tech365
Akamai State of the Internet

Akamai: Meer DDoS-aanvallen op Europese bedrijven in Q3 2013

Vandaag heeft Akamai haar bekende ‘State of the Internet’ rapport gepresenteerd over Q3 van 2013. Het rapport geeft inzicht in een aantal belangrijke wereldwijde statistieken die verzameld zijn via het Akamai Intelligent Platform.

Wereldwijd minder DDoS-aanvallen; Europa juist vaker het doelwit

Het derde kwartaal van 2013 zorgde voor meer DDos-aanvallen op Europese bedrijven volgens het rapport. Dit is opvallend omdat juist het aantal DDoS-aanvallen wereldwijd is afgenomen. In Q3 werden er wereldwijd 281 aanvallen uitgevoerd, vergeleken met 318 in Q2. Het is voor het eerst dat Akamai een afname van het aantal aanvallen heeft waargenomen.

Het lijkt het er op dat aanvallers zich meer gaan richten op bedrijven in Europa en minder in de VS. Ondanks de daling van het aantal aanvallen wereldwijd is in Europa een stijging van maar liefst 22%. Akamai heeft een analyse uitgevoerd op de sectoren waarin deze aanvallen zijn waargenomen en rapporteert: De Enterprise-sector bleef met 127 incidenten het belangrijkste doelwit van de aanvallers, gevolgd door Commerce (80), Media & Entertainment (42), Public Sector (18) en High Tech (14).

Het rapport bevat voor het eerst een analyse of de bedrijven die getroffen zijn door een DDoS-aanval een grotere kans hebben om nogmaals het doelwit te worden van een aanval. Van de 281 aanvallen die door Akamai werden waargenomen, waren er 169 aanvallen op unieke doelen. Er werden hiervan 27 organisaties voor een tweede keer getroffen en 5 organisaties waren zelfs meer dan drie keer doelwit van een aanval. Eén klant was in Q3 zelfs 51 maal getroffen door een DDoS-aanval. Op basis van deze informatie stelt Akamai vast dat de kans dat een slachtoffer van een DDoS-aanval in datzelfde kwartaal
opnieuw wordt aangevallen maar liefst 23% is.

Oorsprong van het aanvalsverkeer

In het rapport kijkt Akamai ook naar de oorsprong van het verkeer dat de aanvallen uitvoert. Zo is in Q3 het grootste deel van het aanvalsverkeer afkomstig uit China (35%). Indonesië is gezakt naar de tweede plaats, ten opzichte van Q2, met 20% (was in Q2 de eerste plaatst). De derde plaats wordt bezet door de VS, met 11% van het totaal.

De meest misbruikte poort voor aanvallen was poort 445 (Microsoft-DS) met 23%. Op de tweede plaats vinden we poort 80 (web/HTTP) met 14% en poort 443 (SSL/HTTPS) staat op de derde plaats met 13%.

 

Verder werden er in het rapport nog een aantal ander cijfers gepresenteerd, waaronder het aantal IPv4 connecties, IPv6 verkeer in Europa, mobiele verbindingssnelheden en de gemiddelde en pieksnelheden. Het volledige ‘State of the Internet’ rapport is hier te downloaden.

 

Akamai State of the Internet Q3 2013

Bron: Akamai State of the Internet Q3 2013

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen