MobileWearables

Aan de slag met de Pebble smartwatch

De Pebble smartwatch wordt binnen korte tijd je ‘new best friend’. Of het nu gaat om het zien wie er belt, de laatste vermeldingen op Twitter of een aankomende agenda afspraak, je hebt direct toegang tot deze informatie zonder je smartphone uit je broekzak te hoeven halen. Ik ben korte tijd erg gecharmeerd geraakt van dit handig ‘dingetje’ om mijn pols en gezien het succes van de KickStarter campagne ben ik niet de enige.

Het begon voor Pebble allemaal met een campagne op de crowdfunding site KickStarter. De ontwikkelaars achter de smartwatch startte de actie om een bedrag van $100.00 op te halen en met dit geld een iOS en Android versie te kunnen realiseren. Wat niemand echter had kunnen verwachten was er binnen korte tijd al een bedrag van $10 miljoen opgehaald door zo’n 69.000 backers. Een regelrecht succes voor de smartwatch en binnen korte tijd ontvingen de eerste backers hun Pebble Watch.

Pebble_Watch_tech365nl_002

 

De Pebble smartwatch is misschien niet het meest flitsende model, is niet voorzien van een hoog resolutie kleurenscherm of van allerlei hippe gezondheid-functies, maar blinkt wel uit in een aantal simpele dingen. Zo is hij in staat om basisfuncties als een klok (handig voor een horloge), agenda of wekker te bieden en vult dit aan met notificaties via je smartphone evenals berichten uit apps en inkomende gesprekken. Een opvallende eigenschap van het ‘klokje’ is dat er gebruik gemaakt is van een e-ink display, waardoor de accuduur stukken langer is.  Dit ziet er op het eerste gezicht misschien wat minder spannend uit, maar er zitten genoeg technische snufjes in verwerkt. De ingebouwde omgevingslichtsensor zorgt namelijk voor automatische verlichting van het e-ink display, een trilunit die je voelbare signalen geeft en een accelerometer die detecteert of je beweegt of niet.

De Pebble is niet in staat om zelfstandig te opereren met uitzondering van de basisfuncties zoals de klok en wekker. Om notificaties en inkomende gesprekken te ontvangen is het vereist dat je een smartphone koppelt met de Pebble smartwatch middels Bluetooth. Zowel Android als iOS worden ondersteunt en het is dan ook niet meer dan een simpele Bluetooth koppeling om het geheel te kunnen gebruiken. Een groot voordeel hierbij is dat de koppeling ook over een grotere afstand goed kan functioneren, bijvoorbeeld als je telefoon op tafel ligt en jij verderop in de woonkamer zit. Een aantal meter afstand is dus geen enkel probleem.

Pebble_Watch_tech365nl_003

Standaard heb je de beschikking over een aantal verschillende layouts voor de Pebble. Dit worden ook wel WatchFaces genomen. Deze layouts zijn prima en variëren van een analoog klokje tot een digitale versie met de buitentemperatuur. Heb je hier echter niet genoeg aan, dan kun je ook eenvoudig een nieuwe variant of layout van een andere gebruiker downloaden. Je kunt hiermee de Pebbles Watch geheel aanpassen aan je eigen wensen. Tijdens het bladeren door de downloads kwam ik zelfs een Rolex layout tegen. Perfect voor als je geen Rolex budget hebt, en eigenlijk toch liever een smartwatch bij je hebt 😉

Pebble_Watch_tech365nl_001

Naast de beschikbare Watchfaces kun je ook aanvullende apps downloaden. Er wordt onderscheid gemaakt in een aantal categorieën, zoals: notificaties, gezondheid en fitness, afstandbediening, dagelijkse apps, games en handige programma’s. Een aantal voorbeeld van apps die je kunt installeren zijn: GoPro by Pebble, een handige app voor het bedienen van je GoPro via het horloge; Evernote, RunKeeper, Swarm, Twitter en noem maar op. Door middel van deze handige apps voeg je extra functionaliteit toe aan je smartwatch. Er is erg veel aanbod aan apps en WatchFaces en de kans dat je niet vindt wat je zoek is dan ook erg klein.

Wat zit er in de doos?

  • Pebble smartwatch.
  • USB-oplaadkabel met magneetsluiting.
  • Beknopte instructies.

Wat vinden we van de Pebbles Watch

Hij is niet flitsend van kleur, is niet voorzien van een hoog resolutie display en hij kan geen muziek afspelen. Maar dit hoeft ook helemaal niet, want dit leuke hebbedingetje doet precies wat hij moet doen en dat doet hij ook nog eens heel goed. Het is een smartwatch die duidelijk aan je laat weten hoe laat het is en die ook in staat is om je op een handige manier te voorzien van notificaties.

De keuze om gebruik te maken van een e-ink display kan ik wel waarderen. Met een volledig opgeladen accu deed ik namelijk gewoon een hele week en dit terwijl hij de godganse dag aan het zoemen was voor een notificatie. Geen ‘gepiel’ dus met iedere dag opladen of tussentijd een USB-poort confisceren om hem op te laden. Het koppelen van de Pebble aan je smartphone, in mijn geval een iPhone 6, is een eitje en binnen een minuut was hij klaar voor gebruik. Nog even snel de laatste nieuwe firmware installeren en uiteraard even browsen door de beschikbaar FacePlates en apps.

Pebble_Watch_tech365nl_005

Standaard krijg je eigenlijk de meeste notificaties van je smartphone ook op de Pebble watch. Berichten van WhatsApp, SMS, e-mails en inkomende oproepen zijn zichtbaar op het scherm en voelbaar door middel van trillingen. Zit je in een vergadering, dan laat je gewoon je smartphone in je jasje zitten en voel vanzelf als iemand je belt of een berichtje stuurt. Je kunt overigens bij een inkomende oproep ook kiezen voor opnemen of afwijzen met de toetsen op de Pebble Watch.

Het aanbod van verschillende apps en Faceplates is aardig uitgebreid. Of je hier gebruik van wilt maken mag je helemaal zelf bepalen. Doe je dit niet, dan heb je nog steeds de keuze uit een aantal standaard Faceplates. Ik heb er een aantal geprobeerd en het is erg eenvoudig. Je kiest een nieuwe app of Faceplate en hij wordt automatisch gedownload en beschikbaar gesteld op de smartwatch. Je hoeft dus geen ingewikkelde trucs uit te halen.

Pebble_Watch_tech365nl_004

Na een tijdje met de Pebble rondgelopen te hebben ben ik gewend geraakt aan het ontvangen van inkomende berichten en oproepen op het apparaatje. Het zal wennen zijn nu hij weer retour is en ik zit er dan ook zeker over na te denken om er één aan te schaffen. Met de nieuwe Pebble Time, voorzien van kleuren e-ink scherm, in aantocht is het nog even een kwestie van afwachten. Voor de prijs hoef je het echter niet te laten.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Pebble Watch al geruime tijd kopen en op dit moment is de vanaf prijs gemiddeld €125 voor de witte uitvoering en €229 voor de versie van roestvrijstaal.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button