De kracht van je computer wordt bepaald door een aantal factoren. Voor sommige toepassingen is het niet zo heel belangrijk hoe krachtig je computer is, maar in bepaalde gevallen maakt ieder procent meer wel degelijk uit. In mijn geval was het niet mijn processor of geheugen, maar bleef mijn videokaart een beetje achter. Maar wat neem je dan als vervanger. Ik kreeg de kans om de gloednieuwe AMD Radeon RX480 videokaart een paar weken te proberen. Is dit de perfecte balans tussen prestaties en prijs?
Een dikke videokaart kopen die bakken geheugen en een bloedje snelle grafische processor bevat is niet zo moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een flinke portemonnee voorzien van genoeg flappen. Hier zit ook direct de crux. Een top of the line videokaart is over het algemeen heel erg duur. Voor de hardcore gamer is dit vaak geen issue, die kopen het toch wel. Zelf ben ik dit niet, en zoek een soort van tussenoplossing. Ja ik wil lekker kunnen gamen, maar het is niet het hoofddoel van mijn computer. Omdat het belang van het maximaal gamen wat lager ligt, heb ik er ook minder geld voor over. AMD ontvangt met de RX480 deze doelgroep met open armen. Een videokaart die naar eigen zeggen flink presteert en ook nog eens mild voor je portemonnee is. Klinkt als muziek in de oren toch?
In vergelijking met mijn huidige nVidia 600 series videokaart is de RX480 echt een flinke jongen. Je hebt er 2 sloten voor nodig om hem in je kast te plaatsen en het eerste wat ik moest doen is een extra blindplaat weghalen. Je ziet eigenlijk niets van hoe de kaart is opgebouwd door de grote kunststof behuizing. Het oog hierdoor wel aardig serieus. This thing means business!
Toen ik de kaart ontving had ik ook de schitterende nieuwe Philips 34-inch Curved monitor op mijn bureau staan. Een scherm dat het beste werk op een 4k-resolutie. Ideaal moment om beide te combineren. De RX480 ondersteunt dit namelijk zonder moeite. Voordat ik hiermee aan de slag kan is het natuurlijk wel nodig om het beest in zijn kooi te stoppen. Je hebt een moederbord nodig met een vrij PCI-e 3.0 x16-slot om de kaart in te monteren.
Het is wel nodig de RX480 te voorzien van wat extra spanning. Je doet dit door een 6-pins PCIe-connector aan te sluiten aan de connector op de videokaart. Dit is niet bij alle videokaarten nodig, maar bij dit exemplaar wel. In totaal is de kaart in staat om maximaal 150Watt vermogen te trekken. Voordat je overgaat tot het aanschaffen van de kaart is het wel verstandig om te checken of de voeding van je pc dit wel trekt.
Voor het aansluiten van je beeldscherm heb je bij deze videokaart meerdere mogelijkheden. Je vindt er in ieder geval geen ouderwetse VGA of DVI-aansluiting meer. Als je nog een scherm hebt dat hiervan afhankelijk is, dan moet je gaan werken met verloopstekkers of wordt het tijd voor een nieuw beeldscherm. In totaal zijn er vier aansluitingen beschikbaar als video-out. Zo heb je de beschikking over 1 x HDMI-aansluiting (2.0b) en 3 x DisplayPort (1.4). Je kunt er dus moeiteloos meerdere beeldschermen op aansluiten.
AMD heeft de Radeaon RX480 voorzien van haar nieuwste Polaris architectuur. Dit maakt de kaart erg geschikt voor gamers maar ook voor eenieder die aan de slag wil met Virtual Reality (VR). De prestaties die de RX480 levert lenen zich dankzij AMD LiquidVR erg goed voor deze techniek. En hier hoef je eigenlijk niet eens een gamer voor te zijn. Onlangs zag ik de inzet van VR namelijk ook gewoon bij een makelaarskantoor. Dit is wat mij betreft ook echt de kracht van de Radeon RX480. Hij is in staat om op een hoog niveau te presteren en doet dit voor een schappelijke prijs. Mocht je een liefhebber zijn van keiharde specs, dan heb ik die natuurlijk ook voor je. De RX480 is door AMD voorzien van: 36 compute units, 2304 stream processors een variabele kloksnelheid van 1120 – 1266 MHz, piekprestaties tot 5.8 TFLOPS en GDDR5 heugen met een kloksnelheid van 1750 MHz op een 256bit bus. Oh, en vergeet niet de ondersteuning voor AMD FreeSync en DirectX 12.
Het testen van een videokaart heeft eigenlijk alleen maar zin als je hem in dezelfde configuratie kunt vergelijken met concurrenten. Dit heb ik met de RX480 niet gedaan vanwege het simpele feit dat ik geen dedicated testsetup heb voor videokaarten. Wil je graag zien hoe de RX480 het doet in vergelijking met andere kaarten, dan moet je zeker eens op het blog van Techtesters kijken. Waar ik vooral in geïnteresseerd ben, is wat de upgrade naar deze videokaart voor mijn systeem doet. Om dit te bepalen heb ik met 3D Mark 11 een benchmark uitgevoerd met mijn oorspronkelijke videokaart en de Radeon RX480. Om te zorgen dat beide kaarten de benchmark konden uitvoeren heb ik gekozen voor de Sky Diver benchmark, gebaseerd op DirectX11.
Voila! Een score van 7554 op 3D Mark voor de Sky Diver 1.0 benchmark. De gebruikte videokaart is hier een Nvidia GeForce GTX 650. Ondanks dat de prima hardware in de machine zit, is hij niet direct geschikt als flinke gaming pc.
Natuurlijk ging ik ervan uit dat de prestaties met de nieuwe Radeon RX480 beter zouden zijn. Maar dat het resultaat zoveel hoger lag was toch wel even een stoer momentje. De score gaat omhoog van 7554 (lager dan een 2013 gaming laptop) naar 23362 (een bijna volwaardige gaming laptop anno nu). De Radeon RX480 is dus zeker een waardevolle upgrade voor je pc.
Helaas ondersteunt de oude videokaart geen DirectX12 en is hierdoor de nieuwste Fire Strike benchmark niet te vergelijken. Toch was ik erg nieuwsgierig hoe de setup zich zou verhouden na de upgrade van de videokaart. Deze benchmark is niet alleen super gaaf om naar te kijken, maar geeft ook je configuratie even flink op zijn donder. Mijn score kwam neer op 9749, ook hier weer bijna een volwaardige gaming setup.
De meegeleverde software van AMD bevat niet alleen drivers voor je videokaart, maar ook wat ondersteunde software. Zo wordt het mogelijk om automatisch games aan te laten passen voor je RX480 zonder dat je hier zelf iets aan hoeft te doen. In mijn geval kwam er een speciaal profiel beschikbaar om de instellingen te optimaliseren voor de game Project Cars. Voor de echte geek is het ook mogelijk om met de hand wijzigingen aan te brengen aan de instelling van de videokaart en het profiel voor de applicatie. Het eerste wordt gedaan door middel van Wattman, een configuratie assistent die je een enorm scala aan finetuning-mogelijkheden biedt.
Hier zie je dus hoe de videokaart is ingesteld voor Project Cars. Indien gewenst kun je zelf nog aan de slag gaan met de frequentie van de GPU, het geheugen en de voltages.
Prijs en beschikbaarheid
Als je opzoek bent naar een flinke upgrade van je gaming pc voor een schappelijke prijs, dan mag je de Radeon RX480 simpelweg niet overslaan. De 4GB variant van de RX480 kost je ongeveer €249 en de 8GB variant ligt op €300. Je kunt ze onder andere verkrijgen bij Alternate en Informatique.