tech365
5G_Header

5G – Het begin van een nieuw technisch era of technologische dystopie

Het 5G netwerk vindt binnenkort zijn toetreding in de telecommunicatie als opvolging van het 4G netwerk. In de media wordt zowel lovend als kritisch gereageerd op dit supersnelle netwerk. Bij Coffee IT zochten we het uit. Is dit nieuwe netwerk een technische revolutie of een dystopie?

Wat is 5G?

Dit nieuwe netwerk wordt ook wel het ‘5e generatie mobiele netwerk’ of ‘5e generatie draadloze systemen’ genoemd. Het volgt de huidige normen van 4G/IMT advanced (International Mobile Telephony Advanced) op. Het netwerk werkt met een technologie genaamd fotonica. Hierbij wordt de wisselwerking tussen licht (fotonen) en elektronen (elektronica) gebruikt om informatie met lichtdeeltjes over te dragen om zo grote hoeveelheden draadloze data te kunnen verwerken. Eèn van de voordelen van 5G ten opzichte van 4G is de lagere latency waarmee het netwerk werkt. Hierdoor wordt data sneller downloadbaar en de upload snelheid hoger. Latency is de vertragingstijd in de communicatie tussen verschillende apparaten waarbij in het 4G netwerk 50 milliseconden tegenover 1 milliseconden staat in het 5G netwerk. De keerzijde van dit supersnelle netwerk? Het bereik van de antenne wordt verkleind en een toename van (kleine) zenders en schotels in het straatbeeld is daarom niet uitgesloten. In Nederland is de frequentieband die voor 5G benodigd is ongeveer 3,5 gigahertz (GHz). Laat dit nu net de frequentie zijn waarmee de Nederlandse inlichtingendienst vanuit het Friese Burum het internetverkeer en telefoongesprekken onderschept.

De toekomst van 5G

De toetreding van het 5G netwerk zal voor afluister centra zoals de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en zijn militaire tegenhanger (de MIVD) betekenen dat ze moeten verhuizen. Ze gebruiken namelijk dezelfde 3,5 GHz-band en dat zal leiden tot ”ernstige hinder” blijkt uit een brief van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aan de tweede kamer. Waar ze zich zullen vestigen is nog onbekend. Wel zei MIVD-baas Eichelsheim tegen NRC Handelsblad dat dit ergens binnen Europa moet liggen, willen ze de veiligheid van het dekkingsgebied kunnen waarborgen. Het Nederlandse kabinet is wel happig op een 5G netwerk. Zo wilt de tweede kamer dat het 5G netwerk snel beschikbaar wordt omdat het nodig is voor de ontwikkeling van IoT apps zoals zelfrijdende auto’s, robots en futuristische elektra binnens- en buitenshuis. Ook staat de veiling van 5G frequenties voor 2019 op de agenda van het ministerie van Economische Zaken. Om even een beeld te schetsen: de vorige grote veiling van draadloze communicatie frequenties was in 2012 en leverde de staat zo’n 3.8 miljard euro op. De verschuiving van een 4G naar een 5G netwerk zal ongetwijfeld veel invloed hebben op de manier waarop wij dagelijks met technologie te maken krijgen. Wanneer we naar mobiele breedband kijken is een 5G netwerk een noodzakelijkheid. Veel grote metropolen hebben tegenwoordig namelijk al te kampen met een gebrek aan LTE-capaciteit (het huidige 4G netwerk). Hierdoor ervaren gebruikers regelmatig slowdowns tijdens drukke tijden van een dag. 5G voegt enorme hoeveelheden spectrum toe aan bands die momenteel nog niet worden gebruikt voor commercieel breedband verkeer.

3 verschillende niveaus van bandbreedte

Doordat op 5G 3 verschillende niveaus van bandbreedte werkt, namelijk het: low-band spectrummid-band spectrum en het high-band spectrum, worden er nieuwe resources aangesneden die nu schaars zijn. Wanneer we het over 5G hebben dan hebben we het meestal over het high-band spectrum (ook wel; mmWave), die pieksnelheden tot 10 Gbps faciliteert. Het grootste nadeel van het high-band spectrum is het lage dekkingsgebied en de beperkte penetratie van gebouwen. Er zal dus flink moeten worden geïnvesteerd in de aanleg van small cells (basisstations met een laag vermogen die kleine geografische gebieden bestrijken) wil het 5G netwerk implementeerbaar zijn in ons dagelijks mobiel gebruik.

De veiligheidsissues

Veiligheid is een onderwerp wat hoog in het vaandel staat als het gaat om het toekomstige 5G netwerk. Zo wordt door meerdere organen getwijfeld aan zowel de veiligheid van het netwerk zelf als voor mogelijke scam praktijken van bedrijven die doen voorkomen alsof ze al met 5G werken.

Vatbaar netwerk voor supply chain aanvallen

Dat veiligheid een high-topic issue is als het gaat om het 5G netwerk is benadrukt tijdens een zitting van het Amerikaanse congres over veiligheid van 5G. Zo gaf democratisch senator en Amerikaans politica Maria Cantwell aan dat het nieuwe 5G netwerk vatbaar kan zijn voor buitenlandse inmenging, vooral als er wordt vertrouwd op buitenlandse hardware die vatbaar zijn voor supply chain aanvallen. “We cannot tolerate a leaky valve or a back-door into these networks” – Aldus Maria Cantwell. Neem bijvoorbeeld de Chinese telecommunicatie gigant Huawei. Het Chinese bedrijf is recentelijk herhaaldelijk negatief in het nieuws geweest met bijvoorbeeld diefstal van bedrijfsgeheimen, een arrestatie van de CFO, en nu de implicatie dat de apparatuur zou kunnen worden aangetast door Chinese inlichtingendiensten.

Hierbij wordt beweerd dat het bedrijf als een soort ‘spook’ figureert waarbij de Chinese overheid de telecommunicatie gigant zou gebruiken als een manier om de gevoelige infrastructuur van de VS te infiltreren. Topmannen binnen de VS zouden op hun beurt Huawei om deze reden niet vertrouwen met het nieuwe 5G netwerk, en willen de telecommunicatie gigant om deze reden dan ook mogelijk buitensluiten. Huawei zelf heeft in herhaaldelijke statements uitgebracht niets van deze inmenging te weten, en in een interview met The Verge zegt roterend voorzitter van Huawei Ken Hu open te staan voor een dialoog en zeer bereid om proactieve maatregelen te nemen om zorgen weg te nemen en te verlichten. Ken Hu benoemt tevens al vele “succesvolle gevallen” te hebben gehad gehad van een samenwerking met andere landen. Wat de precieze rol van Huawei is in de kwestie moet nog blijken uit nader onderzoek.

Scam praktijken

Niet alleen de telecommunicatie arena is hevig veranderend. Het medialandschap waarin ze zich beweegt ontwikkelt ook mee, en dit is niet altijd even integer zo blijkt. Zo maken verschillende organisaties gebruik van misleidende campagnes die doen lijken alsof consumenten te maken hebben met 5G producten. Maak kennis met dubieuze producten zoals 5GE, 5G TF of zelfs 10G. Ze zijn ontworpen om onwetende consumenten te framen en in te spelen op de verwarring rondom next-gentechnologie. Bedrijven zoals AT&T of Verizon maken er geen geheim van bezig te zijn met dergelijke praktijken, zo blijkt uit een verklaring vorige maand door AT&T’s CEO: “Every company is guilty of building a narrative of how you want the world to work. In other words, every company spins reality for marketing” – Aldus AT&T.

Implementatie next-gentechnologie

Als je bovenstaande leest denk je misschien dat 5G het begin is van een wereld vol dubieuze inmeng praktijken, schandalen of privacy issues. Niets is echter minder waar. Waartegen de veiligheidsissues toenemen, wat uiteraard gewaarborgd moet worden op het moment van uitrollen van het 5G netwerk, nemen ook de gebruiksmogelijkheden exponentieel toe. Naast het feit dat 5G zo’n 50x sneller werkt dan 4G, brengt 5G nog een tal van futuristische mogelijkheden met zich mee. Door volledig nieuwe applicaties te faciliteren en tegelijkertijd veel IoT-applicaties te gebruiken, heeft het 5G platform invloed op vele sectoren zoals de automobielsector, entertainment, IT, productie en landbouw. Machina Research heeft voorspeld dat IoT in 2024 een kwart van de wereldwijde 41 miljoen 5G verbindingen zal vertegenwoordigen, waarvan ¾ zal bestaan uit de auto-industrie via ingebedde voertuig-verbindingen. Informatiesystemen en communicatieprocessen kunnen op grote schaal worden gebundeld en meerdere apps kunnen tegelijkertijd op een platform worden ingeschakeld. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Dawin app die recentelijk door Coffee IT is ontwikkeld. Deze IoT-app maakt een geheel nieuw niveau van gebouwautomatisering mogelijk. Door het gebruik van een geavanceerde beacon technologie weet de app altijd in welke ruimte de gebruiker zich bevindt. Hierdoor hoeven gebruikers alleen maar de Darwin® app te openen en hebben ze al direct alle controle over de ruimte waarin ze zich bevinden.

5G-Self-driving-car-1

Meer use-cases van 5G

De implementatie van 5G zal een technische revolutie teweeg brengen. Het zal invloed hebben op hoe ons eten word geproduceerd, hoe we ons sociale leven inrichten of hoe we ons verplaatsen van a naar b. De toekomst van zelfrijdende auto’s komt met het 5G netwerk steeds dichterbij. Connected automatisch rijden, waarbij auto’s via dit nieuwe netwerk met de juiste informatie op de juiste tijd communiceren en rijden. Geavanceerde telegeneeskunde waarin artsen met behulp van robots aan de andere kant van de wereld operaties uitvoeren, of videoconferenties die zo visueel en scherp zijn dat je je band repetities gewoon vanuit je woonkamer kan doen (separaat van elkaar). 5G biedt de mogelijkheden voor al deze functies en functionaliteiten waar we nog nooit van hebben gedroomd. De tech is the limit. 

Dit gastblog is geschreven door Stephanie Stam van CoffeeIT

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • 5g lijkt mij niet de oplossing, de afstand waarop zendpalen voor dit netwerk moeten staan is bizar klein. En ook fijn om te weten dat er nog meer stralling in de lucht komt.

  • Gaat 5g ook problemen geven met kabeltelevisie? En krijgen we straks ook een coax kabel met kabelkeur voor 5g? Moet ik straks weer mijn bekabeling fixen 🙁

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen