tech365
Acronis True Image Synology

Acronis True Image: Backup je smartphone naar je Synology NAS

Als je een Synology NAS in huis hebt staan, dan heb je een alleskunner tot je beschikking. Dat je er handig je bestanden op kunt bewaren is gemeengoed geworden, maar hij kan natuurlijk veel meer. Onlangs heeft Synology het package Acronis True Image toegevoegd om eenvoudig een backup te maken van je smartphone. Benieuwd hoe dit werkt? Ik leg het je uit.

Acronis True Image voor Synology

Op je Synology NAS installeer je eerst het package Acronis True Image. Het package kun je vinden in het Package Center bij de third party packages.

Acronis Synology 02

Als het package klaar is kun je hem starten. Er verschijnt een webpagina met een QR-code die je straks nodig hebt voor je smartphone. Je ziet nog geen mobiele apparaten die verbonden zijn met de NAS. Dit komt pas na het koppelen via de QR-code.

Acronis Synology 01

Maak een back-up met de Acronis smartphone app

Acronis heeft een speciale app voor Android en iOS. Met behulp van deze app maak je eenvoudig een backup van je belangrijkste data naar je NAS. Denk hierbij aan je contacten, foto’s, video’s en berichten. Installeer de app vanuit de Google Play Store of de Apple App Store op je toestel en start hem op.

Het eerste dat je moet doen is het scannen van de QR-code die je eerder in beeld kreeg via je NAS. Hiermee weet de app hoe hij verbinding moet maken naar je NAS om de backup op te slaan.

Acronis mobile Synology 01

Na het scannen van de code kies je de onderdelen die je wilt opnemen in je backup. Acronis kent een aantal mogelijkheden zoals: contactpersonen, foto’s, video’s, agenda’s en berichten. In geval van mijn iPhone was het wel nodig om de app toestemming te geven tot deze onderdelen. Als dit nog niet gedaan is, dan zie je rode uitroeptekens naast de onderdelen en krijg je vanzelf een pop-up.

Acronis mobile Synology 02

Voordat de back-up daadwerkelijk gestart wordt, kun je nog kiezen voor het toepassen van encryptie. Acronis noemt het in de app “Codering”. Het is niet verplicht om te gebruiken, al zie ik geen reden om het niet te doen. Na je keuze start de back-up en kun je de voortgang in de gaten houden in de app. Als laatste krijg je een samenvatting van de backuptaak en voila,

Acronis mobile Synology 03

Herstellen van gegevens vanuit je Acronis back-up

Leuk dat je een back-up hebt, maar in het geval van dikke pech wil je wel data kunnen herstellen. Dit gaat net zo eenvoudig als het maken van een backup. Ook hier is het wel noodzakelijk om je toestel in hetzelfde netwerk te hebben als je Synology NAS.  Selecteer het toestel waarvan je een back-up hebt gemaakt en vervolgens het onderdeel waarvan je wilt herstellen. In mijn geval kies ik voor het herstellen van een foto en kan ik kiezen uit alle foto’s uit de back-up.

Acronis mobile Synology 04

Kies een afbeelding en hij wordt vanuit je back-up teruggezet op je toestel. Makkelijker kan ik het niet maken voor je. Je kunt desgewenst nog wat instellingen in Acronis aanpassen naar je eigen wens. Denk hierbij aan het automatisch maken van een backup.

Acronis mobile Synology 05

Geen licentie nodig

Het voordeel aan het gebruik van Acronis True Image via je Synology NAS is dat je geen licentie nodig hebt. Ook worden er verder geen kosten gerekend voor het gebruik. De tool werkt erg goed en ook het herstellen ging meerdere malen zonder slag of stoot. Zoek je nog een goede back-up voor je toestel en wil je de gegevens in eigen beheer houden, dan is Acronis True Image een goede oplossing.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Populairste reactie thread
3 Auteurs
pascalMartijn ScheffelJeroen Lokerse Recente auteurs

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Inschrijven  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
pascal
Gast
pascal

kan je de backup ook ergens terugvinden op de NAS zelf want dit lukt mij niet

Martijn Scheffel
Gast

Kijk even via SSH in de map: /usr/local/Acronis/MobileBackupServer/acronis-local-data. Deze map die je niet via FileStation.

Jeroen Lokerse
Gast
Jeroen Lokerse

Jammer dat Synology vreemd doet met ondersteunde apparaten.
Zo is een Ds414slim wel ondersteund en zijn grotere broer de Ds414 niet.

Martijn Scheffel
Gast

Je ziet dat vooral op het gebied van het type processor. Intel, ARM etc. Sommige packages zijn dan niet beschikbaar.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen