Beeld en geluid

AKG Y50: Hip en trendy naar je favoriete muziek luisteren

AKG is een merk dat zich volledig richt op het produceren van hoofdtelefoons is allerlei verschillende vormen. Als onderdeel van de Harman groep, geen onbekende speler op audio vlak, richt het zich al sinds 1965 op het ontwikkelen van kwalitatieve audioproducten en hebben ze menige opnamestudio, professional en audioliefhebber al bereikt. In deze review kun je onze ervaring lezen met de AKG Y 50 hoofdtelefoon.

AKG staat voor Akustische und Kino-Geräte Gesellschaft mbH en is van oorsprong een Oostenrijks bedrijf. Vanaf het begin heeft het bedrijf zich gericht op kwalitatieve producten in de audio branche. Inmiddels is het onderdeel van de Harman groep, maar worden de producten nog steeds onder deze vertrouwde naar uitgebracht.

AKG_Y50_tech365_001

Het slachtoffer voor deze review is dus de AKG Y 50 hoofdtelefoon in de taxi-gele uitvoering. Dit wil zeggen dat je niet bang moet zijn om een beetje op te vallen in de menigte met deze hoofdtelefoon, want hij is dan ook echt knal geel! Of je dit mooi vindt is natuurlijk helemaal aan jou. Maar mocht dit nu niet het geval zijn dan kun je gelukkig ook uit andere kleuren kiezen.

Het model is on-ear en heeft comfortabele grote oorschelpen. Deze oorschelpen kun je ook nog eens 90 graden draaien om het opbergen van de Y 50 makkelijker te maken. Nu het wel daar toch over hebben: de kabel aan de koptelefoon kun je ook loskoppelen en zit dus niet vast aan de hoofdtelefoon. Zoiets kleins maakt het opbergen ook weer handiger omdat je niet met de lange draad hoeft te rommelen. Dit soort simpele dingen hou ik echt van. Meedenken met je doelgroep en constant proberen je product te verbeteren.

AKG_Y50_tech365_002

Zoals ik net al schreef is het dus een on-ear hoofdtelefoon met een gesloten achterkant. Door middel van een draad, met geïntegreerde afstandbediening, sluit hem aan op je favoriete apparaat en kun je gaan genieten van je favoriete muziek. Sluit je de Y 50 aan op je smartphone dan kun je ook je toestel bedienen met de afstandbediening. Handig als je smartphone is je zak of tas zit en je net even het afspelen wilt pauzeren. Nu ik afgelopen week steeds gebruik heb gemaakt van de trein als vervoersmiddel, vond ik het niet hebben van een afstandsbediening toch wel een flink gemis. Dit probleem heb je met de AKG Y 50 dus simpelweg niet.

Wat zit er in de doos?

  • AKG Y 50 hoofdtelefoon.
  • Aansluitkabel met vergulde 3,5mm jackplug en afstandsbediening.
  • Vergulde 3,5mm naar 6,3mm verloopstekker.
  • Opbergtas.

AKG_Y50_tech365_005

Wat vinden we van de AKG Y50

Als je mij vraagt of de AKG Y50 iets voor jou is, dan is mijn eerste vraag: Wat voor muziek luister je graag? Ik heb namelijk gemerkt dat de Y50 voorzien is van een flinke dosis lage tonen en dit komt niet bij iedere muzieksoort goed uit de verf. Gezien het ontwerp van de Y50 richt dit model zich vooral op de jongere generatie en dan zit je al snel aan muzieksoorten vast waar flink lage tonen simpelweg onmisbaar zijn. Zo luisterde ik bijvoorbeeld een stukje van Nirvana en hierbij stoorde de prominent aanwezige lage tonen mij. Het leek net alsof dit zo  opgeblazen werd, waardoor het ten koste ging van de muziek. Hierna had ik echter wat verschillende soorten dance, hardstyle en dubstep gekozen en dan valt alles ineens op zijn plaats. Hier wil je juist dat de lage tonen eruit knallen en dat gaat met de Y50 prima.

AKG_Y50_tech365_004

We moeten niet vergeten dat de Y50 zich in het segment van minder dan €100 bevindt. Als je dan kijkt wat deze kanarie met oorschelpen je biedt, dan is het eigenlijk precies wat je ervan mag verwachten. Ben je een echte audiofreak, dan kun je beter gaan kijken naar modellen als de K495NC of de over-ear modellen van AKG. Dit komt echter wel met een flink ander prijskaartje.

Er is wel goed gekeken naar het opbergen van de hoofdtelefoon. Dit zien je onder andere terug in de draaibare oorschelpen, het invouwen van de poten en het afneembare snoertje. Vooral voor mensen die veel onderweg zijn met de trein, bus of vliegtuig, is dit natuurlijk onwijs prettig.

Of een hoofdtelefoon lekker zit is een gevalletje ‘smaak’. Zoals ik in mijn review van de Denon AH-MM300 al schreef, heb ik snel last van hoofdpijn als een hoofdtelefoon teveel druk uitoefent. De Y50 is zo’n voorbeeld hiervan, maar gelukkig in lichte mate. Het geheel zit op mijn hoofd net wat te strak, waardoor hij na een half uurtje al wat minder prettig wordt. Of dit de schuld is van het product, of de vorm van mijn hoofd laten we maar even buiten beschouwing (ik gok namelijk op het laatste). De oorschelpen voelde wel snel wat klam aan.

AKG_Y50_tech365_003

Voor minder dan €100 ben je al in het bezit van de Y50 en dit is wat mij betreft een mooi product voor een nette prijs. Er is altijd ‘bigger, bolder, better’, maar dan is de prijs ook anders. Verwacht in dit segment geen wonderen, maar dat neemt niet weg dat er ook prima kwaliteit te vinden is. De AKG Y50 is hier een mooi voorbeeld van.

Prijs en beschikbaarheid

De AKG Y50 is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €99,99. Je kunt hem krijgen in het zwart, geel, rood en blauw.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button