschikbaar is en had ik ook graag gezien dat ik widgets kon gebruiken in iOS. Maar dit zijn van die puntjes in de categorie nice to have. Een back-up functie voor mijn Flows had ik dan wel weer graag gezien. Maar dit weegt verre van zwaar genoeg om Homey niet te willen gebruiken. Het blijft immers ook een product in constante doorontwikkeling en verandert de software door de tijd heen. Dus wat nu nog niet kan, kan volgende week misschien wel.

Belangrijke ervaringen zoals stabiliteit, betrouwbaarheid, mogelijkheden en gebruikersgemak zijn bij mij in de afgelopen weken zeer positief geweest en ik benieuwd ben naar de nieuwe mogelijkheden die er in de toekomst nog bij komen. De prijs ligt wel wat aan de hoge kant. De Pro-versie is met het verschil van slechts single-core -> dual-core en 512MB RAM->1GB RAM ook nog eens een flinke 100 euro hoger.

Prijs en beschikbaarheid

Homey is verkrijgbaar voor een prijs van €299. De Pro-versie kost je €399.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button