Beeld en geluid

Apple TV, Chromecast of Roku? Wat moet je nu eigenlijk kiezen?

Smart tv’s zijn al een aantal jaar in overvloed te krijgen. Je kent ze vast wel, van die tv’s met allerlei apps en handige diensten die jou net een extra dimensie in tv kijken moeten bieden. In de praktijk valt dit echter vaak tegen en zoek je toch al snel een oplossing die wat meer mogelijkheden biedt en meegaat met de tijd. Veel merken bieden in het begin veel verschillende soorten apps voor je tv, maar binnen notime merk je dat de ontwikkeling stil staat en de focus meer ligt op het verkopen van een nieuw model tv. Die is immers weer sneller, flitsender en biedt nog meer mogelijkheden. Maar is dit echt nodig als je verder tevreden bent met de kwaliteit van je beeld?

Een interessant alternatief voor het upgraden van je smart tv is het toevoegen van een mediaspeler. Ook hier zie je de laatste jaren een enorme groei. Een groot voordeel aan het dergelijke mediaspeler is dat de prijs vele malen lager ligt dan die van een nieuwe smart tv. Een aantal interessante voorbeelden hiervan zijn de Apple TV, Google Chromecast en de Roku.

Apple TV

De Apple TV is denk ik wel de meest bekende in het rijtje. Dit jaar lanceerde Apple haar vierde generatie en gooide het roer flink om. Een eigen App Store voorzien van veel handige en leuke apps, verbeterde hardware en stembediening via haar virtuele assistent Siri. Vooral dit laatste is erg goed uitgewerkt waardoor je simpelweg je gewenste film kunt zoeken door commando’s als: “laat mij alleen de films zien van James Bond met Roger Moore”. De Apple TV is echter niet de meest goedkope oplossing van de drie optie die ik noemde, maar als je al veel werkt met iTunes wel de meest handige.

AppleTV-4G_Remote-PRINT

Google Chromecast

Google gooide haar mediaspeler concept over een andere boeg en introduceerde de Chromecast, een slimme stick die je in een vrije HDMI-aansluiting plaatst in je tv. In de praktijk werkt dit alleen net iets anders dan de andere twee oplossingen. De Chromecast bedien je namelijk vanuit de diverse apps op je smartphone of tablet. Een goed voorbeeld hiervan is de Netflix app waarin je een film of serie kunt starten en vervolgens door een druk op de knop kunt “casten” naar je tv. De Chromecast neemt het streamen voor zijn rekening en maakt je tv dus eigenlijk smart. Je bent met deze oplossing wel iets meer beperkt in wat je kunt streamen. Er moet ondersteuning in de app aanwezig zijn voor Chromecast. Veel populaire apps hebben dit overigens wel, zoals: YouTube, Netflix, HBO, Amazon, Plex en DS Video. De prijs van de Chromecast is wel echt een lachertje, want hij kost maar 35 euro.

Chromecast stick 01

Roku Player

In Europa is het niet de meest bekende mediaspeler, maar vooral in de Verenigde Staten en Azië is hij onwijs populair. Ik heb het hier over de Roku mediaspeler. Je kunt hem qua design en concept vergelijken met de Apple TV, alleen kan hij net even wat meer en ondersteunt het laatste nieuwe model ook UltraHD (4K). Als je een dergelijke tv al in je woonkamer hebt staan, dan wordt de Roku natuurlijk ineens heel erg interessant.  Het apparaat biedt eigenlijk alles wat je van een mediaspeler verwacht en wordt ook goed ondersteunt door grote streaming platforms als Netflix, Amazon en HBO. De Roku is ook uitgerust met stembediening. Een aantal erg handige mogelijkheden van de Roku ten opzichte van de Apple tv is dat hij beschikt over een optische uitgang voor je geluid en een handige afstandsbediening waar je een koptelefoon in kan pluggen om zo het geluid voor jezelf te houden. Qua prijs zit hij net als de Apple tv rond de 150 euro.

Roku 3

Hoe maakt ik mijn tv Smart?

Hier komt het mooie van deze apparaten om de hoek kijken. Je hebt er eigenlijk niets meer voor nodig dan een vrije HDMI-poort. De oplossingen werken dus in 9 van de 10 gevallen direct op je tv, zonder dat je hier allerlei halsbrekende toeren voor uit hoeft te halen. Handig toch?

Wat moet ik nu kiezen?

Dit blijft altijd een lastige vraag, want naast de technische mogelijkheden is er ook altijd nog persoonlijke voorkeur. Als je het mij vraagt is het belangrijk om te bepalen hoeveel gebruik je maakt van slimme apps en diensten. Het is natuurlijk erg gaaf om legio aan opties en mogelijkheden te hebben, maar als je niet uitkijkt dan wordt het ook snel onoverzichtelijk en complex. Ben jij iemand die zo af en toe eens wat kijkt op Netflix dan heb je aan een Chromecast van een paar tientjes echt genoeg.

Wil je een uitgebreide media ervaring, dan moet je zeker eens kijken bij de Apple TV en Roku player. Probeer ze vooral eens een keer uit voordat je hem koop. Roku geeft je bijvoorbeeld 30 dagen de tijd om het apparaat gewoon in zijn geheel terug te sturen als het niet bevalt.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button