tech365
albelli iPhone app tech365 001-2

Een fotoalbum op je smartphone maken met de Albelli app

Smartphones zijn niet meer weg te denken. We gebruiken ze om in contact te blijven met vrienden, voor het bijhouden van to-do lijstjes en om overal naar je favoriete muziek te kunnen luisteren. Maar laten we vooral de camera niet vergeten. Waar we vroeger nog weleens ons fototoestel vergaten is dit met een smartphone helemaal niet meer aan de orde. Maar wat doen we eigenlijk met al die foto’s die we verzamelen?

Je kunt natuurlijk je foto’s overzetten op je laptop en vanuit hier een fotoalbum maken of ze laten afdrukken. Maar waarom zou je niet gewoon een fotoalbum samenstellen en bestellen vanaf je smartphone? Je foto’s staan immers daar opgeslagen en dit scheelt je allerlei omslachtige handelingen.

Vorig jaar probeerde ik de iPad app van Albelli uit, een handige manier om een fotoalbum te maken en het resultaat was prima in orde. Toen mij gevraagd werd om de nieuwe Albelli app voor smartphones te proberen kon ik dat natuurlijk niet links laten liggen. Ik bedacht mij hoe handig het zou zijn om de app te gebruiken om eens een leuk klein album te maken van mijn Instagram foto’s. Een groot vakantiealbum maak je over het algemeen niet op je smartphone, maar voor een Instagram fotoboek is het eigenlijk perfect. Zogezegd zo gedaan, installeren die hap!

Om te beginnen met het samenstellen van je fotoalbum is het natuurlijk wel nodig om de smartphone app van Albelli te download. In mijn geval kon ik de app downloaden uit de App Store voor mijn trouwe iPhone. Na het starten van de app kun je direct aan de slag met het samenstellen van het fotoboek.

albedil iPhone app tech365nl 001

De eerste stap is het aanmaken van een nieuw fotoboek. Je hebt de keuze uit een drietal verschillen vierkante formaten. Een klein model van 10 x 10, een iets grotere van 14 x 14 of het grote model van 21 x 21 cm. Perfect voor Instagram foto’s trouwens, want die zijn veelal vierkant. Na het selecteren van je gewenste maat fotoboek kun je kiezen vanuit welke bron je foto’s wilt importeren voor je boek. Ik besloot te kiezen voor Instagram al bron voor mijn 14 x 14 cm boek.

albedil iPhone app tech365nl 002

Om toegang te krijgen tot mijn Instagram foto’s hoefde ik eigenlijk alleen aan te melden met mijn gebruikersnaam en wachtwoord. Je ziet direct je gepubliceerde foto’s in een overzicht en kunt kiezen welke er onderdeel worden van je fotoalbum. Met het standaard aantal pagina’s dat je bij het boek krijgt kun je 25 foto’s uitzoeken die je wilt gebruiken. Zoals je gewend bent op je smartphone doe je dit door simpelweg op de foto’s te tikken. Wanneer je selectie compleet is importeer je de foto’s en kun je nog wijzigingen aanbrengen in de volgorde waarin de foto’s in je boek geplaatst worden. Als dit alles naar je zin is worden de foto’s in het album geplaatst.

albedil iPhone app tech365nl 003

Ondanks dat je foto’s automatisch in het fotoboek geplaatst worden kun je zelf bepalen hoe het eindresultaat wordt. Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien is het ook mogelijk om een ander type indeling te maken voor een bladzijde. Je hebt keuze uit allerlei indelingen zoals: een scherm vullende foto, meerdere foto’s verticaal of horizontaal of een combinatie van beide. Keuze genoeg om het net even een andere look and feel  te geven. Het is ook mogelijk om nog foto’s te wisselen of het formaat aan te passen door ze aan te tikken en te veranderen.

Je hebt standaard 24 pagina’s om te vullen maar als je hier niet genoeg aan hebt dan is het mogelijk om extra pagina’s toe te voegen. Hier zijn natuurlijk wel extra kosten aan verbonden.

albedil iPhone app tech365nl 004

De laatste stap in het maken van je fotoalbum is het bevestigen van je ontwerp en het bekijken van het eindresultaat. Tenminste, het virtuele eindresultaat want je weet pas echt hoe het geworden is als het fotoboek op je deurmat ligt. Tot die tijd kun je zelfs vanuit de Albelli app al even bladeren door het geheel door op Tap to preview te tikken. Waarom dit overigens ineens in het Engels in de app staat is mij een raadsel. Het plezier is er niet minder om en voordat ik de bestelling doorstuur kan ik alvast even snel kijken hoe het fotoboek eruit gaat ziet.

Wanner je het fotoboek gaat bestellen kun je trouwens nog kiezen om hem geheel in hoogglans uit te laten voeren. Dit is niet zonder meerprijs en in mijn geval kwam er €3,60 bij de basisprijs van €11,95. Omdat ik verwacht dat het resultaat mooier zal zijn in hoogglans koos ik voor de mogelijkheid bij het bestellen van het album. En dan nu eigenlijk de belangrijkste vraag, hoe is het boek nu eigenlijk geworden?

Een leuk idee, maar kwalitatief niet hoogstaand

De app van Albelli werkt werkt goed. Hij reageert allemaal lekker vlot, is een eenvoudig in gebruik en binnen notime heb je een leuk album samengesteld. Eigenlijk kan ik niets verzinnen aan de app wat niet naar wens werkt. Waar ik echter wel iets meer van had verwacht is de afdrukkwaliteit van het album. Als je ziet dat ik in totaal iets van €19 kwijt was aan dit boekje, dan valt het mij toch een beetje tegen. De afdrukken zijn niet enorm slecht, maar er is wel een zeer duidelijke pixelvorming te zien in de foto’s. Hiermee vallen op sommige afdrukken enkele details eigenlijk helemaal weg. Dit vond ik overigens niet bij het album dat ik eerder via de iPad app had samengesteld. Onderstaande foto geeft een 100% weergave van een stukje van de foto weer.

albelli iPhone app tech365 001

Nu is het natuurlijk wel zo dat een klein album van 14x14cm meer voor de fun is, dan voor het bewaren van je foto’s. Toch had ik er iets meer van verwacht en hoop dat Albelli hier nog iets aan gaat doen. Had het album nu €7,50 gekost, dan had ik er minder moeite mee gehad denk ik. Buiten de kwaliteit is het een leuk idee en is zo’n klein fotoboek best grappig.

Pluspunten

  • App werkt goed en snel.
  • Album redelijk naar wens aan te passen.
  • Verschillende bronnen voor foto’s.

Minpunten

  • Afdrukkwaliteit.
  • Hoge prijs voor het kleine fotoboek.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • De laatste versie beschikbaar vanaf januari 2016 geeft bij veel mensen het probleem dat je foto’s niet geupload worden. We kregen netjes twee albums met opmaak en tekst maar zonder foto’s. Het is nog steeds wachten op de update die albelli ging uitbrengen, maar tot heden nog niets. 🙁

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen