tech365
ios-vs-android-security-comparison

Apple vs. Android: de ultieme strijd der titanen!

Het lijkt wel of de hele wereld op alle fronten in twee kampen is verdeeld. Je houdt van honden of katten, van Playstation of Xbox, van Coca Cola of Pepsi en van Apple of Android. Wat is nou beter? Wie heeft gelijk? De verschillen lijken minimaal, de mening lijkt puur gebaseerd op de voorkeur van het individu. Bij Refurbished duiken we diep in de materie om voor eens en voor altijd uit te zoeken welk merk nou beter is: Apple of Android.

Een eerlijke strijd

We gaan voor een rigoureuze aanpak door de belangrijkste aspecten met elkaar te vergelijken. Wij houden ons aan een zo eerlijk mogelijke vergelijking. Zo worden alleen de nieuwste versies van de software met elkaar vergeleken. De titanen gaan het tegen elkaar opnemen in 5 rondes waarin zij worden beoordeeld op verschillende aspecten van hun software. Dit is dus een op feiten gebaseerde strijd. We kijken daarom naar aspecten die aantoonbaar zijn. Zo worden persoonlijke voorkeuren en meningen als “ik vind dit fijner” of “ik vind dit mooier” vermeden. Nu de regels duidelijk zijn, kan de strijd beginnen.

Ronde 1: Gebruiksgemak en Personalisatie

Er is veel te zeggen over het gebruiksgemak van de twee besturingssystemen. Zo is die van Apple simpel en beperkt. Er zijn weinig opties dus je moet het doen met wat je hebt. Dit zorgt er voor dat je niet snel de fout in kunt gaan. De keerzijde hiervan is dat je daardoor de software ook niet kunt personaliseren. Als je iOS meer op jezelf wil toespitsen, is dit helaas niet mogelijk. Aan de andere kant fabriceert Apple wel haar eigen toestellen waar de software vervolgens naadloos op aansluit. Het functioneert daardoor eigenlijk altijd goed.

Android is veel beter te personaliseren dan iOS omdat het draait op telefoons van verschillende merken. Je besturingssysteem kan er dus anders uitzien op een andere telefoon. Daarnaast is het uiterlijk van apps, widgets en instellingen naar jouw smaak aan te passen. De Android software ‘past’ dus eigenlijk altijd bij de gebruiker. De keerzijde hiervan is dat je dankzij alle opties jezelf ook kan verliezen in redelijk onbelangrijke details. Sommige Apple gebruikers zeggen zelfs dat Android daardoor onnodig complex is. Het lijkt daardoor in de eerste ronde toch aan te komen op persoonlijke voorkeur. Verkies je eenvoud boven opties? Kies dan voor Apple. Heb je liever wat meer mogelijkheden? Dan is Android beter geschikt voor jou. De eerste ronde is daarom gelijkspel. 1-1.

Ronde 2: Keuzevrijheid

Uit de eerste ronde bleek al dat Apple de vrijheid met betrekking tot personalisatie beperkt houdt. Na nader onderzoek blijkt echter dat dit geldt voor alles. Zo is iOS bijvoorbeeld alleen functioneel op telefoons van Apple. Je kunt iOS dus niet draaien op een Nokia, Samsung of ander merk telefoon. Wil je van iOS gebruik maken? Dan moet je automatisch ook gebruik maken van een iPhone. Ook als je dat liever niet had.

De restricties bij Apple gelden echter niet alleen voor de telefoonkeuze. Zo heeft Apple ook volledige controle over de App Store. Alle apps moeten aan zeer strenge eisen voldoen voordat ze op de App Store beschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat er meer, veel meer apps te verkrijgen zijn voor Android. Er is dus maar één conclusie mogelijk: de ronde keuzevrijheid is gaat naar Android. 2-1.

Ronde 3: Online veiligheid

Apple heeft in deze ronde een goede kans om de 2-1 achterstand om te buigen naar een 2-2 gelijkspel. Want dankzij de rigoureuze controle op de App Store is er ook veel minder kans op malware en virussen. Je kan er dus altijd vanuit gaan dat de apps die jij wil downloaden, veilig zijn. Bij de Google Play Store, de Android tegenhanger van de App Store, bestaan veel minder zware eisen om een app te uploaden. Ook kwaadwillenden hebben hierdoor te maken met een lagere instapdrempel. Er is daarom meer kans om schadelijke software te downloaden op een Android telefoon. Daarnaast zijn er wereldwijd veel meer Android gebruikers dan Apple gebruikers. Iemand die zoveel mogelijk mensen wil raken, zal dus eerder kiezen om dat via Android software te doen. Dit betekent dat er voor iOS veel minder virussen bestaan.

Dat wil echter niet zeggen dat de Google Play Store super onveilig is. Ook daar worden dagelijks controles uitgevoerd en schadelijke apps verwijderd. Door een klein beetje op te letten bij het downloaden van je apps, loop je al een stuk minder risico. Dat gezegd hebbende is de software van Apple dus wel veiliger. Bovendien zijn er veel meer iphones die ook de nieuwste versie van iOS draaien. In het geval van Android zie je dat er nog veel gebruikers zijn van de oudere versies. Deze zijn per definitie minder veilig. Apple heeft deze ronde dus gewonnen. De tussenstand is 2-2.

Ronde 4: Privacy

Privacy. Tegenwoordig hoor je er elke paar maanden wel iets nieuws over en het is nooit goed nieuws. Grote bedrijven zoals Facebook en Google verzamelen steeds meer data over je. Daarna verkopen ze je data maar al te graag aan bedrijven waardoor zij je vervolgens bestoken met reclame. Ze weten zelfs waar je woont, waar je werkt en wat je hobby’s zijn. Het wordt steeds moeilijker om bepaalde zaken echt geheim of voor jezelf te houden. Dus hoe staan Apple en Android hier tegenover elkaar?

Na slechts een beetje onderzoek blijkt deze ronde snel gestreden. Android is in 2005 gekocht door Google en Google verdient heel veel geld met het verkopen jouw data. Zij komen (onder andere) aan die data omdat je de Google services via je Android telefoon gebruikt. Het is bijna niet mogelijk om dit te voorkomen. Eén Google search of één keer Google maps gebruiken is al genoeg voor Google om te weten wat jouw interesseert of waar je heen gaat. Het feit dat je dan wel vaker relevante advertenties te zien krijgt, is lang niet net zo waardevol als je privacy.

Bij Apple is het een heel ander verhaal. Apple verdient geld door telefoons, tablets en andere hardware, plus de daarbij horende software te verkopen. Het verkopen van big data hoort daar niet bij. Je bent dus niet je privacy kwijt vanaf het moment dat jij je telefoon aanzet. Het klopt wel dat Apple ook data van gebruikers verzamelt voor kunstmatige intelligentie. Echter blijft deze data gewoon op jouw telefoon en niet ergens op een server waar andere mensen er ook bij kunnen. Dat Apple ver gaat in de bescherming van je privacy blijkt wel uit het feit dat zij zelfs de strijd aan gingen met de FBI. De FBI kon niet in de iPhone van een terrorist komen en vroeg Apple om software te ontwikkelen waarmee de Amerikaanse regering toegang tot de telefoons kon verkrijgen. Apple weigerde omdat daarmee de privacy van alle iPhone gebruikers kon worden geschaad. Om al deze redenen wint Apple deze ronde en komt daarmee op voorsprong te staan. De tussenstand is 2-3.

Ronde 5: De nieuwste apps als eerste

Rond nieuwe apps ontstaat vaak een echte rage. Denk bijvoorbeeld aan Angry birds, Flappy bird, Pokémon Go en Fortnite. Het leek op een gegeven moment of letterlijk iedereen wel één van die apps op z’n telefoon heeft of heeft gehad. Hoe eerder jij van deze en andere apps gebruik kunt maken, hoe beter. Daar gaan we ons in deze ronde op richten. Wie van de twee titanen kan als eerste bij de nieuwste apps?

Android maakt begint deze ronde met een indrukwekkende schijnbeweging. Android heeft wereldwijd namelijk een veel groter marktaandeel dan Apple. Dat betekent dat de meeste mensen een Android toestel hebben. Ontwikkelaars brengen hun apps dus eerst op de Google Play Store uit, toch? Daar zet Android je dus op het verkeerde been, want niets is minder waar.

Het is namelijk sneller en goedkoper om een app voor iOS te ontwikkelen. Dit heeft onder andere te maken met de programmeertalen die gebruikt worden. Android apps worden voornamelijk geschreven in JAVA en iOS apps in SWIFT. Bij JAVA moeten meer regels code worden geschreven voor dezelfde functionaliteiten. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met toestellen van verschillende merken. Dit kost allemaal tijd en geld. Daarnaast blijkt dat Apple gebruikers ook meer bereid zijn om geld uit te geven aan apps, terwijl Android gebruikers het geld liever op de bankrekening laten staan. Als app ontwikkelaar is het dus interessanter om de apps eerst voor iOS uit te brengen. Apple wint daarmee de laatste ronde. Eindstand: 2-4.

En de winnaar is?!

Apple! Android begon sterk en heeft kort een voorsprong weten te behouden. Apple kwam echter sterk terug in de tweede helft en voerde de druk sterk op. Maar is daarmee alles gezegd? De keuze wordt namelijk niet alleen rationeel gemaakt. Juist emotie en juist persoonlijke voorkeur is belangrijk bij het maken van een goede keuze. Als het van binnen niet goed voelt of je vindt iets niet bij je passen, dan is er geen reden goed genoeg om je te overtuigen. Daarnaast kan het zijn dat je niet alle punten even belangrijk vindt. Wellicht interesseert de privacy of de aanpasbaarheid jou niet zoveel maar wil je een telefoon die jij “gewoon fijn vindt”. Misschien gaat het dan toch om persoonlijke voorkeur? Als iemand advies vraag over welke telefoon hij of zij moet nemen, zullen wij daarom antwoorden met: “Dat ligt aan wat je belangrijk vindt. Het beste kun je even kijken wat het meest bij je past”. Zijn we toch weer terug bij af.

Bestel bij Refurbished

Bij Refurbished bieden we daarom toestellen met beide besturingssystemen aan. Wat jouw persoonlijke voorkeur ook is, bij ons kun je altijd terecht voor een goede refurbished telefoon. Bestel jouw telefoon daarom snel in onze webshop.

Deze advertorial is geschreven door Refurbished.nl

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen