Smart-home

Review: Arlo Pro 3 slimme beveiligingscamera’s

Wie op zoek is naar camerabeveiliging rondom huis heeft vandaag de dag keuze uit flink wat merken en modellen. Het is lastig om de vinger te wijzen naar de beste oplossing voor dit vraagstuk. Want wat de ideale oplossing is voor jou hangt af van een aantal factoren zoals: beeldkwaliteit, opslagmogelijkheden of eventuele abonnementsvormen. Opties genoeg om mee te nemen in deze review. Ditmaal staat de Arlo Pro 3 op het programma, een set slimme oplaadbare beveiligingscamera’s met basisstation.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 001

Derde generatie in huize tech365

Dit is niet het eerste set camera’s van Arlo dat zich een weg vindt naar mijn huis om te testen. Het eerste set is inmiddels wat jaren geleden en vorig jaar monteerde ik de Arlo Ultra’s met de audio deurbel en Chime. Ditmaal is de Arlo Pro 3 aan de beurt. Het set bestaat uit twee draadloze en oplaadbare camera’s die verbonden worden met het meegeleverde basisstation. De bediening vindt plaats via de speciale Arlo app of gewoon via je browser.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 014

Laat ik bij het begin beginnen. De camera’s zelf. Want ondanks dat iedereen wel begrijpt waar ze voor dienen zit er meer onder de spreekwoordelijk motorkap dan je wellicht zou denken. Ze werken volledig draadloos en zijn oplaadbaar zonder de camera zelf los te hoeven halen. Aan de voorzijde zit uiteraard de lens en als je hem vergelijkt met zijn voorganger, de Pro 2, dan zie je dat Arlo hem nu voorzien heeft van een spotlight. Iets dat ik persoonlijk altijd een hele fijne toevoeging vind. Naast dat het extra verlichting geeft voor de opname is het ook handig als je in het donker thuiskomt. Over donker gesproken, hij is ook voorzien van infraroodverlichting om ook zonder de spotlight goed beeld in het donker te hebben.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 003

2k video met HDR

Niet alleen de looks van dit model hebben een opfrisser gehad, ook de beeldkwaliteit heeft een sprong voorwaarts gemaakt. De Pro 3 heeft een 4 Megapixel sensor en ondersteund nu een maximale resolutie van 2560 x 1440 in de 2k-modus. Dit is overigens alleen mogelijk als je de app gebruikt in hetzelfde netwerk als waar je camera zich in bevinden en op maximaal twee camera’s tegelijk. Buiten je lokale netwerk valt hij terug op 1080p wat natuurlijk ook geen probleem is. Door de hogere resolutie behoud je een goede kwaliteit als je gaan inzoomen omdat er meer details beschikbaar zijn en de HDR-ondersteuning helpt in het betere eindresultaat natuurlijk ook mee.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 002

Slimme bewakingszones voorkomen onnodige meldingen

Als de Pro 3 camera’s beweging detecteren in een door jou aangegeven zone dan kun je instellen dat het object gevolgd wordt en het beeld automatisch inzoomt (maximaal 12 x digitale zoom). Hiermee blijft de focus constant op hetgeen dat de beweegt. Je hebt zelf de mogelijkheid om de zones in te stellen naar wens. Zo kun je bijvoorbeeld een kleine zone rondom de deur van je schuur maken, een om de poort van de achtertuin en misschien een muurtje waar iemand overeen zou kunnen klimmen. Daarmee voorkom je dat een bal die in de achtertuin door de wind heen en weer rolt gezien wordt als een beweging omdat hij zich niet in een van de focusgebieden bevindt. Een handige manier om te zorgen dat je zo min mogelijk onnodige meldingen krijgt.

De maximale kijkhoek die de camera kan bieden is 160 graden. Dit geeft je een flink overzicht van de omgeving en zorgt er ook voor dat je de camera relatief dichtbij kunt hangen. Bijvoorbeeld net boven je deur om zo zicht te hebben op de gehele voortuin. Is de hoek net wat te ruim dan kun je in de Arlo app kiezen voor een wat beperktere hoek. Hierbij heb je de keuze uit totaal drie standen. Naast video kan de Arlo Pro 3 ook tweeweg audio aan en is hij voorzien van een microfoon met ruis- en echo-onderdrukking. En als extra beveiligingsmiddel is hij ook voorzien van een ingebouwde sirene die je automatisch of handmatig in kunt schakelen. Stel dat je iets ’s nachts hoort in de tuin en je een ongenode gast wilt afschrikken dan kun je eenvoudig de sirene aanzetten.

SmartHub, het basisstation voor je camera’s

Om de camera’s draadloos te kunnen gebruiken is het meegeleverde basisstation nodig, de Arlo SmartHub. Dit station verbind je met je thuisnetwerk en de camera melding zich vervolgens draadloos aan op het basisstation. Het basisstation vergt wel een aansluiting door middel van een netwerkkabel, bijvoorbeeld in de router van je internetprovider of je eigen netwerkapparatuur. Vervolgens communiceer je met het basisstation via de app op je smartphone of een browser. De camera’s bouwen zelf een draadloze verbinding op met het basisstation, dit gaat niet via het draadloze thuisnetwerk.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 010

Alle communicatie tussen camera en basisstation en de app en Arlo clouddiensten zijn versleuteld voor veilige communicatie. Het basisstation is ook nog voorzien van een USB-2.0-aansluiting. Hier kun je eventueel nog een USB-stick op ander opslagmedia aan koppelen zodat je alle opnames lokaal kunt opslaan. Zo hou je jouw video’s binnen je eigenlijk thuisnetwerk.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 011

Ingebouwde accu’s en externe oplaadmogelijkheid

De Arlo cameras zijn oplaadbaar en voorzien van een enkele accu in de camera body zelf. Deze accu’s kun je er eenvoudig uithalen om op te laden (met behulp van accessoire), maar dit is niet nodig. Door middel van de meegeleverde oplaadkabel kun je zo ook op hun plaats laden en zo, volgens Arlo, weer een paar maanden zo moeite gebruik maken van de camera’s. De accuduur is afhankelijk van factoren zoals het weer (kun je weinig mee), de gekozen kwaliteit (kun je naar wens instellen) en het aantal detecties.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 007

Abonnement voor slimme functies

Zoals bij veel andere merken werkt ook Arlo met een abonnementsvorm voor het gebruik van de slimme functies. Basiszaken zoals nachtzicht, spotlight, bewegingsdetectie en inzoomen zijn standaard aanwezig. Wil je gebruikmaken van slimme detectie door middel van bewakingszones, objectherkenning (bijvoorbeeld de detectie van een postpakket voor de voordeur of mensen) of 30 dagen video-opslag in de Cloud dan zit je vast aan een abonnement. Het zogenaamde Arlo Smart-Plan. Voor een camera met 30 dagen Cloud-opslag betaal je €2,79. Voor maximaal 5 camera’s zit je op €8,99.

Wat zit er in de doos

 • Arlo Pro 3-camera’s
 • Oplaadbare batterijen (accu)
 • Magnetische oplaadkabel
 • Schroevenset en wandbevestiging
 • SmartHub basisstation
 • Ethernet-kabel
 • Netvoedingsadapter
 • Beknopte handleiding
 • Videobewakingssticker

Arlo Pro 3 camera’s in de praktijk

Al die nieuwe mogelijkheden en specificaties klinken goed, maar het belangrijkste is toch de ervaring in de praktijk. Nu ben ik geen vreemde als het gaat om de Arlo-camera’s, maar toch is ieder set altijd weer afwachten. Dit zit hem puur in de verschillende specificaties en de eisen die je hieraan stelt.

De installatie van het set was eigenlijk een koud kunstje. Als eerste zorg je ervoor dat je de speciale Arlo app download en installeert. In mijn geval is het de iOS-versie geworden voor mijn iPhone. Maak een account aan, of meld je aan met je bestaande account. Ik ga eerst de SmartHub installeren

Arlo Pro 3 installatie 01

Tijdens de installatie zoekt de app naar SmartHubs die aangesloten zijn op hetzelfde netwerk als je smartphone. Let hier wel op als je gebruik maakt van VLAN’s thuis. Na het detecteren van de SmartHub geef je hem een naam en wordt hij geïnstalleerd.

Wanneer de SmartHub installatie afgerond is doe ik hetzelfde voor beide camera’s. Ze verbinden draadloos met de SmartHub en worden voorzien van een naam.

Als alles is geïnstalleerd is het set direct klaar om in gebruik te nemen. Tenminste, je moet er wel nog even een plekje voor vinden. Hierover straks meer. Ik doorloop eerst even de instellingen zoals de slimme meldingen. Ik kies ervoor om alleen meldingen te ontvangen van Personen om te voorkomen dat er veel onnodige meldingen zijn. De camera’s hangen buiten dus Audiowaarschuwingen voor Rook/CO2 of ander geluid is niet noodzakelijk. Automatische zooming en tracking schakel ik ook in, evenals de beste kwaliteit video.

Arlo Pro 3 installatie 07

Het is mogelijk om gedurende bepaalde tijden van de dag geen meldingen te ontvangen wanneer de Arlo camera’s beweging detecteren. Dit is erg handig nu mijn dochter meer thuis is. Ik stel als test in dat enkel tussen 23:00 en 07:00 er notificaties worden verstuurd. Handig!

De camera aan de voorzijde hangt vast aan de magnetische steun die ik gewend ben van de Arlo camera’s. De camera aan de achterzijde is gemonteerd met de speciale steun. Die heb ik nog niet eerder gebruikt en besluit hem in de achtertuin te monteren.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 012

Door middel van het gewricht in de steun kun je hem makkelijk kantelen en om een hoekje laten kijken. Net als bij de magnetische steun monteer je hem eenvoudig aan de wand met de meegeleverde pluggen en schroeven en klaar ben je.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 009

De achterzijde van de Arlo Pro 3 camera is voorzien van schroefdraad en hiemee bevestig je hem eenvoudig aan de steun. Nu is het enkel nog een kwestie van uitrichten en je camera is klaar voor gebruik.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 008

Inmiddels hangen ze er bijna 20 dagen en de accu’s zijn nog voor meer dan 80% vol. Zo’n 3 maanden op een lading moet haalbaar zijn, helemaal als je niet kiest voor de maximale kwaliteit zoals ik. Het voordeel is dat je de camera binnen eenvoudig kan opladen, maar net zo goed ook buiten. Door middel van de speciale laadkabel en USB-adapter voorzie je de accu’s weer van wat extra juice en kunnen ze zonder moeite weer een paar maanden mee.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 004

Bovenstaande foto geeft een duidelijk beeld van de laadconnector aan de onderzijde van de camera. Onderstaande foto is dezelfde connector echter ditmaal met de special oplaadkabel aangesloten.

Netgear Arlo Pro 3 tech365 005

Over de totale linie ben ik erg tevreden over de prestaties en het gebruikersgemak van de Arlo Pro 3. Het was even wat knutselen voordat ik echt kon beginnen met installeren, maar dat had vooral te maken met het feit dat mijn thuisnetwerk gesegmenteerd is door middel van VLANs. Toen ik eenmaal kon beginnen werkte het binnen no time en kon ik aan de slag met de opties.

De slimme mogelijkheden van de Arlo Pro 3 werken goed. Ik ben vooral een liefhebber van de automatische zooming en tracking. Een leuk voorbeeld was een nachtelijk bezoek van een egel in mijn voortuin. De Pro 3 naast de voordeur zoomde in en volgende het beestje keurig totdat hij uit het zicht verdwenen was. Idem met personen. Je kunt ervoor kiezen om de camera zelf onderscheid te laten maken tussen Personen en dieren en zo de egels en katten uit de buurt uit te sluiten van detectie. Ook dit werkt in de praktijk erg goed, de egel werd in de tweede video keurig ontdekt als “dier”.

Arlo objectherkenning

In de donker functioneert hij ook goed. De toevoeging van de spotlight, die ik al kende van de Ultra, is eigenlijk onmisbaar vandaag de dag en help je ook in het donker met net dat extra licht. En is het echt helemaal mis dan is de sirene een handig extraatje. Uit ervaring kan ik je vertellen dat de sirene ook erg goed hoorbaar is!

Je kunt in je instellingen voor de camera kiezen uit verschillende kijkhoeken. Door middel van de hoge kwaliteit die de Pro 3 levert en de kijkhoek van maximaal 160 heb je niet alleen goed beeld, maar ook veel beeld. Ik vind de grote hoek erg prettig en geeft mijn zicht rondom mijn voordeur zoals je hieronder kunt zien. De gehele voortuin is zichtbaar op de linkerkant van de foto, de rechterkant is met de kleinste kijkhoek. Zie je het enorme verschil?

Arlo kijkhoek camera

De video’s en foto’s die je kunt maken worden in standaard kwaliteit bewaard in de cloud en zijn te downloaden op je toestel. Wil je echt profiteren van de 2k-resolutie dan moet je wel een Premier-abonnement hebben, of gebruik maken van lokale opslag op een USB-stick. Dat vind ik wel jammer. Ook al begrijp ik het businessmodel, je hebt toch weer iets aanvullend nodig om ook op afstand in deze kwaliteit te kijken.

Arlo Pro 3 zoom

Om je een idee te geven van de prestaties in het donker heb ik nog twee schermafdrukken gemaakt van de Arlo Pro 3 in het donker zonder de spotlight functie en met. Zoals je kunt zien is het beeld met enkel infraroodzicht eigenlijk al heel goed. De spotlight voegt er wat extra licht aan toe dat zorg voor minder schaduwplekken en kleuren.

Arlo Pro 3 spotlight

Prijs en beschikbaarheid

Het Arlo Pro 3 set met 2 camera’s en een basisstation is per direct verkrijgbaar voor een prijs van € 598. Je kunt hem onder andere verkrijgen bij Coolblue.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

 1. Ik heb grote problemen met het abonnement. Wil maar niet lukken. Nu zoek ik een mogelijkheid om zelf op afstand de usb stick, die ik gebruik voor lokale opslag, uit te kunnen lezen.
  Het schijnt mogelijk te zijn, maar ik weet niet hoe. Ben een tamelijke leek op IT gebied. HELP ??

  1. Hi Willem, dat kan zeker alleen is het dan wel noodzakelijk om je basisstation bereikbaar te maken vanaf het internet. Dit zou ik persoonlijk niet doen, zonder bijvoorbeeld een veilige verbinding te maken met een VPN. Voor cybercriminelen en ongewenste gasten is het apparaat anders ook vindbaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button