Apps en software

5 handige tips voor je Synology NAS

Bezitters van een Synology NAS hoeven zijn vaak wel bekend met de verschillende mogelijkheden die het apparaat kan bieden. Toch zijn er altijd van die handige weetjes die de prestaties van je NAS verbeteren, veiliger maken of een handige nieuwe optie toevoegen. In deze blogpost geef ik je vijf handige tips voor je Synology NAS.

1. Gebruik SMB3 voor Windows 8, Windows 10 en Server 2012

Het Small Message Block (SMB) protocol wordt gebruikt wanneer je een gedeelde map benaderd vanaf je Windows computer naar de Synology NAS. Standaard staat de ondersteuning binnen de DiskStation Manager software op maximaal SMB2. Gebruik je echter Windows 8, Windows 10 of Windows Server 2012 dan loont het zeker de moeite om dit in je NAS aan te passen. Deze besturingssystemen zijn namelijk voorzien van het nieuwe SMB3 protocol (Vanaf DSM 5.2). Je merkt direct verschil bij het kopiëren van bestanden naar een gedeelde map, of wanneer je een gedeelde map gebruikt voor het opslaan van je Hyper-V machines.

Het inschakelen van SMB3 doe je vanuit het configuratiescherm onder de optie ‘Bestandenservices’ en kies je vervolgens voor ‘geavanceerde instellingen’  bij ‘Windows bestandsservice’.

2. Automatisch blokkeren van teveel mislukte aanmeldingen

Je kunt net de pech hebben dat je een aantal keer achter elkaar foutief aanmeld. Geen probleem natuurlijk. Maar wanneer een kwaadwillende probeert je wachtwoord te raden, dan voelt het toch wat minder prettig. Je Synology NAS biedt de mogelijkheid om na een bepaald aantal foutieve aanmeldingen binnen een bepaalde tijd, het ip-adres van de aanmelder te blokkeren.

Je kunt er voor kiezen of je na een bepaalde tijd de blokkade weer wilt opheffen, of dat het permanent is. Je kunt vooraf wel bepaalde IP-adressen al op een toestaan/blokkeren lijst plaatsen.

synology_automatisch_blokkeren

Je vindt de mogelijkheden voor het automatisch blokkeren in het Configuratiescherm bij de optie ‘Beveiliging’ en vervolgens het tabblad ‘Automatisch Blokkeren’.

3. Systeemmeldingen als pushbericht ontvangen

Defecte disken, geblokkeerde aanmeldpogingen of een andere gebeurtenis kun je niet alleen per e-mail laten versturen, maar ook via een pushbericht op je smartphone. Om hier gebruik van te maken moet je wel de betreffende optie inschakelen en je smartphone koppelen. Ga naar het Configuratiescherm en kies voor ‘Melding’ en vervolgens het tabblad ‘Pushservice’. Je kunt hier je e-mailadres opgeven voor het koppelen en vervolgens installeer je de DSfinder app op je smartphone. Vanuit de app voeg je de NAS toe als favoriet en ontvangt vanaf dat moment alle bericht ook als pushberichten.Super handig!

4. Controleer de beveiliging van je NAS

Ondanks dat het besturingssysteem van je Synology NAS erg veilig is, is er altijd nog de menselijke factor. Ja, je leest het goed, het grootste gevaar voor de beveiliging van je NAS dat ben jij! Activeer je toegang vanaf het internet, dan is het belangrijk dat je goed nadenkt over de risico’s en de maatregelen die je moet nemen om alles veilig te houden.

security_advisor_tech365NL_01

Gelukkig helpt Synology je een handje mee, in de vorm van de Security Advisor. Dit handige stukje software controleert een aantal punten van je NAS en geeft door middel van kleuren aan hoe het gesteld is met de veiligheid. Maak je bijvoorbeeld gebruik van FTP op de standaard poort 21, dan waarschuwt de Security Explorer dat het verstandig is om hier een aangepaste poort voor te nemen. Doe jezelf een plezier en laat regelmatig een scan uitvoeren op je NAS. Je kunt dit proces zelfs automatiseren door middel van de planning-functie. Wil je meer weten over de Security Explorer, lees dan mijn eerdere blogpost over dit onderwerp.

5. ISO-bestanden koppelen aan een map

Het koppelen van ISO-bestanden aan een map binnen File Station zit er al in sinds DSM 4.0. Persoonlijk maak ik hier zeer regelmatig gebruik van en vind het erg makkelijk dat je het mogelijk is. Toch weten veel mensen niet dat dit zo eenvoudig kan. Het enige dat je hoeft te doen is een ISO-bestand aan te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘gereedschap’ en dan ‘virtuele station koppelen’. Nadat je dit gedaan hebt wordt het ISO-bestand gekoppeld aan de map ‘isomount’  en kun je er gewoon doorheen bladeren. Ideaal wanneer je enkel een paar bestanden uit een ISO nodig hebt, of software wilt kunnen installeren zonder het image te moeten branden of uitpakken.

5tips_synology

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button