Algemeen

Alle mogelijkheden van een SD kaart

In de wereld van dataopslag worden er steeds betere technieken ontwikkeld en worden datadragers sneller en kleiner gemaakt waardoor je ze ook makkelijk kunt meenemen. Waar je vroeger een (externe) harde schijf gebruikte om je bestanden op te slaan, kan dat nu met SD kaarten. Lees verder om erachter te komen wat er allemaal mogelijk is met deze geheugenkaarten.

Welke grootte is handig?

Tegenwoordig zijn de ontwikkelingen zo ver dat je helemaal niet meer opkijkt van opslagmogelijkheden waarbij groottes oplopen tot 1 terabyte en de gegevensdragers niet groter zijn dan een vingernagel. Een SD kaart gebruik je voornamelijk in een smartphone, camera of een navigatiesysteem. Om na te gaan hoeveel geheugen je nodig hebt in je telefoon of ander apparaat kun je jezelf afvragen:

 • Maak je veel foto’s en video’s?
 • Worden er veel spellen gespeeld?
 • Wordt er veel muziek opgeslagen?

En zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken. Foto’s en video’s nemen door de steeds groter wordende resoluties meer data in beslag. Als je dus regelmatig opslagruimte nodig hebt, kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van een SD kaart met veel geheugen. Veelgebruikte formaten die je kunt aanschaffen voor de telefoon zijn:

 • SD kaart 32GB
 • SD kaart 64GB
 • SD kaart 128GB
 • SD kaart 256GB

Voor flink wat opslagruimte kan een SD kaart met 128 of 256GB voor een erg lange tijd van dienst zijn, denk bijvoorbeeld aan een SanDisk SD kaart.

Snelheid die er toe doet

Bij een SD geheugenkaart zijn diverse snelheidsklassen beschikbaar. Wanneer je een kaart gebruikt voor af en toe wat op te slaan, doet de snelheid er niet erg toe. Voor het opslaan en gebruik van videomateriaal is het aan te bevelen om je meer te verdiepen in de hogere snelheidsklassen: dit kan haperingen voorkomen. Welke snelheid je nodig hebt hangt dan weer af van de resoluties en andere eigenschappen. Vooral bij de video’s met een resolutie van 4K (en 8K in de toekomst) kan het verschil groot zijn.

Belangrijk: de backup

Een geheugenkaart met flink wat geheugen klinkt natuurlijk aantrekkelijk. Maar er is ook een keerzijde: wanneer er veel data is opgeslagen, verlies je ook veel (belangrijke) bestanden wanneer de geheugenkaart corrupt raakt. Zorg dus altijd ervoor dat er een backup bestaat van de belangrijke data. Gelukkig zijn hier veel mogelijkheden voor:

 • In de cloud
  Met een (gratis) account kan je tot een bepaald aantal GB je data online opslaan. Zo ben je ervan verzekerd dat je jouw data niet zomaar kwijt bent.
 • Op de computer
  Iets dat eigenlijk al voor zichzelf spreekt: je data op de computer opslaan. Je doet dit door gebruik te maken van een kabel of SD kaartlezer en jouw data staat op de harde schijf.
 • Op de NAS
  Puur bedoeld voor opslag: een NAS server. Vaak kan je via je netwerk alles opslaan. Deze hardware is een zeer handige centrale manier om je data te benaderen in het thuisnetwerk. Zo kan je vanaf je pc de data van de NAS afhalen.
 • SD kaart met wifi
  Voor de fanatieke fotograaf kan dit een erg interessante optie zijn wanneer de fotocamera geen wifi heeft. De data wordt automatisch naar een ontvanger (pc of telefoon) gestuurd. Een wifi SD kaart is overigens vrij prijzig en is daardoor vaak niet interessant voor de gemiddelde hobbyfotograaf.

Hoewel een geheugenkaart niet erg snel kapot zal gaan omdat het weinig warmte afgeeft en geen bewegende delen heeft zoals een traditionele harde schijf, doe je er verstandig aan om altijd een van deze backup mogelijkheden te gebruiken. Een alternatieve werkwijze is het gebruik van meerdere kleine SD kaarten. Met name bij fotografie kan dit handig zijn als je veel foto’s maakt en wilt voorkomen dat door een corrupte kaart je niet meer kunt fotograferen.

 

Deze blogpost is geschreven door Allekabels.nl

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button