Tijdens mijn laatste bezoek aan een Acer persevenement kon ik al even spelen met de Swift 7. Als gebruiker van een 13-inch MacBook Air trok deze ultradunne laptop direct mijn aandacht. Een paar weken geleden vroeg Anniek van Acer of ik de Swift 7 zelf een tijdje wilde testen. Uiteraard heb ik hier geen nee tegen gezegd en kan ik je nu mijn ervaring met deze prachtige laptop zelf vertellen.
Het is net een MacBook Air, en dat is een compliment
Als ik de Swift 7 ergens mee zou vergelijken dan is het echt met een Apple MacBook Air. Dit is best een compliment voor een merk, want Apple staat bekend om zijn prachtige materialen en afwerking. Acer heeft hier met de Swift 7 zeker niet de plank misgeslagen. Nee, als je het mij vraagt is dit de MacBook Air voor een Microsoft gebruiker. Een van de eerste dingen die mij dan ook opvalt aan de Swift is het feit dat hij enorm dun is, een prachtige aluminium like finish heeft en enkel is uitgevoerd met USB type-C aansluitingen.
Geen suffe kleuren maar een mooie gouden finish. De Swift 7 valt direct op door zijn kleurencombinatie van zwart met goud op een manier dat het er niet over the top uitziet. Het is stijlvol en geeft mij het gevoel dat ik een luxe apparaat in handen heb van hoge kwaliteit. Niet gek wat zo’n slim gekozen kleur al met je doet. Zo voelt hij echter ook aan. Geen plastic fantastic ervaring maar stevige materialen.
Ultradun is ook echt dun!
Je kunt je laptop ultradun noemen, maar dan verwacht je als koper ook wel iets bijzonders. Dit is ze bij Acer zeker gelukt. Het geheel is nog geen centimeter dik, 9,98mm om precies te zijn. Dan kun je wel zeggen dat je missie om de dunste laptop ter wereld te maken op dat moment gelukt is. Hij weegt overigens maar 1,12kg en dit merk je erg goed als je hem dagelijks gebruikt. Tijdens de periode dat ik de Swift 7 te leen had van Acer liet ik mijn zakelijk Dell laptop thuis. In het begin moest ik enorm wennen dat ik niet zo hard aan mijn tas hoefde te trekken. Er zat immers een paar kilogram minder gewicht in. Dit merk je enorm goed en dat terwijl hij maar 0,7-inch kleiner was dan mijn normale laptop. Zelfs ten opzichte van mijn MacBook Air is bij nog iets lichter.
De kleuren knallen en het beeld is lekker scherp
Acer heeft gekozen voor een schermdiagonaal van 13,3-inch. Een prima keuze vind ik, want 11-inch is vaak net te klein en 15 inch weer te groot. Dit is prima zo en eigenlijk helemaal niet lastig om de hele dag op te werken. Het hangt er wel vanaf wat je aan werkt doet op je laptop want voor grote Excel documenten greep ik wel even graag terug op een groter scherm. Om krassen tegen te gaan en beter valbestendig te zijn is het Full HD-scherm met IPS-technologie beschermd door Corning Gorilla Glass.
Het IPS-beeldscherm is erg mooi qua weergave. De kleuren knallen goed en het beeld is lekker scherp. Ook met wat feller licht op de scherm is de helderheid nog goed en heb je geen last van een onleesbaar beeldscherm. Acer heeft hiervoor nog een stukje eigen software voor ontwikkeld dat ervoor zorgt dat gamma en verzadiging in realtime kunnen worden aangepast. Het leuke is dat je hier direct al op getrakteerd wordt bij het opstarten van Windows 10. Je krijgt namelijk van die schitterende foto’s te zien en daar komt de Acer Color Intelligence software dus goed van pas. Wel is het scherm erg reflecterend. Je moet hier wel een beetje tegen kunnen anders is de Swift 7 niets voor jou.
Genoeg snelle hardware onder de kap
Ondanks het feit dat de Swift nog geen centimeter dik is, heeft Acer er nog voldoende hardware in kunnen stoppen om vlekkeloos te kunnen werken. Zo krijg je in het model uit deze review een 7e generatie Intel Core i5 processor, 8GB RAM-geheugen, een 256GB SSD en 802.11ac Wifi. Daarnaast ontbreekt ook Bluetooth 4.0 en Dolby Audio niet.
Het overgrote deel van de behuizing is gevuld met een accu. Hier zit voor de meeste merken ook echt de uitdaging in bij een dergelijk klein apparaat. Je wilt immers dat je er wel zo lang mogelijk mee kan doen. Acer heeft er een accu in geplaatst die het 9 uur zou moeten uithouden. Bij normaal gebruik (dus geen videobewerking of andere intensieve applicaties) kom je hier aardig in de buurt. Dit is uiteraard afhankelijk van wat je erop doet en wat je energie-instellingen zijn.
Toen ik de eerste dag de laptop meenam naar kantoor waren veel collega’s er geïnteresseerd in de ultra dunner laptop. Het verbaasde ook veel mensen dat het hier om een Acer ging. Ergens hebben (helaas) nog steeds mensen het idee dat het merk nog dezelfde goedkope producten produceert als vroeger. Tof om te zien hoe verbaasd men is als ze een schitterend afgewerkte Swift 7 zien en horen dat hij door Acer is gemaakt.
USB Type C moest ik even aan wennen
Het is wel even wennen als je braaf je muis aan wilt sluiten om te gebruiken tijdens je werk. Ik heb altijd een USB-muis in mijn tas en als je die wilt aansluiten voel je je even een beetje onhandig. Er zitten namelijk alleen maar twee USB Type C-poorten op de Swift en hier ga je no way een normale muis op aangesloten krijgen. Dus, Apple Magic Mouse mee en dan maar via Bluetooth. Ik vind het helemaal niet erg voor dit soort dingen, maar als iemand je een USB-stick aangeeft wordt het wel weer even lastig. Dan merk ik wel dat ik nog niet helemaal klaar ben voor het Type C tijdperk.
Het besturingssysteem op de Acer Swift 7 is Windows 10 Home. In combinatie met de hardware in de laptop loopt dit echt als een zonnetje en heb ik op geen enkel moment het gevoel gehad dat hij het zwaar had. Hier komt natuurlijk de combinatie van een Core i5 processor, het RAM-geheugen en de snelle SSD om de hoek kijken. Gezien de prijs van de Swift 7 moet hij wel presteren want deze ultradunne laptop is niet goedkoop. Daarmee zeg ik niet dat hij te duur is, maar eigenlijk precies pas. Er is overigens nog een krachtigere variant verkrijgbaar met een Intel Core i7 processor en grotere SSD van 512GB.
De Acer Swift 7 is drie weken lang mijn primaire werkplek geweest en vandaag pakte ik mijn oude laptop (nu verder onder de naam koelkast) weer op en miste hem direct. Het is een perfecte laptop voor onderweg, flexwerken of school. Je moet alleen wel even rekening houden met het feit dat je dus geen ouderwetse USB-poorten meer hebt voor je randapparaten. Er is nog wel een 3,5mm jack aanwezig voor een koptelefoon. Ook het opladen gebeurd door middel van een oplader met een USB Type C-connector.
Prijs en beschikbaarheid
Je kunt de Acer Swift 7 per direct verkrijgen voor een prijs van 1299 euro met Core i5 en 1599 euro voor de variant met de Core i7 processor. Je kunt hem onder andere verkrijgen bij Cooblue.