tech365
android pie google standbeeld

7 leuke feiten over de nieuwste versie van Android: Pie

Android 9.0 Pie is hot and happening! Om je een beetje op weg te helpen heb ik 7 leuke weetjes over Android Pie voor je op een rijtje gezet.

1. Een beetje extra aandacht voor je digitale gezondheid

Misschien had je er nog niet aan gedacht maar een beetje digitale gezondheid is vandaag de dag geen overbodige luxe. Android Pie heeft om die reden een aantal functies die je helpen om wat meer op je digitale gezondheid te letten. Het nieuwe Android dashboard zorgt ervoor at je beter inzicht hebt in de tijd die je aan een app besteed. Wil je hulp bij het beperken van de tijd die je aan apps besteed? Activeer dan de App Timers zodat je na de door jou gekozen bestede tijd geen gebruik meer kan maken van de app.

2. Verbeterde audio- en videomogelijkheden

Iedere release probeert natuurlijk de laatste nieuwe mogelijkheden mee te pakken op het gebied van audio en video ondersteuning. Ook in Android Pie is dit niet anders. Geloof het of niet, maar met deze versie van Android komt de ondersteuning van HDR (High Dynamic Range) naar je smartphone. Dit zorgt voor een nog betere beeldervaring bij het kijken van een film uit de Google Play Store of op YouTube. Ook de ondersteuning voor HD-audio krijgt een extra boost voor een verbeterd totaalplaatje.

3. Twee, drie, vier camera’s?

Vroeger hadden we een camera aan de voorkant en een aan de achterkant. Toen kwam de dubbele lens achter. Maar inmiddels zie je allerlei nieuwe modellen en renderings van toestellen met soms wel drie of vier camera’s. Android Pie geeft ontwikkelaars de mogelijkheden om met meerdere camerastreams gelijktijdig te werken. Dit geeft demogelijkheid om beelden van verschillende camera’s te combineren voor een nog beter of creatiever resultaat. Je kunt op die manier nog meer spelen met de scherptediepte en Bokeh effecten. Maar ook simpele dingen als vervorming door bijvoorbeeld een groothoeklens en het beter uitlijnen van het beeld worden hiermee teruggedrongen.

4. Niet storen modus stoort je nog minder

De zogenaamde Do Not Disturb (DND) modus in de vorige versies van Android zorgden er vooral voor dat je geen hinderlijke geluidjes meer krijgt. Geen pingeltjes meer tijdens een vergadering of studeren. Visuele notificaties bleven echter wel komen. De nieuwe DND-functie maakt ook hier een einde aan. Visuele notificaties worden onderdrukt zodat je echt niet gestoord wordt. Belt er iemand die belangrijk is? In dit geval krijg je natuurlijk wel een signaal zodat je die oproep niet mist.

5. App Actions, sneller en slimmer toegang tot de acties van een app.

Stel je sluit je koptelefoon aan via Bluetooth op je smartphone. Hoe groot is de kans dan dat je muziek gaat luisteren. Groot toch? Met behulp van App Actions maakt Android het makkelijker voor je om een actie te starten bij een bepaalde handeling. Dus het aansluiten van je koptelefoon geeft je direct toegang tot Spotify of YouTube. Maar kom je op je werk aan, dan kan het zomaar zijn dat Google Hangout of Drive als suggestie naar voren komt. En loop je eind van de middag naar de trein dan misschien wel Google Maps. Kortom, Android Pie denkt met je mee en helpt je sneller en makkelijker toegang te krijgen tot acties van apps.

6. Langer doen met je accu, yes!!

Een verbeterde accuduur is denk ik een eigenschap waar iedere smartphone of tablet bezitter vrolijk van wordt. Nu is het voor Android Pie niet mogelijk om je accu te upgraden, maar wel om slimmer om te gaan met de accucapaciteit. Door middel van Machine Learning kan Android Pie ervoor zorgen dat hij weet welke apps je op welke momenten gebruikt en hier de accucapaciteit op afstemmen. De benodigde capaciteit wordt dan als het ware gereserveerd op voorhand op basis van de voorspelling dat je het nodig gaat hebben. Apps die je niet of nauwelijks gebruikt krijgen niet zomaar meer de accucapaciteit die zij wensen, ten koste van de apps die je wel gaat gebruiken.

7. Notches, cutouts en meer!

Met alle nieuwe ideeën voor zoveel mogelijk schermruimte moet ook het besturingssysteem geschikt zijn. De een gaat voor een aangepaste notch, de ander wil een cutout en voordat je het weet wordt het een driehoekje. Android Pie heeft ondersteuning voor aangepaste schermtypes en kan hiermee inspelen op de creatieve ideeën van de verschillende merken. Hoe handig!

Welke toestellen krijgen de update?

Niet ieder Android toestel is geschikt voor Android Pie en sommige merken geven de update nog niet vrij. Naar verwachting zijn alle toestellen van de afgelopen 18 maanden geschikt voor Android Pie. De veelbesproken Samsung Galaxy S10 krijgt volgens het wandelgangen circuit Android Pie standaard mee. Je kunt de laatste geruchten en weetjes over de Samsung Galaxy S10 bij KPN vinden op haar blog.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met KPN. 

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen